Паркингът при Националния стадион става платен

Последна промяна на 23 октомври 2014 в 09:52 11412 7

Снимка Сергей Антонов

Паркингът при Националния стадион "Васил Левски" става платен. Той ще влезе в Зелената зона за паркиране в София, където се плаща по 1 лв. за час престой.

Това предвижда новата Наредба за организация на движението в столицата, която ще гласуват днес съветниците от Столичния общински съвет (СОС).

Паркингът около Националния стадион е едно от последните места в центъра на София, където може да се паркира безплатно.

Новата наредба предвижда цяла София да стане Жълта зона за паркиране, но засега паркирането извън Синята и Зелената зони остава безплатно.

Предвидена е възможност за разширяване на платеното паркиране по предложения на районните кметове, общински съветници, граждани и фирми.

За паркирането вече ще може да следи и Общинска полиция, която ще има право и да налага глоби. Досега само служителите на МВР можеха да глобяват.

Новата наредба беше изготвена, след като старата беше атакувана в съда и част от нея беше отменена от Върховния административен съд (ВАС).

През есента на 2012 г. в София зоните за паркиране бяха разделени на Синя и Зелена с различни цени за час престой. За Синята, която обхваща идеалния център, се плащат 2 лв. на час, а за Зелената - разширеният център, по 1 лв. на час.

Увеличи се с един час и времето, за което важат зоните - от 8.00 до 19.00 ч.

Живеещите в центъра пък закупуват годишни стикери, за да паркират безплатно пред дома си. Право на стикер досега имаха живеещите по настоящ адрес

След гласуването на новата наредба живеещите по настоящ адрес в зоните за платено паркиране също ще имат право на винетка.

Годишната винетката за платено паркиране в синя зона е 150 лв., а в зелена зона – 100 лв.

С промените ще се даде възможност и за безплатно паркиране до 10 минути в Синя и Зелена зона около детски градини и училища.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2014 в 19:14

Васо Слона с две думи и на разбираем език - ще те ебът в гъза. Както правят последните 70 години. Така, че отваряй бузки и не се питай защо, как, какво...

23.10 2014 в 13:18

Право на стикер досега имаха живеещите по настоящ адрес

След гласуването на новата наредба живеещите по настоящ адрес в зоните за платено паркиране също ще имат право на винетка.

Я пак?

23.10 2014 в 12:58

Идеално е! Сега всички пришълци, които ги мързи да се возят на метро и са с заплати около и над 1000 трохички ще се преместят в кварталните улички в които и без друго едвам се преминава. Така живущите там сами ще поискат от евро-демократичния ни кмет да наложи и там зона с платено паркиране. Така всеки собственик на стар автомобил ще заплаща колата си за няколко години още един път.
Разбира се всичко това е защото другарите демократи много добре знаят че българина има пари, все пак банките са пълни догоре и преяждат ;)

23.10 2014 в 11:21

От къде на къде,в"Борисовата градина",ще има платен паркинг?Това къде го има по Света????Съсипахте го този парк,ненаяли се алчници!Навремето,"Народната власт",си построи там 2 стадиона-Националния и на ЦСКА.Тенис кортове.На входа на Парка,от 20г./от към Др.Цанков/,е възникнала грозна,тенекиена ограда.Заградени са няколко десетки декара,парк."Капитолия"на Бат Сали,ли е вътре?Около "Ледената-бивша"пързалка,нова отвратителна ограда,по-надолу-огромен,вече платен паркинг!
Къде хората,ще развеждат деца,колички,ще карат велосипеди???????Между мутро-чалготеката"Веселото село",оградите на Сали и хилядите,паркирали коли?
Госпожо Кмет,не Ви ли е срам??????????

23.10 2014 в 11:16

Г А Р А Н Т И Р А Н О ОТ герП!

Г А Р А Н Т И Р А Н О ОТ герП!

23.10 2014 в 10:31

Вашта мама ненаяла се!

23.10 2014 в 10:03

Давай! Важно е да се дере де що може. До кокал.