"6000 ведомствени бензиностанции изобщо не се проверяват"

Последна промяна на 19 август 2015 в 19:19 3573 2

Андрей Делчев.

6 000 са ведомствените бензиностанции, които не се контролират и са се превърнали в обекти за търговия на дребно за горива, заяви пред "Фокус" Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация. 

„Ако легалните бензиностанции са около 2 800, то ведомствените са над 6 000 и се увеличават в километрична прогресия. Ведомствените по дефиниция трябва да са създадени, за да снабдяват само ведомствените автомобили на собственика на бензиностанцията”, каза той.

Според него тези неконтролирани бензиностанции търгуват активно на дребно, без да бъдат проверявани от НАП или други органи, като си правят каквото поискат с качеството на продаваните горива.

„Големите вериги, които са членове на петролната и газова асоциация, с изключение на една, са част от международни вериги. Интересът за тях не е да печелят от лошо качество, а от добро и от високи обороти. За тях рискът е много по-сериозен заради това, че лошото качество може да срине бизнеса им и не е важно това, че ще спечелят 10 хил. лева отгоре, защото смесват с терпентин. Не е така при малките и особено при ведомствените”, допълни той.

Според него глобите за нарушения в състава на горивата са ниски, имайки предвид опасността, която представляват.

„Проблемът обаче е и в неефективния контрол. С впечатление сме, че години наред контролът не беше достатъчен и спрямо всички. От месеци наред апелираме, че се продават некачествени горива на пазара”, отбеляза Делчев.

„Всякакви неща се добавят в горивата. Терпентинът е само едно от съединенията, които се смесват, има и много други съставки, които влошават качеството. Въпрос на изобретателност на алхимиците е. Идеята е като се сипе горивото, колата все пак да тръгне и да върви поне 2-3 км, за да се отдалечи от обекта”, смята той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2015 в 13:33

А, бе Делчев! Ясно е, че по математика си отсъствал, ама я обясни на хората, какво е "ведомствена бензиностанция"! Посочи, КЪДЕ в ЗДДС има подобен термин? Има "данъчен склад", "краен получател", "краен потребите" и т.н.! Разясни на хората , какъв е реда за деклариране на доставките, на тези горива в НАП по реда на чл.118 от ЗДДС. Сигурен съм, че ако ти имаш комбайна да кажем, която струва над 300000 евро ще я зареждаш с най-калпавото гориво. Прозрачни сте!!! Жалко за българския народ, който не иска или не може да проумее манипулациите ви!

20.08 2015 в 08:59

“Милна прогресия“ е искал да каже човека, какво му се връзвате.