Border Monitoring: Български граничари са пребили сирийка и децата й

Последна промяна на 24 април 2014 в 21:38 5667 12

Правозащитната неправителствена организация Border Monitoring Bulgaria (BMB) алармира за насилие над бежанци, търсещи убежище в България.

На 21 април в организацията е постъпил сигнал за пребита от полицeйски служители майка от сирийски произход с четири деца на българо-турската граница.

Майката, която се е опитвала да премине на българска територия заедно с четирите си деца (на 10, 17, 22, 24 години), разказва:

„Първоначално полицията поседя с нас, приеха ни и ни казаха, че ще ни отведат в бежанския лагер. Дадоха ни вода и се държаха мило. След това обаче ни върнаха край турската граница и започнаха да ни бият. Дори 10-годишният ми син не беше пощаден; хвърлиха ме на земята, без да ми помогнат да се изправя...те залавят хора от селата и ги връщат (през границата).“

Семейството е настанено в турска болница: майката е със счупен крак, а едното й дете е с пукнато ребро.

Случаи на насилие над бежанци са регистрирани и преди, твърдят от Border Monitoring Bulgaria.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.04 2014 в 15:38

Да аз съм за затваряне на границите и да се забрани на младите да бягат в чужбина,никой няма там да стане богат аз съм 20 години в чужбина,така се обезкръвява българския народ ,българите трябва да живеят в България а като власта е лоша трябва да се смени с оръжие в ръка ,като бягаш от проблемите не ги решаваш и те свободно се разрастват и заплашват съществуването на българската държава,в бъдеще напускането на държавата ще се смята държавна измяна и ще се введът тежки наказания,партии няма да има и властта ще е еднолична с съвет мъдретцов и избори няма да има,няма нужде и е глупаво когато широките народни маси избират пътя на държавата,в избирателните урни не се ражда държава и умни ръководители

28.04 2014 в 15:22

Правилно постъпват граничарите , макар че силно се съмнявам в истинността на "боя".Никой у нас не иска (освен толерастите) "сирийски бежанци" от Ирак,Афганистан,Алжир,Мароко,Мали ,Гана , Конго и т.н. Хубаво е да се доведе до знанието им и да си търсят други начини да се доберат до Западна Европа(не че тя ги иска, де..) Жалко за толерастите -ще им секнат доходите, но ... Иначе ,ако е вярно, БРАВО НА ПОЛИЦИЯТА!!!

25.04 2014 в 07:33

Много знае сирийката на чия територия и кой точно я е бил. Пък и така да е, спомнете си, имаше репортаж. Тези граничари от найлоновите "палатки" разказваха как им се дават точно такива инструкции, устно. Допускам, че точно така е станало. Съвсем човешки са ги нахранили и напоили, обадили са се на "шефа" да питат "и ся кфо прайм?", но са получили отговор "върнете ги и ги натупайте малко, да не идват повече". За мен на първо място са виновни тези, които са решили, че тук могат да намерят някакво убежище и да се приспособят да живеят в нашата кочина, без да са истински българи и ганьовци кат' нас. После са виновни турчолята, че пускат транзит. После са виновни политиците ни и началниците по йерархията. И чак накрая обикновените граничари. А ши*аната правозащитна организация да кихне някой леФ за бежанците, като е така загрижена. Кихнала ли е вече, моля да ме извини.
И подходът не е толкова лош, просто е приложен на неправилните хора. Сещам се за едни минимум 240 разбойника (айде 300-400-1000 с министри и чиновници), дето един хубав бой и депортиране ще им е малко даже.

25.04 2014 в 00:01

Нее е проблем над милион и половина българи да работят и живеят зад граница, но когато става въпрос за няколко хиляди сирийци да живеят в българия е проблем. Българите дето живеят зад граница и поддържат икономиката ни, не са ракетни инжинери, професори и лекари... Повечето от тях са тъпети и прости общаци, дето има още 6 милиарда от тях... Тъйче тези страни, могат и без нас... Ама вие се мислите за някаква специална раса, арийцииии и не знам си какво ли не.. Истината е, че повето българи са пълни кретени и тъпети.... света ще преживее и без нас... Само умрялото ви самочуствие ви е останало... ама жените ви мачкат, колегите ви мачкат, приятелите ви мачкат и ви остава единствено анонимноста във форума да покажете какви професори и отрепките сте... Нещастници!!!!!!!!!!!!!!!

24.04 2014 в 23:28

Да живее Кюрдистан! Да живее Йоджалан! България подкрепя справедливата борба на братския кюрдистански народ за независимост. Помощта е не само логистична, но и с хиляди български доброволци, които са готови с оръжие в ръка да застанат рамо до рамо с кюрдските борци за мир и свобода!

24.04 2014 в 23:27

Съмнява ме да са ги били и то точно на границата където има камери, хора и охрана от другата страна. А колкото до това твърдение че ги "взимат от селата и ги връщат", точно така трябва да се процедира с нелегалните емигранти. Никоя държава не е длъжна да прибира всеки който иска да влезе в дадена страна. Има си бежански лагери около Сирия, дори ЕС дава пари там, те тръгнали на някъде под претекст че са бежанци. Бежанци са от Сирия до съседната държава, после са емигранти.

24.04 2014 в 23:17

бг граничара няма отдавна !
има тъпи ченгета, които са команdировани в пограничните райони и рекетират влизащите.
българия не се е променила много от времето на изгрева на звездата на боко кратуня като "бодигард" на маргините, а ?

24.04 2014 в 22:51

Доказателства? То и аз все по нещо чувам на опашката за чушки...