Наглостта не е увреждане - нова кампания порицава шофьори (видео)

Последна промяна на 26 февруари 2015 в 12:18 10996 20

Снимка Йоанна Кънчева/OFFNews

"Наглостта не е увреждане" е нова кампания на пътя, която има за цел да порицае наглите шофьори и по-точно тези, които паркират на места за инвалиди, а всъщност не са такива.

Инициативата е по идея на "Център за независим живот", "Асоциация на пострадали при катастрофи" и "AllTimeCams" с подкрепата на СДВР. 

В няколко серии от видео клипове създателите на кампанията ще извадят наяве наглите шофьори, които нарушават закона. 

Със скрити камери в столични молове са заснети десетки шофьори, които от бързане или нехайство, паркират на инвалидни места, без обаче да са наистина нуждаещите се. 

Нарушителите са били санкционирани със син стикер върху колата, на който пише "Наглостта не е увреждане". 

"Срещнахме се с няколко вида нарушители - едните осъзнаха грешката си и се извиниха, другите бяха агресивно настроени, но най-притеснителни за нас бяха тези, които нарушаваха закона пред децата си", споделиха инициаторите на пресконференцията днес, на която представиха първите видео резултати от експеримента. 

За няколко часа в един паркинг на столичен мол са заловени 15 нарушители, като само 1 от тях е бил наистина инвалид с право да паркира там. 

"Нека нарушителите и тези, които ще видя клиповете, не забравят, че да паркираш на подобни места е не само право, а и нужда", казаха инициаторите. 

Видео от експеримента: 

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2015 в 12:53

Откъде мога да се сдобия с такива стикери, продават ли се някъде? С удоволствие бих поналепила малко :) Аз съм твърдо за културата и народа ни се нуждае от изграждането й. Загубили сме прекалено много време да толерираме лошото поведение. Време е да започне обратното броене!

11.03 2015 в 11:43

Към Един с БМВ лимозина - аз пък ще се моля ,тъй като много искаш да паркираш на инвалидно място, господ да сбъдне мечтата ти и да дойдеш в нашия отбор. Да почустваш разликата наистина.

04.03 2015 в 13:33

Не ви ли омръзна да говорите за тези със скъпите коли. Е, питам аз, това ли е най-големия проблем? Кои сте вие, че да ми казвате къде мога да спирам или не, кои сте вие, че да ми напомняте къде мога да спирам или не ? Кои по дяволите сте вие, че да ми търсите сметка и да лепите стикери по колите ?! Да - не е редно да се спира по тези места и Да- ще продължавам да спирам там, защото искам и защото мога. Когато има контрол от хора, които имат правото да упражняват контрол, ще спра да спирам там.
Дразните се, като видите лъскавите автомобили, защото завиждате. Никой не би си признал, но завижда и злобее вътрешно в себе си.
Злобни малки хора сте вие ! Толкова внимание се обръща на толкова маловажни неща, а на нещата, на които трябва да се обърне внимание - КУР.

27.02 2015 в 18:15

До коментар номер 13:
Брех, ти да видиш "Пред трафика всички сме равни". Браво, титан на мисълта! Направо библейски звучи :)
Тук имаме хора, които са видимо здрави, да спират на места непредназначени за тях. Ама колко били реално инвалидите, колко била инфлацията, а пък не знам какво си, това е абсолютна демагогия и няма нищо общо с това, което виждате на видеото. Трябва ли да спират там - не трябва! Изобщо какво повече има да се дискутира!
Това е все едно някой да ви ограби дома и да се оправдае, че пред глада всички сме равни и хайде, нека си отива човека, гледен е. Нищо, че няма право да влиза в частната ви собственост, но глад майка!

27.02 2015 в 11:58

идеята е добра, но изпълнението е много слабо! Трабва да гоните тия с лъскавите коли, защото точно те са най-наглите. Не видях нито едно порше, бмв, мерцедес, които са най-често срещаните нарушители. Така излиза, че гъзарите пак са безнаказани, а кокошкарите го отнасят.
Също така, направо отивайте до тях с камерата и записвайте какво казват, не да слагате субтитри. Другото е, защо им цензурирате лицата? Те са на публично място, може всеки да ги снима

27.02 2015 в 10:10

Един от нарушителите е бил наистина инвалид? Ама че е нагъл!

26.02 2015 в 18:43

Само се чудя, защо гражданите трябва да вършат работата на полицията и изобщо държавата?!
В белите държави това биха свършили полицаите и то по много по-убедителен начин. И масовия бг простак с черна кола, тъмни стъкла, еднакви цифри на номера или просто рег. СО или бакшиш паркирал на 2 метра от кръстовище би бил превъзпитан за дълго :)
Тъжно, но манталитетета на повечето обитатели на тази територия е точно такъв: дребни тарикати и поростаци :)

26.02 2015 в 17:09

Хората явно нямат достатъчно отговорна и работа и се занимават с групости. Нека първо започнем от това - колко от инвалидите наистина са инвалиди? Колко от хората, каращи автомобили със стикер че са инвалиди, наистина са такива. Малко и голямо прехвърлят автомобилите си на името на инвалиди само заради паркирането! В центъра на София човек няма къде да паркира, а стоят празни места, защото е възможно да се появи някой със стикер, че е инвалид! Пред трафика всички сме равни!

26.02 2015 в 16:30

наглостта не е увреждане но е признак на impulse-control behavior problem което може да доведе до тежки травми.

и води..

26.02 2015 в 16:21

Спомняте ли си миналата година наглецът Йордан Цонев от ДПС като беше паркирал джипа си на място за инвалиди в близост до НС?