Протестна мрежа: Спазвайте благоприличие – лишете се от комфорта на партийните субсидии

Последна промяна на 01 декември 2013 в 14:56 2624 6

Протестна мрежа: (от ляво на дясно) Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Жюстин Томс, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев, Теодор Михайлов
Протестна мрежа: (от ляво на дясно) Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Жюстин Томс, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев, Теодор Михайлов

 

Движението "Протестна мрежа" излезе с декларация по повод решението на управляващите да намалят партийните субсидии с 10 %. 

"Арогантно и безочливо тези, които твърдят, че нашият 170 дни протест ги коригира – не желаят да се вслушат в очакванията на обществото. Оставят неприлично високата субсидия. България е световен шампион единствено по този показател – колко пари получават партиите от данъците ни", се казва в декларацията.

От "Протестна мрежа изчисляват", че за четири години от бюджета ще бъдат похарчени над 150 милиона лева за субсидии. "Неясно, непрозрачно и разпилени от партийните вождове и кликите им за воаяжи – каквото е поведението на патерицата на властта „Атака“.

"Субсидията за партиите беше рязко увеличена в мандата на тройната коалиция и последователно днес БСП и ДПС отказват да изпълнят дадени пред обществото обещания за значителното й намаляване. ГЕРБ гузно мълчат. Парите на партиите предизвикват желязно съгласие сред политическия елит.

Подкрепата на държавата е необходима за развитие на политическия живот, но нейните размери днес са неприемливо високи. Партиите в България получават седем пъти по-висока субсидия на гласоподавател в сравнение с Германия.

На фона на социалното положение на избирателите, намираме охолството на държавната субсидия на партиите за крайно неуместна.

Настояваме субсидиите да се намалят поне наполовина – то 12 лв. на 6 лв. за един глас на година и да се въведат ясни критерии за какво могат се изразходват тези средста. Партиите трябва да се лишат от комфорта си и да покажат минимална солидарност с материалното състояние на българите. Трябва да гарантират висока отчетност на този ресурс.

Протестираме срещу арогантността на управлението – състоящо се от страхливо бягство през задните изходи и безразличие към обществените очаквания. Искането за почтеност в политическия живот предизвиква само изкривените ви от цинизъм усмивки.

Затова – оставка, предсрочни избори и операция „Чисти ръце“, се казва още в декларацията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2013 в 19:50

1. 12.1013г.19:45 30 души скандират "Оставка" пред Министерски съвет в столицата??? А НА МЕН ЗАЩО ЛИ НЕ МИ Е ЖАЛ ЗА ТЕБ???

01.12 2013 в 19:13

Ако си искрен, ми е жал за теб.

01.12 2013 в 19:07

https://www.facebook.com/events/404748149627578/ И аз това се питам. Можем ли?

01.12 2013 в 18:38

Здравейте ЦИРКАДЖИИ ...... И ВСЕ ПАК ...остават още 1291 дена.....
Ееееех как лети времето, как бързо минаха 169 дена.... и 37 деня от новото летоброене.... Брей номера на протеста вече превишава значително броя на протестърите .... ОГЪН СЛУЖБА НЕМА.........
И КАТО СЕ СЪБУДИШ.....
...... ей го изтекли 4 годинки...... станало лето 2017 -то. ..... и мандата на правителството "Орешарски" привършва....
Децата протестиращи са станали юноши, а организаторите на протеста са станали дедовци и доста по-бедни... протестиращите са с набъбнали банкови сметки, блазя им.... Студентите протестъри са сериозно брадясали, народа не може да им насмогне с ядене, пиене и презервативи .... новородените им дечица вече са на 2-3 годинки, но не могат да вземат майчински щото са безработни протестъри ....УЖАС!!!!
По телевизора БТВ-то и Нова Бойкова ТВ на стража и верени на политиката си повтарят плача за връщане на Бойко ...... и СЪОБЩАВА ....Ден 1460-ти, протестите срещу кабинета "Орешарски" не спират
За 1460-ти пореден ден хората изразиха своето недоволство от политиката на кабинета "Орешарски" с масови протести в страната. Стотина се събраха в центъра на София. Хората развяваха български знамена. Имаше много велосипедисти, семейства с малки деца, възрастни хора, дори и домашни любимци...
Абе ЛУД УМОРА НЕМА!!!!!

01.12 2013 в 17:17

Роби?

01.12 2013 в 16:35

ХАЙДЕ БЕ ХОРА! Какви хора сме....Не можем ли твърдо и масово да им кажем да си ходят?