Инспектори прибирали до 35 000 лева от такса „Спокойствие” в Пловдив

Последна промяна на 15 декември 2014 в 21:50 4671 2

До 35 000 лева са прибирали служители на Агенцията по безопасност на храните от търговци в Пловдив и областта от такса „Спокойствие”, алармира депутатът и зам.-председател на Патриотичния фронт Борис Ячев.

Той заяви, че само за последните два дни той е получил 14 сигнала от различни търговци, които смята да внесе в прокуратурата, предаде Дарик.

„Имало е и случаи, когато от търговци са искани пари, за да не им бъдат налагани максимални глоби. В друга ситуация хранителни продукти, които е трябвало да бъдат унищожени като негодни, са били запазвани и отново пускани на пазара срещу съответното заплащане”, разказа още депутатът.

Той бе категоричен, че в годините назад е имало над 50 подобни сигнала, като след извършени проверки са уволнявани инспектори, които обаче са връщани на работа след няколко месеца.

„Това е такса да не бъдеш обезпокояван от съответните инспектори по храните. Тази такса се налага повсеместно на всички, като се започне от малките павилиончета, които продават закуски, която варира между 15 и 20 лева, и се стигне до няколко хиляди лева за големите складове, които се занимават с хранителни добавки, подправки, обработка на месо. Имам информация за между 25 000 и 35 000 лева, и става дума за периодичност”, обясни Ячев.

Шефът на Областната дирекция на Агенцията Теодора Севова остана изненадана от информацията.

Тя бе категорична, че до нея такива сигнали не са стигали и определи като несериозен начина, по който Борис Ячев поднася информацията, без да е извършена проверка и да има доказателства.

„Нямам никаква информация, сега го чувам. Ако действително Борис Янчев има нещо такова, каквото и да е то, единственият правилен път е да го даде на компетентните органи. Защо мен не ме е уведомил и прави подобни изявления, това е негово решение. Според мен не е правилно, но е въпрос на лична преценка”, заяви Севова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 15:58

Защо д-р Севова,този депотат не е много точен. Тя е наясно с рекета в София, защото го организира през последните осем месеца.
Ама нали е ясно ,че без покровители това няма как да се случи.А хвърковатата чета на проф. Молов, след куп сигнали за рекет беше оправдана от дисциплинарния съвет и възнаградена с постове в агенцията .Ха работете дами и господа. Да Ви е честит справедливия и компетентен проф. Молов!!!

16.12 2014 в 09:20

Тия сега трябва да ги вкарат в затвора за по 4-5 годинки и повече да ги лишат пожизнено от право да заемат държавни и общински длъжности. Бахти изродите! Като се замисли човек колко губи държавата от такива явления, ще излезне, че некадърността на политиците ни е направо цвете!