БАБХ започва нова кампания срещу двойния стандарт в храните

Последна промяна на 06 февруари 2018 в 10:58 2207 0

Българската агенция за безопасност на храните започва нова кампания за изследвания на двойния стандарт при храните в Централна и Източна Европа, съобщи пред БНТ директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ Любомир Кулински.

Той обясни, че съвсем скоро ще започне взимането на проби за анализ на продукти от пазара у нас и в четири държави от Централна Европа.

Третата проба е част от процедура за проверки за двоен стандарт в храните в Западна Европа и в източните членки.

“Ще бъде направен сравнителен анализ на етикетите, на тяхното съдържание и по преценка на експертите ще бъдат подложени на някои лабораторни изследвания, съответните двойни проби. Тоест европейската и нейният български еквивалент. И тогава ще бъдат оповестени резултатите от тези анализи и евентуално изследвания”, разясни Кулински.

При първото изследване през юни миналата година бяха открити разлики в етикетите при 8 от 31 храни. При второто – през август, сравнителен анализ на етикетите не установи разлики.

Директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ припомни, че година по-рано са установени несъответствия в 9 проби от 56 за оцветители и 110 за консерванти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !