Омбудсманът: Ченалова може да се превърне в национален герой

OFFNews Последна промяна на 20 април 2015 в 22:07 3790 1

Много се опасявам Румяна Ченалова да не се превърне в национален герой в най-скоро време. В една демократична държава никой не трябва да бъде жертва на съдебната система.

Това заяви омбудсманът Константин Пенчев, цитиран от bTV.

Пенчев отправи критики заради показния арест на съдия Ченалова и посочи, че заради това тя може да се превърне в жертва, която да осъди България.

Ченалова беше обявена за издирване миналата седмица и беше арестувана по обвинения в документална измама и длъжностно престъпление.

За да се изчистят туморите в съдебната ни система, трябва да има промени в Конституцията, убеден е омбудсманът.

Според председателя на ВКС Лозан Панов обаче промените в Конституцията няма да са достатъчни, а ще има нужда и от законодателни промени.

”Каквито и промени да правим в Конституцията, ако не се променят процесуалните закони - говоря за бързина на правосъдието, ако не се промени образованието, говоря за юридическото, което е дистанцирано от практиката. Разбирате ли, една промяна в конституцията с какво ще направи по-добра съдебната система?“, коментира Панов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.04 2015 в 07:37

Национален герой? Може,като бившите председатели на административните съдилища в Бургас и Варна! Тях ги познавате,нали г-н Пенчев?
Ченалова от няколко години е нарицателно име за това което се случва в системата на правосъдието. Да й се прави реклама в момента е нагло,мека казано.Особено от хора,които се помнят главно с това,колко много говорят,но НЕ ПРАВЯТ НИЩО !
След като е толкова загрижен за правенето на реална реформа,г-н Пенчев би могъл да инициира работа по принципно нови ПРОЦЕСУАЛНИ ПРАВИЛА. Особено в наказателния процес,формализма е направо абсурден.