КТБ е поискала пълен достъп до личните данни на всички българи

Последна промяна на 17 март 2014 в 19:36 7595 24

Корпоративна търговска банка (КТБ) е поискала пълен достъп до данните на ЕСГРАОН във връзка с мащабен проект обновяване на доновете. Министерството на регионалното развитие, което отговаря за ЕСГРАОН, е било склонно да разреши, но Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е отказала пълен достъп, като е разрешила само частичен за нуждите на проекта. Това става ясно от публикувано становище на КЗЛД.

Регионалното министерство може да предоставя на КТБ "данни под под формата на конкретна информация относно семейно положение, съпруг/а, деца, а не директен достъп до ЕСГРАОН", се казва в становището на КЗЛД. Според комисията данните следва да бъдат във вид и обем, който не надвишава тези цели. "Преценката за наличие или липса на законово основание за предоставяне на лични данни във всеки конкретен случай е изцяло на администратора на лични данни", който ги предоставя, пише още в становището на КЗЛД.

Според експерти, потърсени за коментар от Mediapool, има различни рискове за злоупотреби чрез достъпа до ЕСГРАОН, включително изготвяне на профили на граждани и друга информация, която би била от полза не само за други бизнес проекти на банката, но и за партии, които търсят възможности за изнудване на избиратели, купуване на гласове и пр. ЕСГРАОН е системата, въз основа на която се правят избирателните списъци.

Искането за пълен достъп до националната база за гражданска регистрация и административно обслужване на населението, позната като ЕСГРАОН, е направено от двамата изпълнителни директори на КТБ на 16 декември 2013 г. Мотивът им е, че банката управлява фонда за жилищно обновяване по европейски проект за 50 млн. лв., с които трябва да се подпомогне санирането на около 180 сгради, по предварителни разчети на регионалното министерство. По най-груби сметки, става дума за максимум 20 000 човека – потенциални клиенти за заеми от КТБ по този проект.

Фондът за жилищно обновяване е с капитал от 10.5 млн. лв., от които 9.5 млн. лв. са от оперативна програма "Регионално развитие" и 1 млн. лв. под формата на съфинансиране от КТБ. Банката предоставя заеми на желаещите да санират домовете при лихва от 6.5%, на тези които не могат да си осигурят съфинансирането от 25% по проекта. Останалите 75% са безвъзмездната помощ на обща стойност 40 млн. лв., разчетени да стигнат за поне 180 сгради.

С цел да подпомогне гражданите, като не ги кара да събират и предоставят нужните документи за отпускане на заема, а банката служебно да направи това вместо тях, КТБ иска да се осигури директен достъп до информационния масив на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", която поддържа базата данни ЕСГРАОН. От КТБ уверяват, че информацията ще бъде ползвана "само и единствено за целите на и в изпълнение на проекта".

Първо КТБ се е обърнала към дирекция ГРАО, която отговоря с писмо, че има "готовност за съдействие", но това може да стане след получаване и на необходимото за това разрешение от КЗЛД.

Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) е национална система за гражданска регистрация на физическите лица и източник на лични данни за тях. Методическото ръководство и контролът на дейностите, свързани с гражданското състояние, гражданската регистрация и автоматизираните информационни фондове, се осъществяват от Министерството на регионалното развитие със съдействието на Министерството на правосъдието и Комисията за защита на личните данни.

Друго основно правило е, че данните следва да бъдат пропорционални и да съответстват адекватно на целите, за които се обработват, т.е. предоставеният от ЕСГРАОН обем данни следва да бъде съотносим и ненадхвърлящ целта, за която е необходим, посочват от КЗЛД.

Според комисията няма правна пречка при възникнала необходимост и при поискване от страна на КТБ за конкретен клиент да се предостави исканата информация, но не и директен достъп до ЕСГРАОН.

По проекта за енергийно обновление се очаква да се включат около 180 жилищни сгради в 36 града. Въпреки интереса към схемата и подадените над 200 заявления, до момента все още не е стартирала поръчката за избор на строител и не е ясно кога ще започне същинската работа.

Домоуправители са притеснени, че така ще бъде пропуснат и този строителен сезон. Отделно от това, вече година авансът събран от хората, за да се гарантира сериозността им за намеренията, стои без лихва по сметка на КТБ, като няма точни данни каква е общата сума на депозираните безлихвено пари.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2014 в 11:49

дали е КТБ или КГБ или ФСБ-разлика няма,руска банка купи КТБ!Българинът е твърде миролюбив от колкото предците си-дали не трябва да сме по на щтрек!?

18.03 2014 в 21:58

Като гледам, и КТБ тролчета са се появили.
Те нали гледат сега да замазват имидж ...
Олигофрени!

18.03 2014 в 13:34

Напълно нормално е да поискат достъп до данните на хората, за да може да се ускорят нещата със санирането. И без това са изпуснати всякакви срокове и допуска им до данните на хората, нещата ще могат да се ускорят и да се хване този строителен сезон

18.03 2014 в 13:26

Данните които от банката са пискали са само частични и няма никаква опасност от злоупотреба. Извинявайте ама хората на сляпо си дават личните данни на брокери и най-различни кредитни застрахователни консултанти, а те тук тръгнали да се възмущават.

18.03 2014 в 13:10

Поредната спекулация,защо медиите ни така преекспонират информацията?!сега четох,че не се искат пълни данни,както и, че не се искат от всички живущи такива,какъв тогава е проблема,спрете да плюете и се замислете,че това е за добро.

18.03 2014 в 11:57

"Мотивът им е, че банката управлява фонда за жилищно обновяване по европейски проект за 50 млн. лв., с които трябва да се подпомогне санирането на около 180 сгради, по предварителни разчети на регионалното министерство. По най-груби сметки, става дума за максимум 20 000 човека – потенциални клиенти за заеми от КТБ по този проект."

Апропо, сроковете изтичат вече заради това забавяне на събирането на данни и подаването на документи. Доколкото разбирам тези данни се събират от един-двама човека на блок или нещо пдообно, а после тепърва се подават в администрациите. В случая пълен достъп е наистина прекалено, но ако говорим за данни от типа женен/неженен, не виждам какъв може да е пробелма? То доброволно споделяме подобна информация само във Фейсбука, например....

18.03 2014 в 11:41

Струва ми се, че целта е да се вдигне повече шум и съм сигурна, че се преувеличават нещата.

18.03 2014 в 11:36

Отново казвам, че по-важният пролблем тук за мен е това, че сроковете изтичат и че никой нищо не прави за да засили процедурата. Накрая ще останем без саниране дожомове и без европари. Не може физически няколко човека да съберат данните на 20 хил. души, апосле тепърва да се придвижва всичко. Ако не това, което предлага КТБ, измислете друго, но НЕКА НЕЩо се направи защото тези пари ще се изпуснат!

18.03 2014 в 11:32

До sk
Това лесно може да се уреди, банките са публични институции, които разходи и финансово отчети са публично достъпни. Не си се поинтересувал, не си разбрал каквото те интересува.

18.03 2014 в 11:23

Мисля, че нещата не стоят точно така, смятам, че и да е поискана информация тя не е за всички българи, а само за тези, които ще санират жилищата си.