10 години от трагедията в Кербала

Последна промяна на 27 декември 2013 в 10:00 4201 7

Петима българи загинаха на 27 декемеври 2003 година при атака на кола бомба в българската база в Кербала, Ирак. Снимка: Мариян Колев
Петима българи загинаха на 27 декемеври 2003 година при атака на кола бомба в българската база в Кербала, Ирак. Снимка: Мариян Колев

Днес се навършват десет години от нападението срещу базата на българския военен контингент в иракския град Кербала. При взрива на камион-бомба на 27 декември 2003 година загинаха петима наши военнослужещи - командирите на отделение Антон Петров и Иван Инджов, ротният командир Георги Качорин, мерачът Свилен Киров и и командирът на взвод Николай Саръев.

Документите от проверката на обстоятелствата около атентата и досега са секретни. 10 години след атентата с камиона-бомба има обещание от военния министър Ангел Найденов да бъдат оповестени публично документи от анализите на инцидента. 

"Във възможно най-кратки срокове ще направя още веднъж разговор със служителите по сигурността на информацията и това, което е възможно, ще го направя", каза министърът по отношение разсекретяването на документацията по случая. По думите на Найденов документите ще покажат наяве направените анализи и оценките на военното командване за подготовката на българските военни за участието им в първата мисия зад граница. 

Ние не можем да свикнем с мисълта, че Антон го няма. Всеки момент очакваме той да се появи, каза пред БНР майката на Антон Петров Иванка.

Десет години след трагедията родителите на другият загинал Иван Инджов също не са забравили, въпреки че са оставили част от миналото зад гърба си. "Каза, че тръгва. Не успяхме да го спрем. Стане ли така, както с нашите деца, сетне е трудно на семейството", споделя Христо, бащата на загинали Иван Инджов.

Отговорност от държавата преди няколко години потърси само майката на Свилен Киров Мира Михайлова. Тя заведе дело, което спира заради започнало наказателно производство, което може да бъде прекратено скоро по давност. Затова 10 години след трагедията Мира Михайлова е сигурна, че са виновни онези, "които ги изпратиха в стремежа си да се облагодетелстват, да се нагушат и не ги интересува живота на войниците".

Истината за Кербала са се отказали да търсят и родителите на Николай Саръев

На 27 декември 2003 г. в Кербала, Ирак е атакувана с камион-бомба установената в града първа база на български войски в Ирак — база „Индия“. Освен петимата загинали има и 27 ранени. 

Атаката започва във 11.45 местно време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра на базата. От охранителните вишки започва стрелба по камиона, а във базата се намира екип на специалните части от BUSOF, който току-що се е завърнал от ескорт. На практика това е екипът, който в момента е бил напълно оборудван с бойно снаряжение.

Сградата е подложена на масиран автоматичен обстрел и стрелба с РПГ и минохвъргачки. Снайперистите докладват за наличие на огромен брой артелерийски снаряди във вътрешността на цистерната, които се виждат през липсващият ѝ капак. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно.

Минути след атаката срещу българската база, атентатори самоубийци нападат и логистичната база в града, както и местно полицейско управление с коли бомби. При атаките, освен българите, загиват и 2 тайландски войници, 7 иракски полицаи и 5 цивилни граждани. Между ранените има и над 160 полицаи и цивилни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.12 2013 в 22:19

Хораа, какво говорите,някой от вас знае ли какво е военна клетва, за пари или за без пари Война е Войн отива там където му кажат. А момчетата от моята бригада отиват и накрая на света защото за тях това не е само работа от която да взимаш пари , това е дълг, това е чест.....
Не показвайте българщината в себе си ,поклонете се и престанете да търсите кусури защото недай си Боже утре да стане нещо ,момчета ато тези , ще облекат униформата,ще вземат пушката и ще Ви пазят , дори и да загинат.
Къде са сега ГОЛЕМИТЕ пари , гният някъде заедно с нашите колеги .Благодарско за такива пари.
Поклон момчета, където и да сте :(

27.12 2013 в 21:37

Какви фуражки, какви наемници защо пишете тези простотии. Дори не сте запознати със системата. да ви е....а майката

27.12 2013 в 12:51

За нашите фуражки и драскачи това е нападение, атентат и т.н., но от гледна точка на местните е освободителна война, геройство, саможертва...Нека тази история да се помни и да се повтаря на всички, които искат да участват в следващата подобна мисия. Нека знаят, че медала има 2 страни и че там където отиват не са добре дошли, че за някои те са смъртни врагове и тяхната смърт ще носи слава за други! Така е на война! Няма добри и лоши - всички са жертви!

27.12 2013 в 12:20

Вижте са, айде по-реалистично и без 'опорни точки'!
1. бг войниците там са наемници - факт е.
2. ясно че ги е наела нашата държава поради геополитическия си слугинаж - и това е вярно.
3. отиват там поради финансови съображения, а не от некви идеологически - факт.
Обаче, определено не са убийци тръгнали да тероризират населението на чужда държава.
И, УВИ, за съжаление дават жертви.

27.12 2013 в 12:17

Ако мизерията в България не беше такава нямаше да ходят! Пожелавам ти да надживееш децата си за думите които написа.

27.12 2013 в 11:09

КВИ ГЕРОИ СА ЕДНИ НАЕМНИ ПЛАТЕНИ ВОЙНИЦИ, КОИТО СА ОТИШЛИ НА ЧУЖДА ЗЕМЯ ДА УБИВАТ ДРУГИ ХОРА?

27.12 2013 в 10:59

Нека отдадем заслужена почит към д-р Александър Парашкевов, спасил живота на ранените войници в базата. С риск за живота си, под вражеския огън, той реанимирал и оперирал на място тежко ранените.