МВнР със съвети къде да не ходим в Турция

Последна промяна на 16 септември 2015 в 20:37 5049 2

Министерството на външните работи публикува съвети за българите, които смятат да пътуват за Турция до края на месеца.

Ето ги и тях:

През периода 19 – 27 септември 2015 г., във връзка с обявената едноседмична почивка за празника Курбан байрям, се очаква значително усложняване на пътната обстановка, както в страната, така и по граничните пунктове с България.

В големите градове и по основните пътни артерии трафикът се контролира посредством видеонаблюдение, камери за скорост и червен светофар. Възможно е при съставяне на акт или електронен фиш, те да Ви бъдат предоставени на излизане от страната през ГКПП.

Пътувайте само в краен случай до районите в Турция, разположени по продължение на турско–сирийската граница - провинции Шърнак, Мардин, Шанлъурфа, Газиантеп, Килис, Хатай, Сиирт, Тунджели и Хаккяри.

Демонстрациите са чести, особено в големите градове като Истанбул и Анкара. В Истанбул традиционни места за организиране на митинги и демонстрации са площад Таксим, бул. „Истиклял”, Бешикташ и Кадъкьой. Не са редки случаите, в които се стига до ескалиране на напрежението и сблъсъци. Избягвайте всякакви демонстрации, митинги, улични протести и струпване на големи маси хора. В случай, че попаднете в подобна ситуация, напуснете района възможно най-бързо. Изпълнявайте указанията на местните власти.

Бъдете бдителни и с повишено внимание при посещения на туристически обекти, търговски центрове, пазари, гари, летища, пристанища и при движение с градски транспорт. Осведомявайте се предварително за актуалните събития в страната и местата, които ще посетите.

Нивото на престъпността в Турция е ниско. По-често срещано явление в Истанбул и големите градове е джебчийството и кражбите на пари, кредитни карти, мобилни устройства и лични документи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2015 в 10:28

По-скоро проблем е тероризмът. А това за историческите обекти е смешно - там охраната е много силна.

16.09 2015 в 21:13

И защо е това? Някакви противобългарски прояви на правителството им ли се очакват?