Поемете дълбоко дъх и кажете две думички: „Президент Тръмп“

Последна промяна на 13 май 2016 в 13:32 65306 38

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Владимир Каролев

През януари написах, че само съдбата може да спре Доналд Тръмп от това да спечели първичните избори на Републиканската партия и да бъде един от двамата кандидати за президент на САЩ през ноември. Е, съдбата не успя да го спре и Тръмп вече официално е първият кандидат.

Сега е време да напиша, че само съдбата може да спре Доналд Тръмп от това да спечели изборите през ноември и да стане следващият президент на САЩ.

Доналд Тръмп е маркетингов гений

Колкото и странно да звучи, това е истината. Всичките обиди, абсурдни изцепки, детински прякори и ексцентрично поведение от Доналд Тръмп наистина изглеждат като присъщи по-скоро на клоун, а не на кандидат за президент на САЩ. Но това е само на повърхността. Отдолу се крият изчисленията на един гениален специалист по убеждаване и маркетингов талант*.

Тръмп е толкова добър, че дори най-бедните американци казват за него: „Той е същият човек като нас, затова му вярваме“. Тоест, безработният бивш фермер от Мисисипи възприема мултимилиардера Тръмп, живеещ в буквално златен апартамент до Сентрал Парк в сърцето на Ню Йорк, като човек, с който може да си изпие бирата довечера.

Доналд Тръмп е с най-доброто послание

Тръмп успя да разчете перфектно, че преобладаващата част от американското общество е гневно и недоволно от цялото политическо и партийно статукво. Много американски работници не усещат възстановяването на икономиката, не разбират защо се изливат десетки милиарди долари за войни в Близкия Изток, не са съгласни с огромната незаконна имиграция от Мексико, не могат да видят ясно кои са реалните ползи от търговски споразумения като НАФТА и обвиняват за всичко това и двете партии, чиито лидери са се сраснали с корпоративните донори.

Тръмп усети този гняв, яхна тези емоционално-натоварени теми, насочи критика към лидерите и на двете партии и се брандира като аутсайдер, смело говорещ това, което мисли, имащ достатъчно пари, за да бъде независим от бизнес интересите и способен да разтърси вашингтонското политическо статукво до основи. Посланието му е просто:

Америка губи във всичко, без значение коя партия е на власт. Тръмп винаги печели. Изберете Тръмп за президент, за да печели и Америка, за да спечелите и вие.

Доналд Тръмп е медийна суперзвезда

Да не отразиш позиция или събитие на Тръмп е самоубийство за всеки редактор на медия. Това му осигурява огромна публичност, а както самият той пише в своята книга „Изкуството на сделката“, дори лошата публичност твърде често е за предпочитане пред никаква публичност. Разбира се, самият Тръмп има неподражаеми умения да управлява медиите. Неговите изказвания и медийни „бомби“ са толкова добре премерени, че на всеки няколко дни взривяват и превземат целия медиен пейзаж. Тръмп практически засенчва своите опоненти и не им оставя прозорец за изява. Така те са принудени да го имитират (Тръмп печели), да се защитават постоянно (Тръмп печели) или просто да потънат в забвение (Тръмп печели).

Доналд Тръмп ще спечели значима част от гласовете на Бърни Сандърс

Хилъри Клинтън все още се бори на първичните избори в нейната собствена партия (Демократите) срещу самоопределилия се за социалист Бърни Сандърс. Всъщност, Сандърс е доста далече от социалист, но подобно на Тръмп успя да се брандира като аутсайдер, който се бори срещу политическото статукво, обещава легална марихуана и безплатни неща за всички хора, а има и завиден ораторски талант.

С това сенаторът от Върмонт спечели огромен брой млади избиратели и нажежава до червено ентусиазма на последователите си. Разбира се, партийното статукво на Демократите няма да му позволи да победи Клинтън.

След като Сандърс бъде елиминиран с целия натиск на корпоративните донори и партийни машинации, избирателите на „социалиста“ ще се почувстват лично обидени и ще искат отмъщение. Някои от тях няма да гласуват, други ще гласуват „с отвращение” за Хилъри Клинтън, но и значима част ще гласуват за Тръмп само и само за да си го върнат на Клинтън.

Доналд Тръмп ще атакува Клинтън отляво

Тръмп не само разбира настроенията на избирателите на Сандърс, но и вече активно се позиционира, за да ги привлече. Милиардерът непрекъснато повтаря, че „корумпираната Хилъри“ ще победи с измама „Бърни“ и той не заслужава такова лошо отношение. Тръмп поставя специален акцент върху позициите, които са общи за него и Сандърс – скептицизма към търговските споразумения като НАФТА, изтеглянето от Близкия Изток и влиянието на корпоративните пари върху политиката в САЩ. Дори променя леко някои от собствените си аргументи, за да бъде припознат по-лесно от левите т.н. „прогресивни” избиратели зад Сандърс.

Доналд Тръмп е кандидат-кошмар за Клинтън

Хилъри Клинтън беше спрягана за абсолютен фаворит, поради простата причина, че републиканците нямаше какво да извадят срещу нея. Да, тя е гласувала за войната в Ирак, провали се е в работата си на външен министър като създаде хаос в Близкия Изток, взимала е пари от Уолстрийт и големи индустриални корпорации през целия си политически живот. Но всички кандидати на републиканците (без Тръмп) са правили същото. Хилъри просто разчиташе да смаже републиканците с пари, етнически малцинства и държавна власт.

И тук дойде Тръмп. Неговите силни страни са идеално позиционирани срещу слабите страни на Клинтън, а слабостите му са де факто неуязвими за нейните атаки. Клинтън е създала хаос в Близкия Изток - Тръмп никога не е участвал в партийните завери за Ирак, Либия и Сирия. Клинтън взима пари и работи за Уолстрийт и големи корпорации като Боинг – Тръмп е милиардер и Уолстрийт работи за него. Клинтън има подкрепата на действащия президент – Тръмп е аутсайдер и бълва огън и жупел срещу политическото статукво – точно както и 75% от американските избиратели. Клинтън е жена и може би много жени с различни политически възгледи са склонни да я предпочетат, за да има САЩ първата жена президент – Тръмп я изкарва слаб кандидат, чийто единствен аргумент е полът ѝ. Проучванията засега показват, че Клинтън има предимства сред малцинствата – Тръмп я свързва с незаконната имиграция и допълнително мобилизира своята подкрепа, в това число особено сред имигрантите, които легално са влезли в САЩ чрез т.н. зелена карта или бракове с американски граждани.

banner 2 300x250

Повратният момент е близо

Шансът на Клинтън е да задържи солидна преднина от около 7-10% през следващите 4 месеца, като така обезсили имиджа на Тръмп, че той „винаги побеждава“. След това тя може лесно да спечели изборите с подкрепата си сред малцинствата, парите на Уолстрийт, големи индустриални корпорации (само Боинг за последните 5 години е дал близо 4 милиона долара на фондацията на семейство Клинтън) и по-добрата изборна машина на своята партия. Проблемът с нейната стратегия е, че щом обратното се случи – т.е. ако Тръмп поведе в социологията – играта свършва. А това вече е на път да се случи - преднината на Клинтън се топи през последните седмици като буца масло на горещ тиган и към момента е между 1% и 3%. (според проучване на "Ройтерс").

Ако Тръмп поведе, тогава той просто ще премине като булдозер през цялата държава с внушението, че победата над Клинтън е не просто възможна, а почти неизбежна. И за да бъде постигната се изисква само хората да застанат зад него и да пуснат една бюлетина.

А както всички знаем, мнозинството избиратели предпочита да бъде на страната на победителя.

Тоест, само съдбата може да спре Доналд Тръмп да стане президент на САЩ.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18315

67

Лопе де Вега

20.11 2016 в 09:48

@44 "Profumo di donna" - Dino Risi e Vitorio Gassman!

Без да подценявам изключителния Ал Пачино, това, което направи Виторио Гасман в ОРИГИНАЛА беше съвършен образ. Велик артист във велик филм.

Благодаря, Полковник!

Поздрав!

1501

66

Sailon Nailon

14.11 2016 в 05:30

Можело значи и таквиз неща да се пишат ?

66755

65

El Commandante

10.11 2016 в 10:51

ЕВАЛА Каролев!!!