Агенцията по храните дава „Аладин“ на прокурор за уронване на престижа

Последна промяна на 21 май 2015 в 18:46 8830 6

Пламен Моллов

Агенцията за безопасност на храните ще сезира прокуратурата за нанесени морални щети от страна на „Аладин Фуудс“ в отговор на обвиненията от страна на фирмата, че Агенцията им е искала подкуп.

Един от най-големите производители на пилешко месо за дюнери „Аладин Фуудс“ се оплака, че от БАБХ са поискали „такса спокойствие“ в размер на 10 000 лева, а ден по-късно и 10 000 евро.

След като от фирмата отказали да платят тази сума, БАБХ затворила техния цех в Съединение.

По-рано днес собственикът на фирмата Аладин Харфан подчерта, че има и запис от срещата, на която му е бил поискан подкуп.

Харфан се срещнал с председателя на Агенцията Пламен Моллов, който му посочил човек на име Стоян Пашев и му казал да се разберат с него за плащането на таксата.

Моллов отрече Агенцията по безопасност на храните да е искала подкуп от фирмата.

„Няма да се поддадем на натиск. Моят и на екипа на агенцията стил на работа е подчинен единствено и само на интересите на потребителите", категоричен е Моллов.

Той подчерта, че по негово време никой не искал такава „такса спокойствие", и според него в случая става въпрос за клевета от недобросъвестен търговец, на когото е дадено достатъчно спокойствие в дългото съществуване на пазара.

Ако се докаже, че служител е искал такава такса, той ще бъде отстранен веднага. Идват сигнали, насочени към това да няма контрол. Но докато съм аз на това място, контрол ще има, каза той.

Моллов даде информация и за проверките, извършени в цеха на фирмата. 

При проверка в цеха на „Аладин“ в Съдеинение е установено, че в месото за дюнери на фирмата има червеи.

Моллов обясни, че червеите са открити по време на първата по-сериозна проверка в „Аладин Фуудс“ през март миналата година – до този момент във фирмата имало само регулярни проверки.

По време на проверките са направени и снимки, които Моллов показа пред журналисти.

Снимките от 20 март 2014 г. показват наличие на бели червеи в месото. Дюнерите са овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи в какво състояние е месото в тях, каза шефът на БАБХ.

Месото с червеи е било намерено в месопреработвателното предприятие в Съединение и червеите са били по месо, поставено в кошове за изхвърляне.

Отпадналото от производството месо явно не е изнесено доста време, щом има червеи, каза Пламен Моллов.

Протоколът към проверката съдържал около 20 бележки, всяка от които заслужавала акт, но в името на добрата практика вместо това били направени предписания.

Три месеца по-късно е направена повторна проверка, която показала същите нарушения – лоша хигиена, липса на записи на температури, лош контрол и др. Отново са направени предписания, като този път са съставени и няколко акта.

На 20 април тази година е изпратен независим екип на БАБХ, който да извърши проверка.

Отново били открити нарушения, като сред най-фрапантните било липсата на топла вода.

Моллов посочи, че от фирмата през нощта са монтирали съоръженията и на следващия ден инспекторите вече установили наличие на топла вода, затова отменили акта за спиране на производството.

Въпреки това обаче била наложена мярка за спирането на дейността на цеха заради липса на проследимост.

Седмица по-късно от „Аладин“ уверили Агенцията, че са осигурили проследяване на продукцията. Проверка обаче не показала промяна.

Забраната е вдигната на 18 май, когато фирмата успяла да докаже, че има проследяване, обясниха от БАБХ.

Къде е рекетът от страна на агенцията? Къде е бил инспекторът, който е влизал в това предприятие? Определени хора ще си заминат заради това, че са имитирали контрол, заяви шефът на Агенцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.05 2015 в 08:31

Най - сетне под ръководството на проф. Моллов (първия който притежава необходимите компетентности) бяха създадени система от дейности в агенцията по храните и стремеж за осигуряване правилно провеждане на технологичните процеси, ефективно използване на материалните ресурси и суровини с получаване на качествен продукт.Явно фирмите отново успяха да си прокарат своята политика за заобикаляне на изискванията за спазване на санитарно- хигиенните правила, технологичните изисквания и пускане на пазара некачествени храни и напитки. Отново начело на БАБХ ветеринарен доктор .така се осигурява и спокойствие на ветеринарните доктор - да не извършват нищо и да получават пари.

22.05 2015 в 00:45

Съвсем съм сигурен че от Агенцията по храните са поискали подкуп, те имат тези навици. Като се чуе фразата "уронване на престижа" направо става ясно че тези хрантутници и рекетьори се чудят как да се измъкнат. Какъв престиж имат те? Какво общо има прокуратурата с това? Или да се почне като по соца - държавните държанки винаги имат право, дори когато са мошеници. И несъгласните с това да се пращат в Белене за спокойствието да рекетьорите ли?

22.05 2015 в 00:33

тая курва моллата бил ли е на проверките,че е толкова сигорен какво е станало?не не е бил ама нали гарван гарвано око не вади та той сега помага после служителите на него и така.после чакайте да има бизнес в булгаристан

21.05 2015 в 23:08

Според мен и двете страни не лъжат:
Агенцията по храните не лъжат за липсата на хигиена и санитарни условия.
Аладин не лъжат, че са им искали подкуп.

21.05 2015 в 23:07

Ами прави са от БАБХ. Ясно е че на господин Аладин трябва да му се обясни, че сме 2015 година и сме м Европа, а не в Близкия изток.

21.05 2015 в 23:06

Господин Аладин да изяде 3 (три) дюнера "Ала'дин"....
И за десерт - 4 (четири) фалафела....
Ама на "сухо" - не след запой....
Щот дюнери се ядът след запой....
Другуту е мазохизъм....