Защо държавата не е такава, каквато искаме да бъде

Последна промяна на 25 февруари 2013 в 11:01 19837 182

Владимир Каролев. Снимка: БГНЕС
Владимир Каролев. Снимка: БГНЕС

 

"Грешни чаквания от грешна система водят до грешни изпълнители". Текст с това заглавие публикува в блога си днес Владимир Каролев. Препечатваме го без редакция.

 

Лявата колонка представлява държавата такава, каквато искаме да бъде и такава, каквато сме я разписали в законите да бъде. Дясната колонка представлява държавата такава, каквато е и срещу която протестират хората навън.

 

Тук, обаче, трябва да уточним причините за тази трансформация. И причините не се коренят в някаква уникална корумпираност на нашите политици. Напротив, същите тези деформации ги има навсякъде. Както в САЩ, така и във Великобритания, така и в Швеция. Същинският проблем са не корумпираните политици, а неразбирането, че щом се внесе човешки фактор в лявата колонка, тя неизбежно се превръща в дясната. Защото политиците, както всеки друг нормален човек, преследват собствения си интерес. Както всеки друг човек, те са homo sapiens.

Въпросът тогава е какво да правим. Тъй като в задълженията на политиците (лявата колонка) формално пише, че те трябва да работят алтруистично в името на другите, избирателите винаги смятат, че следващият политик ще е небесният ангел, който се очаква от около 5000 години. Но такъв ангел никога не слиза и просто се потвърждава една от най-големите заблуди в живота: „следващият път ще е различно“. Вярно, от време на време на власт идва по-малък дявол, а в изключително редки случаи идва и човек, който дяволее така, че щетите върху обществото да са минимални, но това не променя факта, че дяволък има винаги. Както казах, причината е човешката природа като цяло, а не някакъв уникален български, пакистански или шведски случай. Или подредбата на планетите, или злия ционистки заговор срещу българския футбол.

По-рационалното е да се убеди критична маса хора, че най-простото решение е в ограничаването на властта на политиците и трансформирането й в свобода за гражданите и бизнеса. До какво води това:

Политически институции
  1. Гражданите избират парламент, но той е с власт в толкова малко сфери, че на гражданите не им пука особено как партийните лидери и техните спонсори ще го наредят.
  2. Премиерът и неговите спонсори назначават правителството, но то има малко власт, и на гражданите не им пука особено.
  3. Депутатите вместо своите избиратели представляват своите спонсори, но както казахме, тяхната власт е ограничена и не могат да направят големи бели.
  4. Администрацията се назначава от спонсорите, но тя е толкова малка и с толкова ограничена власт, че е все тая кой я назначава.
  5. Правосъдието е една от малкото отговорности на правителството и всички изискват максимална ефективност, така че в собствения интерес на политиците е то да бъде приведено в ред.
Икономически институции
  1. Парламентът приема закони в интерес на определени лобита, но властта му е ограничена и тези закони имат само маргинален ефект.
  2. Обществените поръчки са нагласени, но са толкова малко, че на никой не му прави впечатление.
  3. Ръководствата се назначават на приятелски и роднински начала, но са малко и отново това не е съществен проблем.
  4. Почти всички еврофондове са премахнати и всяка държава се специализира там, където има естествени сравнителни конкурентни предимства. Политиците просто няма какво да преразпределят.
  5. Държавна собственост почти не съществува, така че политиците просто няма какво да продават на свои приятели. Цялата собственост е преминала в ръцете на гражданите и бизнеса и се продава на пазарни начала.
 
Най-простото решение, както се вижда, е да се ограничат правомощията на политиците. Да не могат да правят държавни фирми, да не могат да ценообразуват чрез регулации, да не изземват съществен дял от доходите на гражданите, да не могат да регулират стопански взаимоотношения. Властта на политиците би трябвало да се сведе до това да ни пази и да ни съди. И всички да изискваме максималното от това.
 
Да, системата е грешна, но защото ние дори и в момента продължаваме да я правим все по-грешна. Грешката е допускането, че съществуват някакви ангели, които ще работят алтруистично в наш интерес и щом ги дочакаме, ще им прехвърлим цялата власт над живота ни. Случвало се е в историята, немците така си помислиха за Хитлер. Всички знаем какво стана. На политиците трябва да им се отнемат правомощия, а не да търсим перфектни политици, на които да вменим пълен контрол над живота ни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2013 в 18:53

Добре пише Каролев, ама няма кой да го чуе. Антенките ни са руски и американски(пазарни) приказки не чуват. Тук мечтите ни са само леви и за държавата майка. Само че тези дето най-много говорят за социална държава никъде ги няма когато трябва те да проявят социалната си ангажираност. В пазарна ситуация се вижда кой колко може и какво може да направи за другите. И понеже повечето от нас нищо за себе си даже не могат или не искат да направят за това обикновено искат държавата (демек другите) нещо да направи. Добре че има хора като теб които са видели белите хора какво могат и искат и тука да стане нещо подобно - ама много не ми се вярва. Може би след 3000-та година.
Браво Каролев!

13.03 2013 в 14:23

Г-н Каролев,туй,дето-..."цялата собственост е преминала в ръцете на гражданите и бизнеса и т.н....",
направо ме "доуби"!Кви-граждани,кви-5 лева!Ако,имате впредвид,жалките жилища и някои тревни
площи/визирам 85% от целокупния бълг.народ,то те са получени по наследство...Ако,ми покажете,един пример,за последните 70 год. в Б-ия,за човек,който от заплатата си,придобита вслед-
ствие на честен,почтен труд-тук и без външна помощ,е успял да си купи подобна придобивка,то,ще
повярваме и на останалите 15%,към,които се числите и Вие!

13.03 2013 в 07:45

Каролев иска ти се Атлас да изправи рамене и на мен сьщо, но като гледам коментариите тук той нещо не се вьзприема да е Атлас иска си не да е неведен а огьзен.

11.03 2013 в 17:53

Г-н Каролев, имате моето уважение и затова ще Ви дам един приятелски съвет: спорете тук по същество и не падайте на нивото на хора, които реално нямат какво да кажат. Don’t argue with idiots because they will drag you down to their level and then beat you with experience.
Иначе тезата Ви е и вярна, и не. Правомощията на управляващите и администрацията няма нужда да се ограничават чак толкова драстично, а да се санкционира злоупотребата с тях. Не е луд, който яде баницата, г-н Каролев. Поради човешката природа, за която говорите са измислени законовите рестрикции и наказателното право. Прав сте, че навсякъде се краде. Въпросът е кой къде си слага спирачки под страх от закона. Тука спирачки няма, щото само за кокошка няма прошка. Ако това се промени ще вземе да остане и нещо на пользу роду.

10.03 2013 в 08:14

Има известна непоследователност в тезите на видния икономист Каролев.
Когато става въпрос за лична облага (гушването на къмпинг "Корал"), Каролев с удоволствие се възползва от силата на държавата.
А какво ще правят милите на Каролев банки без властта, дадена им от държавата?
Или за тях, както и за Каролев, следва да се направи изключение?

09.03 2013 в 07:58

Защо държавата не е такава, каквато искаме да бъде"?Ето го и сегашното ДС,което наследи предтечите си!!! Бойко Борисов–комунист, баща му служител от МВР, онова за дядото е за наивници. Цветан Цветанов-син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. Цецка Цачева–партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. Николай Младенов-син на служител на ДС от високо засекретено ниво. Сергей Игнатов–син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. Росен Плевнелиев–платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. Симеон Дянков-стипендиант на фондация Людмила Живкова. Нона Караджова-дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. Лиляна Павлова-внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, Вежди Рашидов-удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ, Ивайло Московски-първа щатна работа в Мултигруп. Веднага след президентските избори Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите Дончо Барбалов-син на генерала от ДС Петър Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП съпруга на настоящ лидер от БСП

05.03 2013 в 18:26

Даниел, харесва ми как разсъждаваш! :)

05.03 2013 в 16:11

Напълно възможно е, на базата на тази култура примерно (тихоокеанската), да се развие технологично общество.

В момента целия свят робува на един културен феномен почнал преди около 10к години, и на няколко пъти се е засилвал - от работа с ресурси директно към виртуални абстракции (пари), с много по-ниска стойност, позволяващи трупане; от работа с физически абстракции към изцяло виртуални - цифровизация на пари; напредъка в разбирането какво мотивира и как работи мозъка при представяне на информация (телевизия, радио, медии), което се използва да се запази и засили статуквото на трупащата "култура".

Почетете и чичо Ноам Чомски, за по-задълбочени анализи как се манипулира мозъка на невинния човек. Това не е конспирация, защото 1 човек отдавна не е зад замисъла, самата порочна култура е еволюирала и натрупала знания в себе си извън 1 човешки живот.

Проблемът е, че разширена до ресурсите на цялата земя, тази култура препуска към самоунищожение, или поне унищожение на много хора. Няма dynamic equilibrium в текущите стратегии базирани на трупане на капитал.

05.03 2013 в 16:01

Презюмпцията, че Homo Sapiens е лош, крадлив и озверен по природа, е грешна. Прочети малко съвременна неврология и генетична биология - хората всъщност имат селективно предимство да си помагат, и да са добри един с друг.
Има два най-значителни елемента, които изграждат.приучват (от дете) или активират (вече възрастен) човек да се държи като лош и крадлив:
- хронична лиспа на ресурси за съшествуване
- хронично присъствие на страх и заплаха за живота
- културно облъчване от дете в стил - there is no free lunch.

Има си изследвания на културите на народи от Тихоокеанските острови, преди да ги налазят мисионерите - идиличен райски живот - никой не притежава земя, няма пари, всичко е в естествен баланс. 40 години по-късно тези хора се борят за живота си, ловейки риба от опосканите морета, за да си платят правото да живеят на вече 'чужда' земя, присвоена от шепа мулти-национални компании чрез схеми разработени от армия "специалисти" в тази област.

05.03 2013 в 01:01

Повторението е майка на знанието ...ахаха