Лекари: Марихуаната помага на тежко болни, легализирайте медицинската

Последна промяна на 19 юни 2015 в 07:15 4737 4

Марихуаната за медицински цели да бъде легализирана у нас, предлагат национални консултанти от няколко медицински специалности. Лекарствата, които съдържат канабиноиди, могат да се използват като допълнителна терапия към основното лечение на рак, множествена склероза и глаукома, за да облекчат симптомите на болестта. 

Това е становището на експертите, изпратено до Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) и Министерството на здравеопазването, съобщи „Труд“. 

„Медикаменти, съдържащи канабиноиди, могат да помагат, но не трябва се използват за самостоятелна терапия на съответното заболяване. А приемането на марихуана чрез пушене носи повече рискове, отколкото ползи за здравето и не е утвърден метод за медицинско лечение!”, категорични са експертите.

На следващото си заседание съветът по наркотичните вещества ще прецени дали ако лекарствата с марихуана се разрешат, няма да се стигне до злоупотребата с тях от страна на здрави хора.

„Необходимо е също от медицинска гледна точка да се разгледа доколко в настоящия момент е обосновано прилагането на продукти от марихуана“, допълниха от МЗ.

Националният център по обществено здраве пък ще извърши анализ на всички международни научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуаната и нейните деривати за медицински цели в България. 

Посягането към лекарства, съдържащи канабиноиди, е разрешено в САЩ, а в ЕС - във Великобритания, Чехия и Румъния.

Очаква се скоро МЗ да излезе с окончателен отговор по проблема.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.06 2015 в 12:13

Дрън-дрън-ярина: "А приемането на марихуана чрез пушене носи повече рискове, отколкото ползи за здравето и не е утвърден метод за медицинско лечение!” Приемането на водка, чрез пиене, също носи повече рискове, отколкото ползи за здравето и не е утвърден метод за медицинско лечение, но не изпращаме полицаи да опандизват приемащите водка, нали?

19.06 2015 в 13:15

2003 на едно парти в източногерманска провинция недалеч от Магдебург дойде полиция на адреса. Вътре съответно ги посрещнаха над една дузина студенти, опиянени и опушени с марихуана и хашиш. Полицайте направиха забележка заради силната музика и помолиха учтиво да се намалят децибелите, след което си тръгнаха. Нямаше никакъв друг проблем, въпреки че в апартамента на облаци се носеше уханието на лековитата билка. Нямаше заплахи, нямаше претърсвания, нямаше отведени и задържани лица. Вие си правете сметката колко сме назад в разбиранията си.
Друг пример: 2011г. в Швейцария на алеята на Женевското езеро около пристана за яхти, около 17-18:00 часа в края на работния ден се напълни с юпита, костюмарчета с бели ризки и вратовръзки от околните банки в компания от 6-7 човека, всичките развеселени с бутилка бира в ръка, които без притеснение си подаваха свития джойнт и не правиха на никого впечатление нито се криеха от патрулиращата полиция. Правете си сами изводите къде сме ние и кой се облагодетелства от невъзможността това да се случва при нас.

19.06 2015 в 10:12

Държави, в които с медицинска цел могат да се ползват коноп и неговите продукти - Белгия, Холандия, Испания, Италия, Финландия, Португалия, Чехия, Великобритания, Канада, САЩ и др.

19.06 2015 в 09:54

некоректно е написаното. със съответната рецепта в Германия например и в други ЕС държави, ето:
"In Deutschland konnten Patienten medizinische Cannabisblüten per behördlicher Ausnahmegenehmigung zum ersten Mal im Februar 2009 legal aus der Apotheke beziehen.[32"> Die dafür benötigte Ausnahmegenehmigung kann bei der Bundesopiumstelle des Bundesinstituts für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) nach § 3 Abs. 2 BtMG beantragt werden. Sie berechtigt zum Erwerb von Cannabisblüten zur Anwendung im Rahmen einer ärztlich begleiteten Selbsttherapie"