Защо се субсидират богатите потребители на топлоенергия?

Последна промяна на 07 август 2014 в 17:40 15904 10

Владимир Каролев

През последните две години електроснабдяването попадна в центъра на политическия и обществения прожектор. Случайно или не, частните ЕРП-та/ЕСП-та бяха обвинени за всички грехове в енергетиката и един кабинет падна заради създалата се криза на доверие. Само че проблемът не е толкова в снабдителите на ток - в ЕРП-ЕСП-тата остават под 15% от сметката за ток, а всичко останало отива в НЕК, ЕСО и бюджета, тоест в държавата. 

За жалост, почти толкова сериозни са и проблемите в топлофикационния сектор, за които почти никой не говори. Те не могат да бъдат изчерпани с един коментар, затова тук ще се фокусирам върху най-големия и най-важния проблем – кого субсидира държавата чрез политиката си за топлофикационните дружества?

Избраният от българските политици подход е този на т.н. крос-субсидиране на топлинната енергия. Тоест регулаторът определя за всяко топлофикационно дружество определена цена, често не само под пазарната, а и под производствената, на топлинна енергия и отделна цена за електроенергията, която то генерира. Тоест чрез по-висока изкупна цена на електроенергията, държавата субсидира единица произведена и продадена топлоенергия на ниска цена. Въпреки че това е практика в много държави, тук е доведено до крайност и побългарено в лошия смисъл.

И тук идва въпросът кого субсидираме по този начин? Ако субсидията се получава на база изконсумирана и закупена от потребителя топлинна енергия, то елементарната логика подсказва, че големите печеливши от сегашната схема са богатите домакинства, ползващи много топлинна енергия, а не бедните. Защото обикновено богатите, а не бедните, живеят предимно в по-големи апартаменти и нямат икономически стимул да пестят топлинна енергия поради по-високите си доходи.

Този дефект, при който голямата част от реалната полза от субсидираната услуга, се използва от по-богатите, а не от бедните, трябва да бъде отстранен час по-скоро. Той създава несправедливост в обществото, а също и поставя топлофикационните дружества в несигурна регулаторна среда, в която на близките до властта и политически важни топлофикации може да се дадат по-добри условия, за сметка на останалите. Всичко това не е убягнало от погледна на Европейската комисия и неслучайно България е от малкото държави, на които тихо и мълчаливо се отказват субсидии за топлофикационна дейност (а дали нашите политици са си ги потърсили усърдно е друг въпрос).

Начините да се въведе ефективна и справедлива система са добре известни в европейските и световните добри практики. Първо е важно обществото да разбере, че съществуващият модел на субсидиране на крайната цена на топлинната енергия облагодетелства предимно по-богатите, а не бедните, а освен това води и дружествата (било то частни или публични) до банкрут. Следователно, той трябва да се промени, като опциите са няколко – целева помощ през социалните системи, ваучери, двустепенна цена на енергията и др. Второ, трябва да се премахне едногодишният регулаторен период и да се замести с три- или петгодишен, което ще даде предвидимост и спокойствие. Трето, трябва да се въведе някой от международно приетите стандарти за определяне на цената на топлофикационната услуга и да се преустанови практиката ДКЕВР да отрежда индивидуални условия на всяка топлофикация. Всички тези възможни решения ще обсъдя по-подробно в следващи статии. Защото сега е лято и е топло, но няма да усетим кога пак ще дойде зимата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2014 в 19:34

Ха така, КаролеФ! Всички тутакси да минават на дърва за огрев! Ама ха! Богаташчета ниедни, на парно г*зовете си ша греят, глеж ги ти глеж ги, нахалниците!!!

10.08 2014 в 19:08

Ей, Богу! Не познавам някой, който да не пести топлоенергия.
Пълни глупости говори този, дето заедно с Мадридския шмекер щеше да ни оправя за 800 дни.

10.08 2014 в 15:25

Каролев разглежда тук не най-важните, а най-удобните за него за разглеждане проблеми. Най-важните са цените, на които се изкупува токът от производителите, на кого по колко дават, и идиотските договори за Белене, за седми реактор в Козлодуй и други подобни. А той иска да мине по перваза.

10.08 2014 в 10:54

КОй беше тоя? Да не би да е Владимир Асенов Каролев? В периода от 1979 до 1982 година е сътрудник на Държавна сигурност - агент под псевдонима „Камен“ към III управление (военно контраразузнаване), 1 отдел, 1 отделение!

09.08 2014 в 12:42

Каролев, тук ти е силата .
Другото е политика - ти ли не я разбираш, тя теб ли , ама не е за теб.
Затова пиши за друго.

09.08 2014 в 09:36

Винаги съм се питал как такива тъпи гьонове могат толкова много да крадат!!!

09.08 2014 в 07:13

Верни изводи. Същото и с електроенергията, само че повсеместно, защото топловикация има само в големите градове. Цената на парното е превърната в национален проблем, а тя е регионален такъв, за разлика от тока. Привърженик съм на ДСБ, но преференциално гласувах за Кунева, защото Костов ме обиди със своята препоръка за Малинов. Десните не си държим портрет на лидера като ГЕРБ и сме трудно управляеми. Грешка и странна проява на лош вкус от интелигентен човек като него.
Та кое от казаното от Каролев не е вярно? А атаките срещу ЕРП-тата и Топлпфикациите ще продължат докато не станат собтвеност на някой правилен инвеститор като ВТБ...Нали така, товарищи?

08.08 2014 в 19:35

Пак дрънкаш глупотевини, Каролев! Кажи кой ти плаща сега и му върни парите!

07.08 2014 в 22:26

абе каролев, ти в ред ли си бе?! 15% от сметките в ЕРП-тата! това е КОЛОСАЛЕН(!) процент! аз съм изчислил, че в ЕРП-тата трябва да отива около 3,7 - 3,8% ОСТАНАЛОТО СИ Е ЧИСТА КРАЖБА!

07.08 2014 в 19:17

Каролев, ти в ред ли си,бе!? Кви са тия глупотевини и мижави опити за разбор на топлофикационните делавери?.. Субсидирала държавата богатите потребители на тристайните панели, ха ха ха ,слънчасал икономист....