10-годишният Петър смая Божидар Димитров с познания по история (видео)

Последна промяна на 24 април 2014 в 13:26 31634 17

Десетгодишният Петър от Пазарджик показа невероятни исторически познания и дори успя да впечатли директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров с начетеността си.

Момчето обясни, че още от предучилищна възраст се интересувало от история и знаело кои са личности като Хитлер и Сталин, а сега има твърда позиция по спорни въпроси като годината на основаване на българската държава. Според Пепи прабългарите не бива да бъдат наричани „пра“, защото „ние сме един народ, който се е образувал от смесицата на българи, траки и славяни. Не сме еволюирали, не сме друг вид хора“. Проф. Димитров обясни, че разсъжденията на момчето са напълно правилни, като добави, че във всички исторически извори нашите предци сами са се наричали „българи“.

Десетгодишното момче има и своя позиция за референдума в Крим: „И Севастопол, и Крим си имат герб и те имат пълното право да изберат дали да са част от Руската федерация или от Украйна“, обясни детето в ефира на TV7.

Пепи коментира и че според него българската позиция за случващото се в Украйна е морално правилна, защото ние сме насочени към европейското пространство, но най-правилната позиция винаги е неутралитетът.

Детето заяви, че няма намерение да става професор по история, а иска един ден да е министър-председател на България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2014 в 12:31

Неутралитетът е позиция на слабия и страхливия ,качества и комплекси които българинът си изработва през дългото турско робство и последствията от комунистическата еврейска цензура.Родителите на момчето са явни пацифисти страхливци заблудени по лъжехристиянството и юдодемокрацията.Интервюто показва умствения багаж на новото слабо поколение ЛУЗЕРИ,показва успешната политика на разрушаването на истинските културни и национални ценности от еврейската окупационна политика.Новото поколение е болно слабо,лошо информирано за враговете на народа,учи по учебници на еврея Сорос -натцист от Израел

25.04 2014 в 12:15

До #15 Добре де, няма да предявяваме никакви претенции към детето и да го сравняваме с професори и по-възрастни от него хора, но тогава нека да не се допитваме до мнението му по сериозни въпроси като референдума в Крим например. Това дете НЯМА, а и не може да има собствено мнение по темата! Колкото и надарено да е, то си остава едно дете! Ако татко или друг възрастен му кажат, че референдумът е бил демократичен, детето ще повтори същото нещо, гарантирам ви това. Много е симпатично и начетено момчето, но дотам. Аман от наивни хора... Мислете малко

25.04 2014 в 07:56

Когато коментираме не бива да забавяме факта, че говорим за дете на 10 години. Не може да предявяваме към него такива претенции,каквито предявяваме към професорите по история. Не е морално да сравняваме това дете с професионалистите, то си има връстници, с които да бъде сравнявано. В сравнение с тях детето е много информирано, стреми се да бъде обективно - и най-важното, приело е обективността като основно изискване към професионалните разсъждения на историка. То не смята себе си за истина в последна инстанция, приема съвети и критика, силно мотивирано е да се развива. От друга страна подражанието, особено на тази възраст, е положително явление когато е избран правилно модела. Кумирите на детето са хора,които се занимават с историческа наука и те за него са моделите. Естествено, с течение на годините конкретните модели ще се сменят и на мястото на Божидар Димитров ще дойде някой друг. И между другото, дали някой от нас се е научил на нещо без да мине през етапите на подражанието? Лично мен това дете много ме впечатли: то трябва да бъде пазено и поощрявано от цялото общество. Надявам се злостните коментари да не го отклонят от пътя му и да не го демотивират. Що се отнася до успехите му по другите предмети - общото ниво на интелигентност, което личи и от самолет, ми дава гаранция, че то има много добър успех в училище, да не кажа отличен. Но детето си има приоритети, то е ценностно ориентирано и знае с какво ще се занимава. Някои хора се пенсионират без да стигнат до това равнище.

24.04 2014 в 21:58

Появи се и малкото шибаняк! Да "позабърше" окаляния образ на големото шибаняк! Детето е научило наизуст клишетата от пропагандно-идеологическите отдели на ДС и БКП - и до тук! Нито е феномен, нито нещо особено! Също като големото шибаняк!

24.04 2014 в 19:31

Защо да го хейтим? Аз не мисля, че някой хейти детето. И защо всеки с различно мнение бива определян като "хейтър"? Момченцето явно повтаря добре заучени фрази. И то очевидно няма (а и няма как да има) своя собствена позиция, изградена на базата на някакъв опит. Дано с годините да се научи да отбира информацията, която му се предоставя и да не се излага с изказвания като "демократичен референдум в Крим" и тем подобни глупости.

24.04 2014 в 19:19

Това момче знае не повече от един учещ ученик в четвърти-пети клас. Какво точно му е гениалното - не мога да разбера.

24.04 2014 в 17:56

Не виждам защо трябва да се прехласваме по всеки който се самоопределя като гений и който го дават по телевизията
Учил съм в елитно училище и отлично знам че умните деца нямат амбиции още от 10 г да стават премиери, като вместо интелект рецитират заучени фрази
Такива амбиции имаха отрядните председатели с

24.04 2014 в 17:25

Чакай малко бе Риро.
кой хейтва, кой омаловажава.

Трябва ли като папагали да повтаряме каквото ни кажат по Тв-то, особенно по Тв7

Тебе може и да те е смаял дебелия очилат зубър, ама аз видях амбициозен посредственяк с болнп самочуствие.
Умни талантливи и забележителни са децата, първенци от олимпиади по света.
Тоя очилат папагал заучил няколко термина не показа нищо, ама нищо 'смайващо'
В историята си 'смайва' ако
- знаеш много факти - чел си много
- имаш своя теория, която докажеш и защитиш - можеш да мислиш
Да повтаряш стари безсмислени клишета е смайващо само за пълните лумпени.
Да не говорим че гвоздеят на скеча беше когато 'геният' не си спомни друг апартия, освен Атака
Чиста проба аморален PR на Атака с използване болните амбиции на училищен активист

24.04 2014 в 16:58

Заради този начин на мислене и този български манталитет няма да се оправим и все ще ни е хак два ката, ще ни правят на луди и ще се вайкаме, точно заради това, че все ще се намери, някой по-умен, който да критикува и да оспори и най вече да " хейтне " нещо повече, от това което е самият той.
Хейтърите най-много се оплакват, защото намират себе си във всичко, което не им харесва около тях, с този начин на мислене, може да си почакаме още много време, " някой да ни оправи положението " - наготово няма как да стане, ако ние сами не си помогнем, нека започнем с уважението на по-умните от нас самите.
СТИГА ЗЛОБА! ЕВАЛА НА МОМЧЕТО, ДАЙ БОЖЕ ПОВЕЧЕ ТАКИВА ХОРА СРЕД НАС!!

24.04 2014 в 16:56

PR акция на Атака.
Момчето не показа нищо повече от няколко наизустени чужди мнения и клишета. Зубрач амбициозен, става за депутат. БД на млади години