Аню Ангелов: Руските разузнавателни самолети провокират силите на НАТО

Последна промяна на 15 април 2014 в 13:42 1017 1

Аню Ангелов

Провокации, като тези с руските разузнавателни самолети по българските граници, ще се засилват. Това прогнозира пред БНР бившият министър на отбраната Аню Ангелов.

Според него не е достатъчно да се следи ситуацията, а трябва реалистично да се прогнозира нейното развитие.

"Аз отпреди месец предупреждавам многократно, че е необходимо България да поиска консултации в главната квартира на НАТО. Такива консултации бяха направени по отношение на Полша и Румъния и съответно има определени решения на НАТО в тази връзка, включително и за двустранно сътрудничество между Румъния и САЩ. Ние засега не правим нищо. Това именно се дължи на факта, че само се следи ситуацията, а не се прогнозира", коментира Ангелов.

Той каза, че при срещата си с висши военни ръководители нееднократно е подчертавал необходимостта от разработване на план за извънредни ситуация, касаещ действията на България, Румъния и Турция в черноморската зона, но това не се е случило.

Аню Ангелов съобщи, че провокация от руски разузнавателни самолети е имало и през 2012-та, и през 2013-та година и нееднократно са вдигани български изтребители.

"Сега се очертава засилване на броя на тези полети, което говори за тяхната цел – провокация по отношение на силите на НАТО. България е част от НАТО. Имаме абсолютно пълноправен глас в различните структури и там трябва да изказваме ясно своето становище, да не стоим разкрачени между НАТО и Русия", каза още бившият военен министър.

Според него, ако руските войски не се оттеглят от границата с Украйна и продължи подкрепата за сепаратистите в източната част, бъдещето на международната сигурност е отчайващо.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2014 в 14:48

Не само Аню Ангелов, ами дори и комунистическият министър Ангел Найденов ?!?, говори притеснено и загрижено за това, но по всяка вероятност др. Станишев не е на това мнение. Другарите предпочитат да се снишават и да се ослушват като шумкари в храстите, докато бурята премине, по байтошовски маниер, но както изглежда буря не само, че ще има, ами има вероятност да прерасне в ураган. Тогава от двата стола, върху които в момента стои разкрачена управляващата клика и помен може да не остане! България два пъти изтегля късата клечка с избора на Германия, сега за пръв път сме от страната на "добрите", затова в момента всичко зависи /уви/, от решенията и действията на сегашните управляващи!!!