Йеромонах Никанор: Шефовете на фонд "Земеделие" нагло лъжат

Последна промяна на 10 юли 2014 в 22:07 1929 1

йеромонах Никанор

"Голямата лъжа е, че Българска православна църква (БПЦ) няма проблеми с Държавен фонд "Земеделие" ДФЗ. Голям брой църковни проекти стоят без движение, очаквайки подписа на г-жа Александрова, заедно със стотици общински проекти. Няма кой да им ходатайства..."

Това заяви йеромонах Никанор от манастира "Св.св. Козма и Дамян" в отворено писмо до медиите по повод изказване на шефовете на ДФЗ Мирослав Николов и Виолета Александрова пред БНТ, че няма проблеми между Фонда и местните поделения на Българска православна църква.

Йеромонах Никанор заявява още, че може да подкрепи думите си с документи. По думите му не е вярно, че анексът на манастир "Св.св. Козма и Дамян" е бил изготвен още през април и че игуменът още оттогава е отсъствал от страната, както заявиха Николов и Александрова по-ран днес.

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо на йеромонах Никанор без редакторска намеса:

На 10 юли 2014г. в предаването "Още от деня" по БНТ вече бившите управници на Държавен Фонд "Земеделие" Мирослав Николов и Виолета Александрова заявиха в ефир, че нямало проблеми в работата между ДФЗ и местните поделения на Българска Православна Църква (БПЦ), а единствено се касаело за проект на манастира "Св. Козма и Дамян". Те посочиха, че забавеният анекс на манастира е бил готов още през м.април, но игумена на манастира бил в чужбина и затова анексът не е бил подписан.

Заявяваме и можем да подкрепим с документи, че това не отговаря на истината.

Манастирът е внесъл молба за сключване на анекс за замяна на изпълнител по част "Строителен надзор" на 03.12.2013. До 25.03.2014г., т.е. близо четири месеца, от ДФЗ няма никаква реакция и накрая идва писмо, с което се искат допълнителни документи, каквато практика дотогава не е съществувала. На 26.03.2013г. тези документи са представени във Фонда, и от този момент до времето на избухналите скандали , т.е. нови три месеца, отново няма никакъв отговор. През това време строително-възстановителните дейности са практически спрени. Едва след срещата на представители на БПЦ и другите вероизповедания с депутатите от парламентарните комисии по вероизповеданията и земеделие, когато наред с други проблеми, е изложен и този, анексът е изготвен и чак тогава, след 20.06.2014г.,от
ДФЗ потърсиха игумена на манастира, за да го подпише.

На 17 юни игуменът на манастира замина на лечение в Русия през летище София, където остана до нощта на 01.07.2014г.

Това са фактите и те доказват, че г-н Николов и г-жа Алексндрова си позволиха в ефира на Националната Телевизия да изрекат една ЛЪЖА. Не е вярно, че анексът на манастира е бил изготвен още през м.април и още по-малко е вярно, че игуменът още оттогава е отсъствал от страната.

Това обаче беше малката лъжа. ГОЛЯМАТА ЛЪЖА е, че БПЦ няма проблеми с ДФЗ. Голям брой църковни проекти стоят без движение, очаквайки подписа на г-жа Александрова, заедно със стотици общински проекти. Няма кой да им ходатайства... Съвсем отделна е кашата, която бившето вече ръководство на ДФЗ забърка с проектите от последния прием по мярка 322, за които не се знае: тези, които бяха изпълнени, дали ще бъдат платени, а за останалите, за които строителният сезон ще започне на 10 октомври, дали въобще ще могат да бъдат довършени, така че да могат да аправят заявка за плащане до 31 юли 2015г.

В Писанието се казва, че "верният в малкото ще бъде верен и в многото"(Лк.16:10). Българските граждани сами могат да си направят извода дали има смисъл да вярват и на една дума, от това, което говорят Мирослав Николов и Виолета Александрова, на които пожелаваме успех в новите им житейски начинания!

Йеромонах Никанор
Служещ в манастира "Св.св. Козма и Дамян"
Член на Работната група на Св.Синод по Европейските програми

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2014 в 10:08

Моля се горещо червените антихристи и техните сподвижници да ги достигне наказанието свише. Няма по-голямо нещастие за България от тази червена чума. Турското робство направо бледнее.