Дянков написа книга за времето си като министър

Последна промяна на 21 ноември 2013 в 07:52 3348 36

Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

 

Бившият вицепремиер от кабинета "Борисов" Симеон Дянков написа книга за времето си във властта. Тя още не е издадена, но е била представена от автора в Брюксел.

Книгата е озаглавена "Кризата в еврозоната отвътре". 

Намирахме се в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щяхме да стигнем до сриване на българския лев. Точно за това тогава се решихме на доста по-агресивна финансова политика, каза бившият финансов министър пред български медии в белгийската столица в първо интервю за наши журналисти след слизането си от власт.

В книгата Дянков споделя, че макар рядко да се заблуждава какво може да очаква, е бил изненадан от отношението на българските медии. Отнело му година, докато разбере как да дава интервюта, макар преди това да бил преминал курс по поведение пред медиите в Световната банка. 

"В България бе различно, всяка моя дума беше от значение", пише той, цитиран от БТА. Затова  стигнал до извода, че не е добър подход да бъде прям, защото иначе реформите биха спрели, преди да бъдат предприети. Той дава пример с пенсионната реформа, в която се предвиждаше възрастта за пенсиониране да бъде повишена на 65 години. В отговор заглавията били "Дянков: Работа до гроб".

Той споделя, че е бил напълно неподготвен за личните нападки в медиите, които според него са били вдъхновени от негови политически съперници,включително в правителството, както и от противници на реформите. Някои от злословните публикации той обяснява с измислици на жълтата преса, насърчавани от спадащия му заради реформите рейтинг.

 Според тези статии бях купил множество имоти в чужбина, имах много любовници, работех за няколко разузнавателни централи, възнамерявах да завзема властта в правителството, бях основал няколко опозиционни партии. Всъщност нещата бяха доста по-обикновени, коментира Дянков.

 Хрумването му за инвестиране на част от пенсионните фондове в капиталовите пазари получило отговор "Дянков дава пари на олигарсите". Постепенно започнах да давам все по-малко интервюта и този подход предадох като единствен съвет на моя наследник, добавя бившият вицепремиер.

Причина за отстраняването на Дянков от кабинета са били близо 800 милиона лева за земеделците. Според бившия министър в този момент тези пари не е трябвало да бъдат давани, защото учителите били в по-тежко положение, но не е имало как да бъдат удовлетворени всички искания.

Дянков не приема тезата, че кабинетът на ГЕРБ е паднал заради него. "Финансовият министър отговаря за хазната да е силна, аз отговарях за това добре", смята той.

 Симеон Дянков продължава да се чува по телефона с Бойко Борисов и с други министри от кабинета, но не служебно, а като приятели, сподели още той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 18:35

ДЯНКОВ ПОГРЕБА БЪЛГАРИЯ...

Тези които казват ,че става явно доста са се облажили покрай него.
ТОЗИ ЧОВЕК "ДЯНКОВ" ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН И ЗАД РЕШЕТКИТЕ ДО ЖИВОТ ЩЕ МУ Е МАЛКО...

22.11 2013 в 00:21

Лелееее...чета и не вярвам на очите си. Тука има хора, дето трябва спешно да смените дилъра бе. Дянков затри почти целия малък и среден бизнес, изхарчи резерва до санитарния минимум, а този на здравната каса изцяло и вие ми разправяте, че бил успешен финансов министър? Вие у ред ли сте бе?! В същия период Германия наля 80 млрд. евро тъкмо в малкия и средния бизнес, за да преодолее кризата. И я преодоля отдавна, а у нас какво се случи? Защо хората се самоубиваха и палеха бе, кретени? Кога друг път това се е случвало досега? Дори при Виденовата зима нямаше такива случаи. Недейте да ми хвалите степендианта на фондация "Людмила Живкова", защото това е едно от най-жалките, гнусни и подли човечлета, попадали във властта дори не в последните 24, ами изобщо през цялата ни история след Освобождението!

21.11 2013 в 17:58

Като прочтох какво си написал, ми стана ясно, че изобщо не си заслужава да ти отговарям.
ПП: И "бирата" се пише с главна буква!

21.11 2013 в 15:39

Дянков се справи идеално с изпразването на хазната, а за кражбите на здравните осигуровки прокуратурата просто трябва да си свърши работата.

21.11 2013 в 15:33

Ако имаше списания с импакт фактор 7 началниците му от СБ щяха да му го осигурят, бъди сигурен. Изобщо не става дума за недоразумения като Олигарски или Чобанов, а за това, че финансовата ни система е сбъркана тотално. Тези т.н. "трудове-статии" на Дянков изобщо не ни помогнаха, напротив с мизернсото си слугинство към силните на деня, изкопа още по-дълбока дупка в ямата, където ни натикаха лихвобанкерите и спекулантите.

21.11 2013 в 14:54

Десетките хиляди фирми фалирали благодарение на въведената финансова криза от лихвобанкерите и усилена до крайност от счетоводителя Дянков, не ги смяташ нали.

21.11 2013 в 14:34

Няма смисъл да питам учените в БАН, понеже сам съм такъв. Знам много добре че има случаи на стотици цитати без голям принос, но това са малък % от хората със стотици цитати. Ситуацията когато някой има хиляди обаче е качествено различна. Случай на някой с хиляди цитати без сериозен принос НЯМА. Няма и как иначе да получи хиляди. В науката си има обективни критерии и когато хирш индекса говори, родните пишман учени е добре да си мълчат. И въпроса е защо аджеба Орешарски е доцент а има 0 публикации и 0 цитата? КОЙ го направи доцент? Е явно има някакви публикации в сивата литература ама по белия свят подобни са по-скоро недостатък.
От количеството на публикациите и цитатите става ясно, че Симеон Дянков е добре известен на международната научна общност специалист с показатели с които няма проблеми да стане професор в кой да е водещ университет. Това са фактите. А и сред съавторите му има нобелови лауреати (лесно проверимо). А Орешарски най-много да има за съавтори Статев, Чобанов и сие в някое "списание" на УНСС ...
Справка за Симеон Дянков
http://scholar.google.com/scholar?as_q=&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_occt=any&as_sauthors=S+DJANKOV& as_publication=&as_ylo=&as_yhi=&btnG=&hl=bg&as_sdt=0%2C5

Ми аз само на първа страница виждам статия с първи автор Дянков и над 2000 цитата и още няколко с първи автор Дянков и по над 1000 ....
А КОЙ от УНСС и икономическия институт има такава с 500 КОЙ????
Значи пишеш статийка и се преборваш с рецензентите и публикуваш във водещо световно списание с импакт фактор 6 и те цитират над 2000 пъти ама не било ясно дали си допринесъл- айдееееее у левооооооо

За сравнение P Oresharski
http://scholar.google.com/scholar?as_q=&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_occt=any&as_sauthors=P+Oreshars ki&as_publication=&as_ylo=&as_yhi=&btnG=&hl=bg&as_sdt=0%2C5 без коментар :)

и P Oresharsky- ухаааааа http://scholar.google.com/scholar?q=%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%3AP+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%3AOresharsky&b tnG=&hl=bg&as_sdt=0%2C5 цяла една нерецензирана статия от типа репорт.

И понеже може да се търси и какво е правил на български
http://scholar.google.com/scholar?q=%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%3A%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B A%D0%B8&btnG=&hl=bg&as_sdt=0%2C5

ухаааа три произведения с 6 цитата от колеги ...
Чакайте бе- с такова творчество тоя човек трябва не да е доцент и премиер ами да се провери как въобще се е добрал до главен асистент.
Значи имаме един типичен паразит в академичните среди, един господин никой и явно неспособен да напише една свястна публикация, който се е добрал до върховете на държавата и някой се опитва да ме убеди че този никой ще се справи по-добре от някой като Дянков? Човек, който е очевидно един паразит и академичен Остап Бендер?
(който му е забавно да провери и Чобанов- няма много за проверяване- няма никой)

21.11 2013 в 14:05

Цитиранията дето ги споменаваш не са показател - има професори, които са цитирани стотици пъти без реално с нещо да са допринесли в нечия статия - питай "учените" учени в БАН, ще ти обяснят как се прави. Фашизоида Дянков е отишъл на правилното място в Русия - там не прощават внос на цветни революции. Сибир знае как да посреща соросоиди и подривни агенти на СБ.

21.11 2013 в 13:52

И да не забравиш да цункаш Джиджи!!!

21.11 2013 в 13:37

Сектор "Туризъм" на Министерство на икономиката и енергетиката вероятно ще бъде върнат в София. Това съобщи заместник-министър Бранимир Ботев, който присъства на международната среща на туроператорите в Пловдив.
Сектор "Туризъм" беше преместен в Пловдив след решението на бившия финансов министър Симеон Дянков да разхвърля различните администрации и служи в различни градове на страната, за да не бъдат концентрирани само в София. Това беше определено като "административна реформа". Според Ботев, обаче, решението на Дянков е било взето еднолично и е пълен парадокс. "Всъщност колегите, които работят в Пловдив, трябва да ползват командировки, за да дойдат в София и да работят по проекти, обвързани с други министерства. Така че това беше един волунтаризъм", заяви Ботев.