ГИТ: Ковачева работила 220 часа извънредно, глоба за "Софиямед"

Последна промяна на 07 май 2015 в 14:38 4685 4

Снимка Архив БГНЕС

Акушерката Емилия Ковачева, която преби бебе в болница "Софиямед", е работила 20 пъти по две смени без почивка. От януари до края на март тя се е трудила 220 часа извънредно при допустими 150 часа за цялата година. 

Две акушерки в Клиниката по акушерство и гинекология на болница „Софиямед“ са работили едновременно на трудов и на граждански договор с лечебното заведение и са полагали извънреден труд над законоустановените норми, установи проверка на Главна инспекция по труда.

Законодателят е регламентирал задължителна почивка за възстановяване на работната сила, тъй като преумората е една от основните предпоставки за трудови инциденти. Тя, както и стресът, който е основен риск при работещите в здравеопазването, може да доведе и до т.нар. синдром на професионално изчерпване „Бърнаут” (burnout). Той е описан за първи път през 1974 г. при работещи в социални служби, които след около година работа ставали депресивни и емоционално изчерпани, нервни и раздразнителни, цинични и подозрителни към хората, с които работели.

За първите три месеца на годината Ковачева е отработило една редовна смяна от 8 часа, 30 дневни и 29 нощни 12-часови смени, общо 716 часа труд при 496 часа, необходими за отработване при 40-часова работна седмица. За април, до инцидента на 17-и срещу 18-и, Емилия Ковачева е работила три пъти по 24 часа без прекъсване. В предоставения при проверката график за нея е предвидена почивка от пет последователни дни, а веднага след датата на инцидента е планиран годишен отпуск, поради което за април е било заложено Ковачева да положи общо 168 часа труд, т.е. 8 часа извънредно. 

Относно работното време на останалите акушерки в отделението, според предоставените документи, са установени единични случаи на 24-часови дежурства, както и на неосигурена задължителна седмична почивка от минимум 36 часа при сумирано изчисляване на работното време. Не са установени нарушения на работното време на лекарите в Клиниката.

Работодателят е допуснал нарушения относно разпределението и отчитането на работното време като цяло. Те създават предпоставки за трудно установяване от контролните органи на нерегламентирано полагане на извънреден труд и липса на задължителни почивки. В Правилника за вътрешния ред на болницата е регламентирано, че работната смяна по график не може да надвишава 12 часа, но не е определен в него реда за отчитането на работното време и начина на редуване на смените. Не са издавани заповеди за полагане на извънреден труд поне 24 часа предварително. Извънредният труд не е начислен във ведомостите за трудовите възнаграждения, тъй като е изплащан по силата на граждански договор. Това обаче е нарушение на трудовото законодателство, тъй като естеството на работата, за която е положен, а именно оказване на медицински грижи с работно време и работно място, предполага наличие на трудови правоотношения. Предоставеният граждански договор с Емилия Ковачева не е подписан от нея и е с изтекъл срок. Работодателят е допуснал още със свое знание или без изричното си противопоставяне полагането на извънредния труд извън установеното работно време. Установени са и трудови договори с липсващи задължителни атрибути, като датата на постъпване на лицето на работа.

За установените нарушения са дадени задължителни за изпълнение предписания. За неспазването на задължителната междудневна почивка, на максималната продължителност на положения извънреден труд и максималната продължителност на работната смяна от работодателя е потърсена и административнонаказателна отговорност. Санкциите са между 1500 лв. и 15 000 лв.

Предвид установените нарушения в болница „Софиямед“ и идентифицирането на практиката в лечебните заведения трудови правоотношения да се прикриват с граждански договори, Главна инспекция по труда започва масирани проверки в лечебните заведения в цялата страна. Приоритет ще бъде работното време и възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения. Продължава и проверката в „Софиямед“ по останалите клиники и отделения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2015 в 19:04

хайде сега да спрата да спрягат само името на тая болна жена и да обърнат и внимание на всички визшестоящи особи около нея,включително и дикеторът на клиникта....някой го е позволил това-всички уволнени,с иззети разрешителни и болница ли е клиника ли е-затворена. Да се научат,да имат страх от законите и да знаят,че в тази държава се наказва....даже някой колеги на болната,могат да я последват в затвора!!!!

07.05 2015 в 18:59

След дъжд -- качулка ...

07.05 2015 в 16:16

Вероятно е натрупала кюлчета със злато, като се има предвид колко е заплащането на труда на акушерките.И сигурно е работила, защото това я е правило щастлива...за разнообразие се е натискала денонощно. Не че не е виновна, но ако беше продавачка, щеше да изкарва повече.ТУКА е така! Е, ако беше насочила дъщерите си да проституират, и нея щяха да издържат!Така върви заплащането на различните видове труд в БГ.

07.05 2015 в 15:25

Предвид това дето описват, че са и трябвали пари много за щерките, предвид че само четри денонощия е работила в болницата по 24 часа смени за 18 дни, аз бих направил предположение, че тя е имала и други трудови взаймоотношения извън тази болница.

Между другото 168 часа е повече от 4*24 (96) часа. В статията някъде се губят едни 72 часа.