„Гражданска отговорност” скача с до 30% от 2016 г.

Последна промяна на 06 август 2015 в 20:08 4939 2

От 2016 г. влизат в сила новите правила на Застрахователния кодекс, приет от кабинета, съобщиха от bTV.

Част от промените гласят, че „Гражданската отговорност” ще се прави за 3, а не за 1 година срок, като цената ѝ ще се повиши с до 30%, защото при обезщетение за катастрофа също ще се изплаща повече на пострадалия.

При смърт на пътя застрахователят ще може да изплати 10 милиона лв., а не досегашните 2. Освен това към застрахователните компании има завишени капиталови изисквания от Брюксел.

„В момента нямаме нито 1 случай, в който да са достигнати цените на досегашните лимити. Така че това, че те растат и стават на 10 милиона, това са едни виртуални и абстрактни цифри, които не се случват. За жалост цената на човешкия живот в България е обидно ниска”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според Комисията за финансов надзор промените са в полза на гражданите. Като пример за това той изтъкна, че за застрахователите ще бъдат задължени да предлагат документи, чрез които няма откази за плащане при инцидент. Другата генерална промяна е, че вече ще се плаща и за катастрофи, при които шофьорът няма вина. Например при спукана гума, което досега не се случваше.

„Не знам къде е смисълът. Добре, аз ще платя по-висока гражданска и искам да знам къде ще отидат тези. 3 пъти съм се удряла, не по моя вина. И винаги така извъртат нещата, че все едно аз съм виновна. Пари не съм получавала”, коментира шофьорка.

Преди новите правила да влязат в сила, парламентът трябва да ги гласува към края на годината.


За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2015 в 08:29

Малко като изнудване идва. Не че 30% над текущите суми е нещо особено.


Най-гнусното е че някакъв селтак със стотици нарушения и леки птп-вия (знаете ги от онези идиоти, които много обичат да карат на зиг заг между лентите и да се мислят за големи шофьори, докато всички останали се чудят как да се съобразяват с тях, че да не стане фал) има плаща същите пари, които и някой тип със златен талон, без нарушение през живота, който ти кара спокойно и си спазва правилника.

06.08 2015 в 20:43

А кога, гражданската ще стане наистина гражданска и водача ще си я държи в джоба.Кога, този който кара безаварийно ще ползва отстъпки.Стига дребни тарикатлъци на застрахователите.