Вежди и очи

Последна промяна на 06 юли 2016 в 19:30 22508 12

Снимка Стефан Рангелов.

Любен Лачански.

В интерес на историческата правда, познавам художника Вежди много отдавна. Почти не помня дали беше още ученик, или вече бяхме студенти. Имаме и смешни, и нелепи ситуации, в които сме изпадали и той, и аз, и групата от множество приятели в онези години.

Тогава, ако някой кажеше, че Вежди ще командва културата на България, щяхме да го пратим да се удави в язовир Студен кладенец, край който артистът бе израсъл. После се оказа, че не той, а аз отидох край този язовир да уча децата на руски език, макар те трудно да се справяха с българския.

После му съчувствахме на Веждията за името. После той се влюби безпаметно в колежка журналистка от единствената телевизия така, сякаш беше единствената руса жена в България. И тогава комай изпихме такова количество водка в клуба на архитектите, колкото и Менделеев не е мислил, че може да се направи от неговата формула. Цар Киро тогава беше в затвора за златни накити.

После... После Вежди реши, че може да печели пари с таланта си и го направи. Никой обаче не подозираше мерака му за вождизъм. Просто защото той явно се бе отключил чак след Възродителния процес и отъркването му точно тогава около "големите" в културата.

После преби полицайчето и после заведе Борисов на театър. С чиста риза и нови чорапи. И тогава стана ясно, че всичко е театър. И тогава стана ясно, че всичко е много насериозно въпреки суфльорите.

С Жоро Ангелов не съм пил водка и не съм страдал заради неосъществена негова любов. Но Жоро е умел журналист и добър преводач. Умен и културен човек. Телевизията печели от неговото присъствие на екрана. А Вежди няма право - като артист и министър - да стига до такова клюкарско ниво в отношенията си с колегите, до което се докара тия дни. Ние разбираме кога е артистична изцепка и кога гаф. Псуването пред чуждите журналисти: "Аре бе Митко, да му е... майката", беше гаф и артистично пиянство. Поведението му с Жоро А. е началническо отмъстително действие, недопустимо за творец. Творецът не може да прави и да пише доноси. Да говори доноси. Да мисли в доноси. Да заплашва по-слабия в момента. Добре, ще уволни преводача-журналист и какво? Ще му стане по-леко и ще си възвърне реномето, и ще се извиси до титаните в политиката.

Веждито има три теми, в които е логореец: талантът, майка му и син му. Той е уязвим в тези три неща и отмъстителен точно тогава. И тогава лъже. Нито синът му е избягал от България заради клюки, нито някой го е проклетисвал,че винаги се е пъчил с властниците и никой не го е обговарял, че си е продал талантеца заради власт.

Но сега с това си заядливо поведение Вежди е на път да стане модел, как не може силният да се държи в едно демократично общество. Особено щом става дума за култура. Това, че с Минеков се ръфат, си е тяхна работа. Художествена. Но дали детето на Жоро А. е яло хляб от Българския културен център в странство някъде си и дали е имало право, е клюка. При това женска панаирджийска клюка. И не подхожда на един министър, и то на един артист, при това такъв, дето бие милиционери, да се занимава с такива кретенски клюки за детето на друг публичен образ. Затова Веждията сгреши много яко. И може би най-доброто и мъжкарско поведение ще бъде да си вземе капата и да си иде в полите на Витоша, край Студен кладенец или в пуста чужбина, която той не бил обичал.

Ама май ще свикне. Така става с остарелите мъжкари, които се кълнат на много любови, а водката вече не им понася. И при мен е така. Не ми е вкусно, щото и темите, и приятелите за разпивките станаха други. Коварни, гадни и мизерни. А може би ние сме се изменили. Може би е време и Веждията да разбере това.

А той на нашата култура е дал толкова, колкото дава един самотен творец на нея. Останалото е чиновниклък и сръбска музика. Нали така, Вежди, да му е.......майката! Иначе всички ще заприличаме на Митьо Очите, който стреля, без да предупреждава. А това е още по-гадно. Мафиотщина. Но Очите не са Веждито. Поне засега, надявам се.

Нарочно май прескочих оня епизод с прасетата в гадната и гладна зима, щото Вежди свинско не яде... Номинално де... Макар че човек се изменя. Много се изменя. И, моля ви, нека да не цитираме поне този път Левски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15180

12

ELPIDA

09.07 2016 в 09:27

@ 11,даже и Щирлиц ще ти каже,че не ставаш нито за ФБР,нито за ЦРУ,за КГБ-то съвсем.

Не разсмърдявай поне тази страница. Изчезвай!

15180

8

ELPIDA

07.07 2016 в 14:13

"Евразийският трол" е дал положителни мнения за 99% от статиите на Л.Лачански.
Само че през това време,ти прояждаше други коментатори.
Спри да ме преследваш и е време да разбереш, че литературата НЕ е шкембе чорба... с ЧЕСЪН !
Аре бегай се окопавай при "червеите" на К.Сандбърг !

2924

5

ScrewIslam

07.07 2016 в 10:30

Браво на автора!!!

А за тези, които не са виждали Вежди наживо, ще кажа че много поучително да видиш как Вежди се храни в ресторант.

Тъпче се сякаш никога повече няма да има храна. Пръски, трохи, мазнина и каквото си помислите хвърчат навсякъде. По брадата му остават трохи и всякакви мизерии.

След него масата изглежда сякаш варвари са правили пир и набързо са напуснали, за да се отправят на следващото нашествие.

10131

4

Новак

07.07 2016 в 07:50

Явно арторът има доста информация и всичко описано е вярно. Какво е миналото на Рашидов и какъв човек е не знам. Че прави глупост след глупост е видно. Сега е много лесно да бъде смачкан - основания за това колкото искаш. Но проблемът е в тези, които изведоха този човек на това място. Страшното е, че няма защитен механизъм в обществото неадекватни хора да попадат на управленски места. След като най-отгоре стои грешния човек, той ще се обгради и под себе си с подобни на себе си, послушни неадекватници. МВР министърът за там ли е? А Лукарски, Ангелкова, Ненчев? Списъкът е много дълъг. Те от своя страна възпроизвеждат модела надолу.
От тук нататък е въпрос на време и характер въпросният човек да сътвори някаква простотия - някои шумно и нагло (като Рашидов или самия Боко) други тихо и напоително (Божо трика, Ненчев и другите герои).
Рашидов сигурно е добър скулптор - аз не мога да преценя, както и Боко сигурно е добър пожарникар, но когато единият е ателието, а другият в пожарната, а не там където са сега. Явно за там където са сега не стават, но затова е виновен електората т.е мат'ряла.

15180

3

ELPIDA

07.07 2016 в 00:15

Адмирации за Автора на текста.