Пенсионери на протест, искат двойно увеличение на минималната пенсия

Последна промяна на 02 ноември 2017 в 12:42 4983 1

Снимка БГНЕС

Пенсионери протестират за по-високи пенсии пред Народното събрание. 

Недоволните настояват пенсиите да се преизчисляват всяка година според осигурителния доход от предходната, както и да се промени коефициентът, по който се случва това.

За протест на пенсионери се заговори вчера. Тогава главният секретар на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов коментира пред БТА, че възрастните ще настояват да се заложи двукратно увеличение на минималната пенсия в Бюджет 2018. Той припомни, че Обединените патриоти са обещали тя да стане 315 лв., колкото е прагът на бедността.

Техните искания включват още да бъде изработен закон за възрастните хора, в който да бъдат разписани правата им.

Част от пенсионерите се оплакаха, че при увеличението на пенсиите през юли тази година, са получили между 6 и 7 лв., което е обидно и по никакъв начин не им помага да живеят по-добре. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и народните представители от левицата подкрепиха протеста на пенсионери от цялата страна пред Народното събрание. “Чрез вас тук говорят милиони пенсионери, които днес живеят в крайна бедност, в недоимък и в невъзможност да посрещнат най-насъщните си нужди. На ваша страна сме. Вие сте достойни хора и заслужавате достойни старини“, заяви Нинова. Тя подчерта, че левицата винаги ще се бори за преизчисляване на всички пенсии. Председателят на БСП подчерта, че това не са обещания на опозиционери, които няма да го изпълнят в управление. Тя припомни, че това е правено през 2008г. и преизчисляването на всички пенсии тогава е довело до значителното им увеличаване. „Ще го направим отново. Ще се борим докрай и за това, което сте ни поръчвали винаги – Закон за възрастните хора, който да ви гарантира достойна, социална, активна позиция и живот и на вашите години“, подчерта Нинова. Тя заяви, че възрастните хора имат още какво да дадат на България. „Има на нас какво да дадете, със знанията си, с опита си, с всичко, което сте натрупали през тези години - очакваме да го предадете на младите. Нека заедно, ние и вие, да се борим за вашите права“, призова тя. 

По думите й всички политици би трябвало да са при тях и да кажат: „Вие сте ни важни като наши родители, като хора, които са градили и ще се погрижим за вашите старини“. Уви нямаме разбиране за преизчисляване на пенсиите, нито за Закона за възрастните хора. Но ние ще продължаваме да се борим“, заяви лидерът на БСП.