Омбудсманът се закани, че ще сезира КС за пенсионните реформи

ОFFNews Последна промяна на 19 януари 2015 в 15:36 2784 1

Омбудсманът Константин Пенчев.
Омбудсманът Константин Пенчев.

Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че предвидените пенсионни реформи трябва да бъдат подложени на по-сериозни обществени дебати и да бъдат преразгледани.

Той напомни, че в края на миналата година управляващото мнозинство е поело ангажимент тези промени да бъдат подложени на обществена дискусия до края на месец март 2015 г.

Пенчев се закани, че "ако до края на март надеждите и очакванията на българските граждани за пореден път не бъдат оправдани", ще прецени дали да упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

Той предложи да бъде домакин на подобен обществен дебат, в рамките на който да се чуе и мнението на гражданите.

„Моята твърда позиция е, че промени в законодателството и особено такива в чувствителни области, каквато е пенсионната реформа, трябва да се осъществяват след обстойно обществено обсъждане, като се изследват подробно всички мнения и становища и се дава гласност на различните гледни точки и предложения, с цел да се постигне консенсус по важните въпроси”, пише омбудсманът.

Той с безпокойство констатира, че извършените законодателни промени срещат негативен отзвук и неодобрение не само от страна на пенсионноосигурителните дружества, но и от различни организации, а най-вече от гражданите. 

„Логично, непрозрачният и прибързан начин на вземане на това законодателно решение, което допуска с акт на Министерския съвет, а не със закон, да се регламентират редът и начинът на осъществяване на избора на осигуряване, предизвика обществено недоволство и възмущение, което заля институцията на омбудсмана на Република България. Към мен с подписка се обърнаха 2 600 граждани и над 200 лица с индивидуални жалби, които не одобряват „национализацията” на средствата им”, допълва Пенчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.01 2015 в 17:06

Браво на омбудсмана. Той се оказва май единствения с независимо мнение. Ако сезира КС за този случай това би било и чудесен урок по демокрация за политиците, които не искат да допуснат гражданите сами да се обръщат към КС, но сега се вижда, че те могат да правят това на практика през омбудсмана.