Записки от фронта

Последна промяна на 26 февруари 2013 в 10:39 12498 23

Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов
Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов

 

Текстът е публикуван на http://desnite.eu

Събитията се развиват толкова бързо, че всеки ден е „нова бира”.

Много хора изостават от събитията – например, коментират нещо, което е било адекватно или налично преди 48 часа, а значи – отдавна преминало в историята.

Предлагам своя анализ, валиден към днешна дата. Основан е върху постоянното ми присъствие като „включен наблюдател” в протестите на „народа”. Не става дума за зелените протести, в които съм участник и които не дават поводи за притеснение – това са политически грамотни и зрели хора, от които неприятни изненади не могат да дойдат.

 Та, за бунта на народа. Минахме – много бързо – през няколко етапа:

 1. Бунт на гладните. Това бе началото – надигането против цените на услугите, давани от монополите. Рискът тук беше, че ще тръгнат да разбиват магазини и палят коли. Това се размина още към миналия вторник, защото дойде следващият етап:

 2. „Народна власт”. Във вторник и сряда миналата седмица исканията, изработвани на улицата, напуснаха най-опасната територия – тази на бунта на гладните – за да влязат в политиката. Влязоха обаче по най-опасния начин, с искания за забрана на партиите и на парламента и пряко управление от народа за народа. Във вторник исканията клоняха към болшевизъм: управление на народни комитети по места. В сряда минаха към ранния фашизъм – представителство не чрез партии, а по гилдиен и професионален признак. Важното бе, че започнаха да мислят за политика – т.е. за конструкцията на властта и представителството в нея – а не за реквизиции от народни комисари.

3. В сряда по принуда исканията навлязоха на територията на представителството и легитимността. Искрата бе появата, предните дни, на „представителката на протестиращите” Пеловска, която незабавно бе изобличена от улицата като агент на властта. Улицата си зададе въпроса: „Как излъчваме легитимни представители, как им даваме мандат за преговори с властта и пр.?” С това се влезе в истинска политическа процедура в рамките на демокрацията.

4. И остана там, защото президентът Плевнелиев им даде ясно задание – да излъчат легитимни представители, които той да вкара в обществения съвет, следящ действията на бъдещия служебен кабинет. С излизането си на улицата – нещо, което Борисов така и не направи – президентът се легитимира пред тях като единствената държавна институция, функционираща към момента; и ги убеди да си говорят с държавата, в негово лице, вместо да я сриват и правят наново.

 5. В момента протестиращите се намират в политически процес, който е демократично легитимен. Говорят за кръгли маси заедно с представителите на институциите. До дни ще започнат да допускат до тези обсъждания и НПО, и представители на поне някои политически партии. Основните рискове са избегнати; задачата оттук насетне е бунтът да бъде държан в рамките на демократичната политика, за да се излъчат необходимите на страната нови представителни лица с нови идеи.

 6. Ще рече: опасностите, спонтанно произтичащи от бунта на народа, са преодолени от това, че самият народ добива опит и политическа култура.

 7. Но: остава опасността мутрите да изиграят ролята на болшевиките от 1917 година – едно добре организирано и безогледно малцинство да отвлече бунта. Мутрите вече се опитват да се намесят в нещата във Варна и Русе. Този риск трябва да бъде неутрализиран чрез медиите, самите протестиращи (т.е. от по-опитните сред тях), институциите на държавата и политическите партии по места.

 8. Изводът, който направих преди седмица в „OFFNews”, си стои: всеки, който може да помогне бунтът да се преструктурира в процедура по изработване на нов обществен договор – е длъжен да го стори. В общи линии ситуацията днес е много по-малко рискова, отколкото беше преди 8 дни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2014 в 11:42

"Мутрите вече се опитват да се намесят в нещата във Варна и Русе."
============================================================
Моляяяя, "да се намесят в нещата във Варна"!!!!!!
Евгений Дайнов, призовавам Ви да проявите поне малко уважение към варненци!
Не ни правете на абсолютни идиоти!
Всеки в града се е сблъсквал с реалността, че трибуквието е абсолютен, пълновластен и непоклатим собственик на Варна и региона повече от 10 години!!!
Протестите свалиха кмета (всички знаят, че беше техен човек, как иначе).Но плакати срещу ТИМ имаше много повече!
Но всеки знае, че срещу господарите на града нищо не може да се направи. Защото тяхна е структурта, силовите групировки, кметството и др. рег. институции, а най-вече капитала и изобщо почти всичко в града!
Пишети се статиите, за които Ви плащата и явно имате аудитория, но все пак проявете поне малко уважение!

06.03 2013 в 15:49

Евгени Дайнов–професия да мразиш България или удобният слуга на всяка власт

05.03 2013 в 22:18

"През годините Дайнов по-често не е бил прав. Но сега е много точен."
=====================
Ха-ха-ха! Ще ме умориш с прозрението си! Дали обаче знаеш, че бащата на Дайнов е бил кореспондент на комунистическия официоз в. Работническо дело и то не къде да е, а в Лондон? Кой можеше да стане на онова време кореспондент на Дело в Лондон? Предполагам не си толкова наивен и сам знаеш отговора.
Евгени е типичен представител на следващото поколение на червената номенклатура - съчетание на професионална посредственост с агресивно властолюбие; децата-комуноиди са арогантно убедени, че трябва да унаследят по право властта от техните бащи-комунисти.

05.03 2013 в 22:03

Хайде, хайде! Народа помни откъде и как тръгна организираната престъпност – по партийно поръчение на БСП ген. Любен Гоцев се зае с организирането й. А Рапоня, за когото ти говориш, и имаш предвид Бойко Борисов, доста смачка фасона на мутрите - доста от тях са в затворите(Наглите) или в изгнание(Братя избеГалеви), а други като Трактора чакат реда си. Що за извратено съзнание трябва да имаш, за да наричаш ловеца на мутри мутра?

05.03 2013 в 21:55

Нещата стават все по ясни. В България има силна руска резидентура, която разполага с много пари и купува хора, пропаганда, служби и секретна информация, действа необезпокоявана от никого и е активно подкрепяна от БСП и производните им ВМРО, Атака, Кунева, Костов и т. н. Русия следва имперска политика и цели да върне България, Румъния, Естония и останалите страни от бившия соц. лагер към нея. Това е възможно само при слаба икономика, хаос и лесно манипулиран народ. Затова с цената на улични метежи принудиха правителството на ГЕРБ да подаде оставка. Това е преврат. Така както комунистите взеха власта с помощта на руската армия на 9 ти септемри, така и сега искат да я вземат с мощната подкрепа на руските служби. Иначе сами комунистите никога не биха взели власт при честни избори и без чужда подкрепа.

01.03 2013 в 18:39

Май бъркаш причина и следствие.
Кой сложи тъпия дори по критериите на МВР Боко за шеф на охраната на Тодор Живков? Кой го събра с кака Цветелинка? Кой го направи главен секретар на МВР? Кой го направи кмет, а после и министър-председател? Бухалката? Тц.
Виж кои са в инициативния комитет за избирането му "Глобална България".

01.03 2013 в 18:33

А снахите на ЦК на БКП и ДС може ли?

01.03 2013 в 11:32

Predlagam edin edinstven tekst da byde glasuvan ot parlamenta,predi razpuskaneto-V dyrjavnata administraciq,parlament,policiq,syd i prokuratura,nemogat da bydat naznachavani za 10 godini clenove na bivshata kompartiq i sytrudnici na dyjavna sigurnost!Tova shte e ochistvash obshtestvoto ot kriminalni elementi tekst i shte reshi vsichki iskaniq na ulicata vkupom!

27.02 2013 в 09:12

През годините Дайнов по-често не е бил прав. Но сега е много точен.

Основният враг на България са мутрите. След 23 г. война срещу държавата и държавността - първите 10 г. с бухалката, а последните 13 г. на най-високите държавни постове, мутрата Рапоня завладя огромен ресурс и фактически подчини държавата. Успя да унищожи българския парламент и българското правителство, с изнудване и подкупи превзе и съдебната власт, купи медиите с държавни пари, назначи един палячо в президентството.

27.02 2013 в 09:10

Арх. напълно ме задоволява като псевдоним, благодаря за предложенията все пак! ;)

Говоря от името на масата протестиращи във Варна и нещата, които описвам са тези, които се случват там: правим, скандираме и т.н.... Явно се намират все пак хора, които да се изгубят на прав път... А да си виждал през прозореца да излита розов слон скоро??

Спри дрогата по-добре...