Новите такси за студенти в университетите (пълен списък)

Александра Маркарян Последна промяна на 25 април 2018 в 13:47 6250 0

Правителството прие новите такси за кандидатстване и обучение в българските университети на заседанието си днес.

Те са в сила за предстоящата учебна 2018/2019 година и са определени въз основа на предложения на ръководствата на висшите училища.

Увеличение на някои такси има 16 висши училища, а средният процент на ръста е 11.7%.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления „Администрация и управление“, „Право“, „Психология“, и „Филология“. Увеличението за редовната форма на обучение е в границите 40-61 лв., а за задочна форма – 100-160 лв. В професионално направление „Социални дейности“ увеличението е по-голямо в задочната форма – 300 лв.

В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се увеличават таксите с по 40 лв. във всички професионални направления, с изключение на тези в „Администрация и управление“, „Туризъм“, „Икономика“ и направленията от природните науки, математика и информатика, както и техническите науки.

Във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” увеличението е с 50 лв. за новоприети студенти в професионално направление „Педагогика“ – редовна и задочна форма.

В техническите университети увеличение има в Габрово – от 100 лв. до 240 лв. в редовна форма и до 30 лв. в задочна форма, а студентите в ХТМУ – София, ще плащат 50 лв. повече във всички професионални направления.

В медицинските университети повишение на таксите има в Пловдив и в Плевен. За първия университет таксите се повишават с 250 лв. в направленията „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“ – за І курс редовна форма на обучение. При втория университет се наблюдава увеличение от 50 лв. до 100 лв. в различните професионални направления.

От 6% до 8% е увеличението на таксите за всички специалности в Русенския университет „Ангел Кънчев“, с изключение на тези от социалните, стопански и правни науки.

Увеличението в Югозападния университет „Неофит Рилски“ е от 11 до 24%.

Намаление има в таксите за специалностите от направление "Физически науки" и за специалността "Ядрена химия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - от 750 на 200 лева годишно за редовно обучение и от 300 на 100 лева за задочно.

Без промяна остават таксите за студенти в 17 държавни висши училища – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ТУ – София, ТУ – Варна, УАСГ – София, МГУ – София, ЛТУ – София, МУ – София, МУ – Варна, УНСС, Икономически университет – Варна, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, АМТИ – Пловдив, НСА, ВСУ “Л. Каравелов” и УниБИТ.

Докторанти

При 9 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на докторанти се увеличава средно с 13,1% (от 20 лв. до 300 лева). При 24 държавни висши училища и БАН няма промяна.

Всички такси - за кандидатстване и обучение, във всички висши училища в България вижте ТУК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !