Защо не и данък върху кредитите?

Последна промяна на 18 октомври 2012 в 17:57 5450 26

Владимир Каролев. Снимка: Сергей Антонов
Владимир Каролев. Снимка: Сергей Антонов

 

Трябва да въведем данък върху кредитите час по-скоро. Но не върху потребителските кредити, защото да се консумира било много хубаво, казват управляващите. Така де, ДДС и акциз иначе откъде. Но пък на инвестиционните кредити да се въведе десятък веднага. Даже дори и преди да обложим лихвите с данък. А и как иначе? Нали „целта е богатите да плащат. Да градим социална държава. Да се финансира увеличението на пенсиите”*. По възможност над 50% от доходите на всеки работещ да отиват за социално слабите. Все пак това е обосновката за предстоящите данъчни реформи в България според правителството.

Ако идеята е самоцелно да се обложат „богатите“, то няма по-добър начин от това да им се обложат средствата, с които правят бизнес, възможно най-близо до първоизточника. Тоест банковите кредити и капиталите, набрани при първично публично предлагане.

В крайна сметка защо държавата да рискува и да позволи на предприемачите лукса да фалират, без да са платили данък върху още несъздаденото си богатство? В коя нормална държава би се оставил предприемачът да работи и да рискува всичко, което има, ако преди това не е дал част от средствата, които би могъл да спечели, на неработещите? Ето защо най-сигурно би било да обложим предприемачите и бизнесмените още преди да са станали предприемачи и бизнесмени. Да играем на сигурно. Да вземем част от средствата им, още преди да са ги получили. Така ще сме сигурни, че дори и те да се провалят в начинанието си, ще са дали принос за благоденствието на тези, които не са се пробвали изобщо да започнат начинание.

Защото всъщност неморално е да губят пари чрез инвестиции, които не се знае до какъв резултат ще доведат, за да може правителството да сметне точно колко данък ще получи. Да се рискува е хазартно. Вие представяте ли си какви щети върху обществото може да нанесе един предприемач, рискуващ да създаде нов бизнес или да развие вече съществуващата си фирма? Ами ако фирмата му фалира и наетите от него бивши безработни останат отново на улицата? Колко човешки съдби и семейства ще разбие това. Ами ако предприемачът фалира, нали той няма да успее да върне кредитите си? Това ще дестабилизира банковата система. Ами ако предприемачът се провали, какви вреди на репутацията на държавата ще нанесе това? Обществото ще изглежда некомпетентно, имиджът му ще се опетни.

Така че да се подсигурим срещу тези рискове. Нека рискуващите платят данък върху самите средства, които ще ползват за създаване и развиване на бизнеса си. Така дори и да се провалят, ще са компенсирали нерискуващите за хазартното си поведение. Да обложим кредитите с данък веднага. 10% от всеки бизнес кредит да отива за държавата още преди да бъде усвоен, но, разбира се, предприемачът ще трябва да върне и тази сума на банката, защото иначе бедните дребни вложители ще бъдат ощетени. Ако няма откъде да върне тези пари – спокойно, всеки има право да започне работа вместо да рискува спестяванията си и взети допълнително пари на кредит. Ако не може да намери работа в частния сектор, държавата все ще измисли някаква програма за временна заетост, финансирана с данъците на тези, които работят. А и помощи за безработни може да получи. Нищо срамно няма в това. Но виж да се фалира ,без да се плати за това, най-добре предварително, една социална държава като България не може да си позволи.

В крайна сметка това е Моралното. Социалното. И Справедливото.

Б.а.: Коментарът е вдъхновен от историята на Франсиско Д'Анкония, герой от книгата на Айн Ранд „Атлас изправи рамене“. Инвеститор, който никога не е правил грешна инвестиция, отваря минен комплекс в социалистическата държава Мексико. Мексиканското правителство национализира мината, но разкрива, че там няма никакви ресурси и начинанието е било параван. Франсиско Д'Анкония нарочно създава това кухо начинание, за да се присмее на глупостта на социалистите, чиято единствена възможност за личен просперитет лежи върху експроприацията на чужда собственост. Абсурдът кулминира, когато мексиканското правителство обявява Франсиско Д'Анкония за неморален капиталист, тъй като е инвестирал в губещо предприятие и така е лишил народа на Мексиканската социалистическа република от моралното си право да експроприира едно успешно начинание и да отнеме от създателя му всичките произтичащи ползи.

------------------------

 * По цитати на членове на кабинета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2012 в 10:33

Поздравления г-н Каролев

Георги, аз не съм за нищо което не е ясно дали може да бъде направено от частен инвеститор без директна или индиректна подкрепа и гаранции от държавата, тоест от нашите данъци. Понеже не е ясно дали АЕЦ Белене може да се построи на този принцип не мога да коментирам днес дали съм за или против. 100% съм против обаче, ако ще трябва държавата да го строи/финансира или ако ще гарантира изкупуването на тока. Поздрави

Георги, ако не знаеш, я явно не знаеш 1. Ядрено гориво може да се купува вече не само от Русия. 2. Площадка за съхранение на отработено ядрено гориво може да си построим и в България. Въпрос на сметки кое по изгодно за нас. 3. Като спрем ядрените централи ще увеличим вноса на газ – от къде – от Русия предимно. 4. Много страни в Западна Европа начело с Германия са много по зависими енергийно от Русия

Поздравления г-н Каролев, според мен наистина е крайно време да се гледат сметките и кое се връзва и кое не, а не икономическите решения да са последица от разни щантави и неизяснени политически пристрастия. Било то русофил, русофоб, ляв, десен, социалдемократ и т.н.

Защо от ВЕИ трябва задължително да се гарантира изкупуване? Аз съм за леберализиране на енергийния сектор.

25.11 2012 в 10:17

Все по трудно ми е да се усмихна, въпреки че имам чувство за хумор!
Нещата ги виждам така: Скоро всички ще сме по магистралите и кръстопъти. Вероятността там някой да ни забележи и да се облажим с пица, е по-голяма, отколкото да оцелеем с работа.
Може и да криминализират нормалният труд.
Ми я ако вземеш да успееш??

01.11 2012 в 12:38

Нещо не бързате да отговаряте, когато нещата опират до конкретни цифри и данни? Г-н Каролев, не съм и очаквал нещо друго от вас, все пак сте в отбора с предателите - Ники Василев, Милен Велчев, "царя" и др. Дори той зажали за АЕЦ Белене, какво остава за вас.

23.10 2012 в 19:56

1. Бихте ли ми дали 2-3 примера - кои държави и на какви цени в сравнение с Русия изкупуват ядрено гориво? 2. Имате ли представа какъв терен, чисто геологически, се изисква за строеж на съоражение за съхранение на ядрено гориво? Такъв в България няма. 3. А други източници на енергия? Само от АЕЦ и руски природен газ ли има? Не съм казвал "да спрем АЕЦ", интересно защо вие така сте "разбрал"? Не можем да бъдем ИЗЦЯЛО независими от Русия, но можем да бъдем достоен търговски партньор, не руски троянски кон. Това са думи руски политик по адрес на България, дали е случайно? 4. Поправете ме с цифри ако греша, в България цената на руският природният газ е почти $600 за 1000 куб.м. с ДДС за краен потребител, в Турция е към 360, в Германия към 380 долара, в Италия към 400 долара. Немислимо е България да бъде енергийнно независима от Русия, но можем да имаме далеч по-изгодни условия. Я кажете една държава, по-зависима от България, и се обосновете? Русия била зависима от нас? Вие ме изумявате, доста неприятно.

23.10 2012 в 16:39

Георги, ако не знаеш, я явно не знаеш 1. Ядрено гориво може да се купува вече не само от Русия. 2. Площадка за съхранение на отработено ядрено гориво може да си построим и в България. Въпрос на сметки кое по изгодно за нас. 3. Като спрем ядрените централи ще увеличим вноса на газ - от къде - от Русия предимно. 4. Много страни в Западна Европа начело с Германия са много по зависими енергийно от Русия. Но и тя е зависима от тях, и от нас - Русия без да изнася енергийни ресурси ще фалира за не повече от месец.

22.10 2012 в 17:44

Г-н Каролев, дежурните отговори като този съм ги чувал не само от вас. По същество: Да кажем, че инвеститора е честен, частен, почтен и не иска държавна подкрепа. АЕЦ Белене ще използва реактори, прозведени къде? Тоест, гориво, произведено къде? От кого ще зависи съхранението на отработеното ядрено гориво? Отговорите на всички тия въпроси е: Русия. България е достатъчно зависима от Русия, та всъщност моят въпрос към вас беше, наистина ли сте ЗА да станем още по зависими от Русия? Ако ми отговаряте, моля обърнете внимание на въпроса за отработеното гориво.

22.10 2012 в 17:28

Каролев се майтапи, иронизира, ама като знаем чувството за хумор на Дянков, да не се окаже, че е дал просто една добра идея.

21.10 2012 в 13:49

Добра ирония , на място вкарана и добре развита.

20.10 2012 в 21:13

<em>Коментарът беше изтрит заради обидно съдържание.</em>

20.10 2012 в 00:00

Най-добре е да се построи от държавата и после да я приватизират. За 1 лев.