Екоинспекторите не откриха край Поморие делфини, разрязани за филета

Последна промяна на 18 юли 2016 в 18:57 2473 1

Инспекторите от РИОСВ-Бургас не са открили потвърждение на сигнала, според който част от изхвърлените от морето в събота между Ахелой и Поморие над 20 делфинчета са били с изрязани гръбни мускули, т. нар. филета. 

"На електронната поща на РИОСВ-Бургас и на дежурния на община Поморие в неделя е постъпил сигнал за делфин с изрязана гръбна част. При проверка на общината информацията не е потвърдена", обявиха оттам.

Атанас Русев от "Да запазим Корал", който сигнализира за откритите делфини, обясни пред OFFNews, че това не е първият подобен случай, но досега те не са били документирани. В този случай обаче е направена снимка на едно от делфинчетата с изрязани гръбни мускули. 

Според Русев в последните дни са открити общо над 60 мъртви делфинчета, изхвърлени от морето. 

Алармирахме още преди месец, че историята от миналата година ще се повтори, вероятно с много по-голяма сила, но до момента няма никаква реакция от страна на институциите, коментира той.

От РИОСВ-Бургас са извършили проверка, според която през почивните дни са открити 21 мъртви делфина по плажовете в Поморие, Ахелой, Созопол, Резово и Бургас. 11 са изхвърлени от морето в района на Солниците в Бургас, седем са открити в Ахелой и Поморие, по един на плаж „Силистар“ в Резово и на „Алепу“ в Созопол. Днес има сигнали и за два мъртви делфина – на плажовете в Ахелой и в района на Солниците в Бургас.

Сред тях няма такива, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство, съобщават оттам.

От началото на годината са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини от общини и граждани, по които са извършени проверки от инспекцията. Подадени са и два сигнала за делфини в плитчините. Те са изведени в открито море със съдействието на общини, граждани и спасители. Информацията за всеки случай на намерен труп се отразява в база данни, която се явява своеобразен мониторинг за случаите на изхвърлени трупове на китоподобни по Южното Черноморие, допълниха от РИОСВ-Бургас.

По Южното Черноморие, което е в обхвата на РИОСВ-Бургас (на юг от община Бяла, вкл.) броят на намерените мъртви делфини през 2015 г. е 56, 2014 г.- 21, 2013 г. - 47, 2012г. – 74 а, за 2011 г. – 20, допълват оттам.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5193

1

SC

18.07 2016 в 21:42

Ясно. Някой вече е „усвоил“ филетата.