Протест срещу последните промени за "синята зона"

Последна промяна на 19 април 2015 в 09:19 5595 5

Снимка Сергей Антонов

Столичани се готвят за протест срещу последните промени в Закона за пътищата, които бяха направени заради платеното паркиране в София - "синя зона" и "зелена зона".

С промени в закона, предложени от ГЕРБ, депутатите узакониха "синята зона" за платено паркиране като смениха думата "такса" с думата "цена". Промените обаче все още не са приети на второ четене.

Един от организаторите на протеста е Росен Миленов, съобщи Нова телевизия. Той знае разликата между такса и цена, за него същественият въпрос е къде отиват парите му за „синя зона”. 

"Не знам дали отиват в хазната на общината. Таксата е когато е институционална, държавна, пък цената е пазарна, имаме услуга, стока. Но няма значение, въпросът е да има прозрачност", заявява Росен Миланов.

Според Гергана Владкова от Софийски обществен съвет, събирането на парите от търговско дружество, а не от общината, изключва всякаква прозрачност.

„Ние изобщо не знаем какво се случва с тези пари и в момента парламентът иска да узакони една порочна практика”, смята Владкова.

„Всякакви притеснения, че с тези пари ще се злоупотребява са излишни, тъй като всичко опира до волята на общинския съвет”, обясни пред Нова телевизия депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков, който дълги години беше общински съветник в София. 

В момента приходите от платеното паркиране в София са под контрола на общинския съвет и се харчат за издръжката на градския транспорт.

"На практика благодарение на тези приходи от 2009 година не сме повишавали цената на градския транспорт в София. Приходът е около 22 милиона лева годишно", обясни Дончо Барбалов, зам.-кмет на София по финансите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2015 в 18:43

Цената може и да е пазарна, но събирана от скъпоцения честен частник ;) Щото частникът може по-ефективно да контролира прихода. ГЕРБ губят изборите главоломно!

19.04 2015 в 15:51

На база кои приходи не са увеличили цената? Според мен не са я увеличили на база това, че са съкратили поне поне 25% от транспортната задача на градския транспорт на фона на увеличаващото се население на града, та затова сега вечрер си висим по 25-30 минути по спирките. И понеже всеки в такъв случай ще предпочете да ползва кола, дай да съблечем и последната риза на сиромаха.

19.04 2015 в 13:22

Кога и къде е протеста?
Там съм.

19.04 2015 в 10:18

Да престанат да возят циганите безплатно с градския транспорт и няма да е необходимо да се финансира допълнително. Да сте видяли циганин в метрото?

19.04 2015 в 10:01

охооо нямал пари българина, а ?
я колко коли има удри яко удрииии !!!!!!!!!