Почитаме св. княз Александър Невски, Сашо черпи

Последна промяна на 23 ноември 2015 в 05:11 5409 9

На 23 ноември православната църква чества деня на Свети благоверен княз Александър Невски. Имен ден празнуват Александър, Александра, Сашо, Сашка и Цанко. 

Името Александър означава защитник на мъжете, но и воин на вярата. 

Роден през 1220 година, живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество, Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно Св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество. 

Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса.

При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра, където извършват много чудеса. На 18 октомври 1998 година, след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца бе пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където се съхраняват и днес пред иконата на светеца върху иконостаса на храма. 

Носещите името Александър могат да изберат на кой ден да празнуват имен ден, тъй като Православната църква почита на 30 август паметта на на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква - пренасяне на мощите на Св.Александър Невски, а на 23 ноември паметта на Свети благоверни княз Александър Невски, като денят е и храмов празник на катедралата "Св. Александър Невски". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2015 в 12:32

За неграмотните хейтърчета - историческа справка от чичо ви Дидо. : Култът към св. Александър Невски в Русия е създаден от .... митрополита Киевски, Московски, Литовски и всея Руси св.Киприян Българин. Та така. + две ръце за Стефан ))

23.11 2015 в 13:48

Какво е това САШО да ви се невиди! от къде го измислихте и разваляте името Александър. Алекс, Алек е съкращението. Дори руснаците на Александровците си казват Алекс а не Сашо! А саша си е саша.

23.11 2015 в 11:48

Народа, който е изгладувал и построил тази черква, е решил тя да се казва така.
Кой точно сте вие, нещастници, че да решавате друго?

23.11 2015 в 10:36

http://www.faktor.bg/novini/balgariya/60705-pozoren-den-za-balgariya-tachim-izmislen-ruski-svetetz-posledovatel-na-proro ka.html

23.11 2015 в 10:02

Първите 3 ма са от ония дето и те не знаят какви са .....празнуващи Деня на СЛънчогледа.....вие СЛАВЯНИ ли сте или...празнувате.....Хелоуин...Свети Валентин...да ви го тура в европедероатлантическите дупари...утре и бурки ще сложите..ТИКВИ..празнувайте си ТИКВЕН ден...няма да сбъркате...

23.11 2015 в 09:54

Хейтърите се събудиха :))) Псувайте, поне това е безплатно.

23.11 2015 в 09:30

за какво го почитаме този тататрин ?
трябва за се казва " Свети свети Кирил и Методий ", този продажен цървъл дори не е християнин !!!

23.11 2015 в 06:17

Дошло е време да изберем по-достойно име за най-големия християнски храм на Балканите. Да си спомним, че след като руската флота бомбардира гр. Варна на 14 октомври 1915 г., обществените реакции са толкова остри, че се стига до преименуването на храм-паметника в „Св. Св. Кирил и Методий”. Това става с пълен консенсус от парламента (в това число и опозицията) и правителство. Дори отявленият русофил Иван Вазов приветства преименуването.
Едва през 1920 г. отново е върнато първоначалното име на храма.

23.11 2015 в 06:02

Този руски светец, чието име ЗА СРАМ НА БЪЛГАРИТЕ носи най-големият духовен храм на България, е приел исляма към края на живота си.
По тази причина, както пише по-горе, е бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски.