1/3 от българите искат да излезем от НАТО при конфликт с Русия

OFFNews Последна промяна на 06 март 2015 в 15:46 6888 31

33% от пълнолетните българи смятат, че ако възникне конфликт между НАТО и Русия, страната ни трябва да напусне военната организация. Едва 9% смятат, че България трябва да остане в НАТО при такава ситуация.

Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция "Медиана" за обществените и политически нагласи, проведено сред 998 пълнолетни граждани от 21 февруари до 1 март.

Проучването показва още, че повечето българи не искат военни бази на територията на страната. 52% са твърдо против бази на Алианса, а едва 14% одобряват изграждането им.

Общественото мнение за събитията в Украйна също е коренно различно от позицията на САЩ и НАТО, както и от тази на управляващите.

"Това поражда сериозни съмнения доколко страната води външна политика, отговаряща на националните интереси и доколко следва диктат отвън, противоречащ на тези интереси", посочват от "Медиана".

По-голямата част от пълнолетните - 68%, са на мнение, че правителството подчинява страната на чужди икономически и политически интереси, а само 32% от хората мислят, че кабинетът отстоява националните интереси.

Интересно е мнението на участниците в проучването и за конфликта в Украйна - едва 11% смятат, че Русия е провокирала събитията в Украйна. Много по-голям е процентът на тези, който смятат, че виновни за случващото се там са САЩ - 23% от интервюираните. 

Все пак една четвърт от участниците в изследването са на мнение, че САЩ и Русия са еднакво виновни за ситуацията в Украйна, а 17% застават зад твърдението, че това е вътрешен конфликт и двете страни не са виновни.

Освен това обаче по-голяма част от хората подкрепят позицията на Русия (24%), а не тази на САЩ (9%) по отношение на конфликта в Украйна.

От "Медиана" коментират тези учудващи резултати така:

"Отговорността (и вината) за събитията в Украйна се открива в много по-голяма степен в САЩ, отколкото в Русия – без последната да е оневинена изцяло. Образът на Русия като агресор, а САЩ и НАТО, като радетели на мира, справедливостта и демокрацията не издържа критиката на общественото мнение".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2015 в 15:52

Луда Яна резултатите от всяко допитване зависят единствено от желанието на човека поръчал допитването. Всяка агенция задава въпросите на определена таргет група(всяка такава група дава еднотипни отговори) в зависимост от желанието на клиента.

07.03 2015 в 14:59

OFFNews, защо се излагате с Червен Колю. Агенцията му "Натъкмяна" прави данни , удобни на заплащащия. Интересно е, че явно разнопосочни идеологии,или интереси подкрепя. Направете си сами анкета или помолете да ползвате подобна, на някой електронен вестник и ще видите огромна разлика в цифричките

07.03 2015 в 14:50

Не сте прави човека е правил иследването в няколко клуба на пенсионера(разбирай на БСП) избрани на случаен принцип и за това резултата е такъв. Това е все едно да направиш допитване сред гей двоики дали одобряват еднополовата любов. По същата причина и путлер го харесват толкова руснаци иследването се прави сред проверени другари.

07.03 2015 в 13:33

Интересно ми е да знам къде е правено това изследване на "Комедиана"... В Карлуково ли е правено??? значи психиятрите са били тези 9%... Очаквам тези луди бързо да се излекуват, много работа ги чака психиятрите!!!

07.03 2015 в 08:40

Червен Колю като си разпространи лъжите по 10 сайта, и току виж от лъжа станало истина.
Съветвам Оффнюз да спазват някаква хигиена на информацията все пак.
Публикуваш заклинанията на Червен Колю - ставаш съучастник!

07.03 2015 в 08:02

Майко, татко, лельо и прабабо... какви са тези свръх глупости? Не мога да повярвам, че такива има такива измислени компания - то лъжи и манипулации. Трябва на такива агенции да се търси дори наказателна отговорност за манипулиране на обществените нагласи в особено голям размер!

07.03 2015 в 00:32

Моля четящите да обърнат внимание от кого е направено това "изследване" - агенция Медиана на Червен Кольо, както му викат.
Те предвиждаха 25% за БСП и 19% за ГЕРБ на последните избори.
http://www.vesti.bg/bulgaria/mediana-shest-partii-v-ns-ako-izborite-biaha-sega-6004977

Всяка медия, която кани или публикува мнения от доказани лъжци и манипулатори, е лъжлива и манипулативна.

07.03 2015 в 00:02

мноооооооого повече са от една трета!!

06.03 2015 в 23:31

Според експресно проучване, проведено между 17 баби от Долно Нанагорнище, 96 % от анкетираните искат незабавно въвеждане на руския език като официален в България. Малко повече -98 % са тези които биха приели с хляб и сол червените солдати освободители в домовете си, за ги пазят от злите соросоиди.
Аз гарантирам за резултата, вервайте ми.

06.03 2015 в 23:31

Доста сте жалки с това отричане на действителността. Процентите са още по-отчайващи за натолюбците, но нали парица е царица, Колю е смекчил малко истината. Фашистките фашкии все по-ясно ще усещат народната "любов", в миша дупка ще се спасявате, боклуци!