Омбудсманът: Без глоба за липса на електронна винетка, докато системата заработи

Последна промяна на 09 януари 2019 в 10:51 2484 0

Да се удължи гратисният период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки, поиска омбудсманът Мая Манолова. 

Тя изпрати препоръка за това до МРРБ и АПИ. По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според Манолова обаче срокът е „несправедливо и некоректно определен“. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи така, че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания не по тяхна вина.

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която „се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се“. 

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова.

banner 545x