Работниците могат да излизат в отпуск и без разрешение от шефа

Последна промяна на 10 декември 2014 в 11:34 30805 7

От Главна инспекция по труда напомниха, че в определени случаи работниците могат да използват отпуските си и без разрешение от работодателя. Компаниите пък могат да дадат отпуск на служителите си, без те да са поискали.

Всеки работник е длъжен да използва платения си отпуск в рамките на календарната година, за която се отнася. Когато той е заявен в рамките на периода, отбелязан в графика, работодателят няма право да отказва отпуск без основателна причина.  

Законът предвижда хипотези, при които работещите ще могат да излязат в отпуск без разрешението на работодателите. По този начин ще се гарантира правото на платен отпуск. От Главна инспекция по труда съобщиха, че работодателите също могат да дадат на служителите си платен годишен отпуск без тяхното писмено искане. 

Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, който е посочен в графика, работникът има право сам да определи времето за ползването му. Трябва обаче да уведоми работодателя си писмено поне две седмици по-рано. Работодателят има право да предостави платен отпуск на работника без неговото писмено искане, ако той не е бил поискан в рамките на графика, при престой в предприятието за повече от 5 дни или когато всички работещи в него ползват едновременно отпуск. 

Основният и допълнителен платен годишен отпуск на работниците и служителите за 2015 г. задължително се включват в графика. Дните, които не са използвани и погасени по давност, също могат да се включат. Тези дни, според Кодекса на труда, могат да се ползват до изтичане на давността им, дори да не са били отложени по надлежния ред и независимо от причината, поради която са останали неизползвани. Работодателят е длъжен да води отчетност за всички непогасени по давност дни отпуск, а не само за отложените. 

Законът предвижда още една новост, свързана с отлагането на платения годишен отпуск, когато целият или част от него не е използван в годината, за която се отнася, заради ползването на друг вид законоустановен отпуск - за бременност, раждане, гледане на дете и т.н. В тези случаи другодишната давност на отложения платен отпуск започва да тече от края на календарната година, през която служителят или работникът се е завърнал на работа. 

При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят дължи заплащане на целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност, дори да не е прехвърлен по съответния ред и независимо от причините, поради които не е ползван.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2014 в 20:35

Nishto ne se e promenilo! I sega si klatqt krakata. Koito iska raboti, no koito ne iska nqma kak da go nakarash. Ako si se przakal da go ostavish nad 6 meseza nqma oturvane...plashtash mu da si hodi, zashtoto zakona taka govori... ima nekorektni rabotodateli, no puk I kakvi slujiteli ima... Nqkoi moje li da mi obqsni zashto se polaga godishen otpusk kogato slujitelka e v maichinstvo? I da ne mi obqsni, nqma znachenie :) vse taq e v kraina smetka...

10.12 2014 в 17:48

те бугарските фирмаджии са гултаци и гащници

10.12 2014 в 17:09

А ЩЕ МОГАТ ЛИ ДА СЕ ВРЪЩАТ НА РАБОТА БЕЗ СЪГЛАСИЕ НА ШЕФА СИ ??? ПРЕДЛАГАМ ВСЕКИ РАБОТНИК И СЛУЖИТЕЛ ДА СИ НАПРАВИ ФИРМА, ДА СИ ИЗЛИЗА В ОТПУСКА КОГАТО ПОИСКА И ДА СИ ХАРЧИ ОТ ПАРИТЕ ДЕТО ИЗКАРА КОЛКОТО СИ ИСКА !!!! ИНТЕРЕСНО : ТОЛКОВА ЛЕСНА РАБОТА ДА НАПРАВИШ ФИРМА И ДА НАЕМЕШ РАБОТНИЦИ , А ТОЛКОВА МАЛКО ХОРА СЕ ХВАЩАТ ДА ПРАВЯТ ФИРМИ ???? ЧУВАЛ СЪМ , ЧЕ КОГАТО ИМА ФИРМА И РАБОТОДАТЕЛ , ТОГАВА ИМА РАБОТНИЦИ !!! НЯМА РАБОТОДАТЕЛ , НЯМА РАБОТНИЦИ - ДОБРИ ИЛИ ЛОШИ !!!

10.12 2014 в 16:18

Много хора от частният сектор са екслоатирани, защото са неграмотни, не четат законите, не са наясно с правата си като работници на трудов договор. Това са фактите...

10.12 2014 в 15:06

Професоре не се хабете, то вече не е социализъм и всеки си прави каквото иска. Не че и преди не е било така ама айде. Преди един работи двама го гледат и се пари взимат. Така е нека да има за всички да сме равни. Равни на ръст, равни на заплата и сега какво. Тоя със средно взима същата пенсия като вас. Ама така е 45 години свобода,равенство и брадство! Cоциализъм e справедлив!

10.12 2014 в 13:30

Пак се изказа "професора"... Благодаря за честитката, много добре се чувствам от което! Жалко че "професурите" ви от соц-а не могат да си изхранят сега, а откъде акъл и мерак за прекваливициране! :)

10.12 2014 в 13:20

За България думата "работодатели" може спокойно да се замени с "ЧОРБАДЖИИ", и дори да се прибави "ИЗЕДНИЦИ".

Тоя Кодекс на Труда вече 25 години на практика не действа, освен за държавните служители. В частният сектор царят произвол и беззаконие.

Хората работят като роби по 12-18 часа на ден, понякога и без почивни дни, и без отпуски. ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!