От 1 април пациентите ще постъпват в болница само с лична карта

Последна промяна на 23 март 2015 в 09:49 6497 11

От 1 април приемането и изписването от болница ще става срещу документ за самоличност, а данните ще бъдат вкарвани в единна Регистрационна система, напомниха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. Това може да бъде:

Лична карта;
Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта;
Паспорт;
Моряшки паспорт;
Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС;
Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец;
Разрешение за (постоянно) пребиваване;
БЛД от стар тип (зелен паспорт);
Деца под 14 години се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Системата ще обрабтва данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Здравната каса, което ще провери дали документът е валиден.

Процедура ще отнема няколко секунди, твърдят от НЗОК.

Оттам напомнят, че от април медицинските дейности за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2015 в 19:54

Предстои ми прием в болница,имам назначена дата за колоноскопия,но личната ми карта е изтекла,бавя се с издаване на нова,защото ми предстои развод,а от там промяна във фамилията и адресната регистрация.Ще мога ли да постъпя в болницата предвид обстоятелствата.Благодаря

23.03 2015 в 15:09

Когато пациент се хоспитализира по спешност, той минава през спешен портал. Спешността е грижа на държавата, т.е. на Министерството на здравеопазването. След като човекът продължи лечението си по клинична пътека, по линия на НЗОК, ако е здравно неосигурен, следва или да си плати здравните осигуровки за 3 години назад, или да си заплати лечението, ако не е осигурен от държавата по някакъв параграф - социално слаб, безработен, регистриран в бюрото по труда и т.н.

23.03 2015 в 14:53

Българската шофьорска книжка няма читаема зона (отдолу на българските лични карти има два реда знаци) и затова не може да се хоспитализираш с нея. Т.нар. "зелени паспорти" имат машинно читаема зона и важат. Чужденците - граждани на ЕС, се лекуват по друг ред в България - те няма защо да се вкарват през Регистрационната система. Украинците и руснаците не са от държави членки на ЕС и също се лекуват по друга система.За да не ви карат да си носите чаршафи, носете си паспорта. Така болниците ще "грешат" по-малко и ще остане и за пациентите.

23.03 2015 в 13:38

Интересно ми е ако си немски турист или английски турист и недай си боже ти се наложи да идеш в наша болница кой от горе описаните документи ще извадиш.

Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС - това дали всички туристи го имат?

А руските и украйски туристи? или те са много и могат да мрат по улиците...

Намирисва на поредно малоумие на нашите администратори.....

23.03 2015 в 13:24

Как ще се намалят разходите ли?

Ами елементарно... Всяка дейност извършвана върху пациента ще се записва в електронната система. Тогава ще лъсне за какво е приет пациента и дали му се правят ненужни изследвания, които източват касата...

Например 1000 пъти определяне кръвната група, когато тя е постоянна и не се променя...

23.03 2015 в 12:11

Кънчо, ако не беше тъп щеше да знаеш, че възрастните хора, мисля тези родени преди 1930 г., не са длъжни да сменят зелените си паспорти.

23.03 2015 в 11:37

По закон и шофьорската книжка е документ за самоличност.

23.03 2015 в 11:30

Странно, преди като постъпваш в болница те караха да си носиш чаршафите, спринцовки, бинт, лекарства а сега само лична карта.

Туй го не вярвам!

23.03 2015 в 11:03

БЛД от стар тип (зелен паспорт);


Ебем ти реформите! Коя година сме?! 1996?!
Ами дядо ми има паспорт от 1941г с Царския щемпел, вътре в него има и печат от митницата в Хамбург, черен с орел и пречупен кръст... С него ще може ли да се регистрира?

23.03 2015 в 10:55

Честно казано не знам как тази мярка ще помогне да се намалят разходите. Че нали и до момента пациент се приема и изписва след представяне на документ. Нима анонимни са лекували? Може би сега по бързо ще се обработват данните. Мен вчера ме изписаха от една болница, която в момента пилотно използва системата и не видях никаква разлика освен че прекараха картата ми през четец и сестрата натисна "дехоспитализация". Системата по някаква причина не ми въведе фамилията - може би защото е същата като фамилията (?). Интересно е дали ако се налага хоспитализация по спешност, а системата покаже, чв болния не е здравноосигурен, какво се случва. Спешната помощ си остава безплатна.