КЗК глоби сайт за продажба на лаптопи заради ядосан влогър (видео)

Последна промяна на 13 ноември 2017 в 10:42 7891 5

Скрийншот от видеото на Кожухаров

Комисията за защита на конкуренцията глоби уебсайт за продажба на лаптопи заради клип на влогър в Youtube. След свое решение от 2 ноември КЗК ще глоби „Лаптоп.БГ“ в размер на 47 265 лева. Глобата е в размер на 0,5 процента от оборота на дружеството за миналата година.

Наказанието е резултат от проверка по преписка, образувана по искане на конкурентна фирма - базираната във Варна „Голдън Грийн Стоун Груп“, която управлява друг онлайн магазин.

Варненците се оплакват от клипа на влогъра Димитър Кожухаров в Youtube канала „Noobclever Gaming”. Проверката на КЗК установила два видеоклипа, които според тях нарушават добрите търговски практики.

Според КЗК клиповете са не само позитивна реклама на дейността на дружеството „Лаптоп.БГ“ ООД, но съдържат и „явна негативна такава по отношение на негов пряк конкурент, като са използвани изрази, които дискредитират молителя и предлаганите от него продукти“.

Във видеото Кожухаров доста яростно напада сайта Evarna, който се занимава с продажба на компютри и перфиерия. Влогърът ги нарича "измамници" и коментира съдържание от обяви за продажба на компютри в сайта им.

В конкретния случай „Лаптоп.БГ“ няма пряко участие в създаването и не е поръчвало публикуването на видеоклиповете. КЗК обаче констатират, че чрез посланията на Кожухаров „Лаптоп.БГ“ черпи ползи.

От КЗК отбелязват, че „Лаптоп.БГ“ ООД не може да влияе върху свободата на изразяване на мнението на физическото лице“, в случя влогъра Кожухаров. Въпреки това решават, че приемането и съгласяването с негативната реклама чрез видеоклипове в интернет, които промотират дейността на дружеството, „противоречи на добросъвестната търговска практика“.

Така бездействието на „Лаптоп.БГ“ е отчетено като нарушение на чл. 29 от ЗЗК, който забранява „всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите“.

Това води до глобата в размер на над 47 хиляди лева. Освен тях, дружеството ще трябва да заплати още 2500 лева на конкурентите си от „Голдън Грийн Стоун Груп“ за разноските по делото. Решението на Комисията може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Един от клиповете:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5193

5

SC

13.11 2017 в 22:44

Младежът много преиграва, но за едно е прав - обявата е написана изключително некадърно. Явно и тия от еВарна не знаят какво продават.

1010

4

t2000

13.11 2017 в 14:31

Шоу по български: Заядливци усмиват некадърници за кефа на некомптентни. Родна действителност :(

2666

3

Hissarion

13.11 2017 в 13:46

Ами ако варненци са поръчали на шмогъра Кожухарски да направи клипове срещу тях, за да приберат парите от глобата и да навредят на лаптоп.ком, коя комисия трябва да се сезира?

-53

2

theprofet

13.11 2017 в 13:42

При 80% дебили ще се намери кой да купи 18 ядрения...

5216

1

поп Дръвчо

13.11 2017 в 13:32

Така описано решението на КЗК си проси отмяната в съда.