Как действа Спешната помощ в Германия и Румъния

Последна промяна на 31 май 2014 в 13:05 8957 5

Операция на румънската служба за бърза помощ.

Снимка БНТ

Операция на румънската служба за бърза помощ.

Как действа Спешната медицинска помощ в две европейски държави, смятани за успешен модел в тази област - Германия и Румъния, разказва БНТ.

Румънската служба за бърза помощ често е давана за пример за ефикасност. И докато здравеопазването в Румъния се сблъсква с подобни проблеми като това в България – корупция, ниско заплащане и масово заминаване на лекарите на Запад, светъл лъч е Мобилната служба за спешни случаи, реанимация и помощ при катастрофи. Тя допълва и работи заедно с традиционната система за бърза помощ.

Създадена е от родения в Сирия лекар Раед Арафат в началото на деветдесетте по модела на подобни структури, съществуващи във Франция, Германия и САЩ. Финансирането идва от Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, от дарения и от спонсори.

В 20-годишното си съществуване службата за спешна помощ постепенно се разраства на цялата територия на Румъния и в момента притежава стотици линейки, специализирани автомобили за интервенция, няколко хеликоптера, както и два самолета. Ефикасността й се дължи изцяло на основателя й, който налага сурови изисквания и строги стандарти. Времето за пристигане на линейката е 8 минути в градовете и 20 минути в селските райони. Всички нарушения се наказват с незабавно уволнение.

Заплатите са различни в зависимост от областите, но заетите в службата получават около 420 евро брутна работна заплата. Тези суми не се различават съществено от заплатите в традиционната система за бърза помощ, където медицинският персонал в линейките получава между 360 и 450 евро, а шофьорите около 340 евро, добавя БНТ.

В Германия линейката е длъжна да пристигне за време от 8 до 17 минути след телефонно обаждане до Бърза помощ.

35 хиляди повиквания дневно се регистрират в страната на телефона за спешна помощ 112. Отделните провинции и най-вече общините, които отговарят за нея, са я разпределили между подизпълнители – както държавни, така и частни.

Всеки здравно осигурен германец има право на бърза помощ, която включва спешно медицинско подпомагане на място и транспорт по суша, по въздух или вода до болнично заведение. Общините се разплащат с подизпълнителите по различни модели, за здравноосигурените плаща съответната здравна каса.

Приблизителната стойността на едно повикване на лекарски екип с линейка е над 1100 евро. Сред подизпълнителите са както специализирани общински служби, така и пожарната, Бундесверът, Червеният кръст и църковни помощни организации като Малтийският орден или Орденът на Йоан Кръстител, обясняват авторите на репортажа.

За Бърза помощ работят 47 хиляди щатни и десетки хиляди нещатни и доброволни служители. В различните организации е различно. Санитарите започват със заплати от около 2000 евро месечно, лекарите получават от 4000 евро нагоре. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.08 2015 в 14:26

Няма такова нещо - линейката в Германия не струва 1100 Евро, а между 250 и 350 Евро на повикване, лекарят не повече от още 250 Евро, той идва с друг автомобил, по линейките в Германия няма лекари. Всичко се плаща от касите, пациентът не знае кое колко струва. Проверявайте си източниците, преди да пишете!

31.05 2014 в 20:26

МНОГО МОЛЯ,НЕ СЛАГАЙТЕ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ ВС. ЛЕКАРИ!САМО ДА ВИ КАЖА ,ЧЕ 11СТ. ОТИВАТ В ЦЕНТРОВЕ С КОИТО ОПЛ СА СКЛЮЧИЛИ ДОГОВОРИ!ДОБРЕ, ЧЕ ИМА GP ДА СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО!

31.05 2014 в 15:43

И в двете страни(както и десетки други)спешната помощ е разделена от неотложната.В БГ също,само че,неотложната помощ е вменена на Джи-Питата.Някой да е чул от пишещите глупости по форумите лица Джи-Пи да осъществява неотложна помощ.Пак казвам-само 10% от повикванията са за спешна помощ,останалите са за ОПЛ-тата,те дори получават по 10 ст на калпак за неотложна помощ.Парите ги усвояват,а помощ-няма и защо да има като ги има балъците от спешна помощ.Tолкова е просто,но никой не смее да пипне ОПЛ-тата,защото те ако откажат системата си заминава.Пациентите също имат вина-те са тези които трябва да накарат Джи-Пито си да работи след като те му своите осигуровки.Някой да е чул за наказано Джи-Пи защото не си е изпълнило задълженията.Та така в БГ-то,на хартия всичко е идеално(то наистина е така),а на практика....хората мрат и според всички виновни са тия които все пак(кадърни,учени или не)работят тая работа."Няма на света виновни".

31.05 2014 в 13:54

РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ОСНОВНАТА РАЗЛИКА С НЕМСКАТА СИСТЕМА,В ГЕРМАНИЯ СПЕШНАТА ПОМОЩ ПОЛЗВАТ ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИТЕ,ПРИ НАС ОСНОВНО ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИТЕ.ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ТЕ ИМАТ,НИЕ НЯМАМЕ СПЕШНА ПОМОЩ.

31.05 2014 в 13:44

а вие кога ще започнете да си четете статиите, преди да ги пускате?!