По бензиностанциите: откриха нарушения и в големите вериги

Последна промяна на 23 август 2015 в 14:19 3765 1

Снимка sxc.hu

10 862 разходомера са проверени по бензиностанциите в страната, става ясно от съобщение от Министерството на икономиката. 87 от тях са били затворени след констатирани отклонения.

Вчера беше последният ден от поставения от премиера Бойко Борисов срок за проверките. По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Българския институт по метрогия (БИМ) е бил мобилизиран и за 3 дни експертите са успели да изпълнят възложените инспекции. 

Затворени са 87 разходомера, заради отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или заради компрометирана цялост на пломбата.

Над 60% от случаите на констатирани нарушения са на малки бензиностанции - 53. В големите вериги също са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

Общият брой на проверените бензиностанции е 741. Най-много са проверените разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери. Заключенията от проверката на измервателните уреди ще дадат база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството да засили контрола на пазара за горива у нас.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2015 в 19:58

Кравите в обора - с прегризани гърла, а те претърсват кокошарника! Алоуууу, наш'те, не се правете на ударени и стига сте гонили кокошкарите! На народа вече му писна и в един момент подгонените ще сте вие, не ви ли стана ясно?