Рокери излизат на протест срещу новите условия за "Гражданска отговорност"

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2016 в 15:30 8992 9

Рокери от Варна излизат излизат на протест срещу новите условия за

Варненски мотористи ще протестират срещу служебното прекратяване на регистрацията на моторни превозни средства, които нямат валидна застраховка „Гражданска отговорност".

Според новите правила, които са в сила от 1 януари, ако превозното средство няма валидна „Гражданска отговорност” и тя не бъде подновена в рамките на месец, регистрацията му се прекратява служебно. Промяната засяга предимно мотористи и собственици на каравани и кемпери, които плащат застраховката само в сезона, в който пътуват.

Недоволните от въведената в началото на годината промяна ще се съберат пред Катедралата във Варна в петък от 15.00 часа, където ще блокират движението.

Мотористите настояват за отмяна на мярката, преразглеждане на новоприетия Застрахователен кодекс с включване на възможност за сключване на срочна застраховка под една година и отпадане на задължителния характер за наличие на годишна "Гражданска отговорност" при притежание, а само при управление на МПС, съобщава "Дарик".

„Настояваме за правото да не нарушаваме закона, като не ползваме МПС-то си и да можем да не го застраховаме, защото евентуалните щети, които може да причини, са свързани с употребата му, не с притежанието му", се посочва обща декларация на варненската мото общност.

Служебното дерегистриране на МПС без "Гражданска отговорност" пряко засяга и собственици на кемпери, каравани и ремаркета над 750 кг, ретро и спортни автомобили и мотоциклети, моряци, колекционери, всеки изпаднал във временна недееспособност, пребиваващи в чужбина за няколко месеца, временно безработни и дори дядото, който ходи на лозето само през лятото, отбелязват още мотористите.

Протестиращите ще се съберат пред Катедралата без машините си, но с каски, за да стане ясно, че са мотористи, разкри пред Дарик Цвета Влайкова от клуб "Moto Angels". Тя обясни, че повечето варненски мотоклубове подкрепят исканията.

Промяната ще създаде много повече главоболия, отколкото решения, смята Влайкова, която е шофьор с 18-годишен стаж.

Протест ще има само във Варна. Ако няма скорошно развитие на проблема, ще има още протести. Исканията на недоволните мотористи ще бъдат изпратени и до омбудсмана.

Около 350 000 автомобила без застраховка „Гражданска отговорност" може да загубят служебно регистрацията си до два месеца. „В момента гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та с указания или да сключат „Гражданска отговорност", или да свалят от отчет автомобила. Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране", съобщи преди дни пред националното радио застрахователят Милен Петков.

Според новия Застрахователен кодекс глобата за несключена „Гражданска отговорност" е намалена от 400 на 250 лева за физическо лице. А при неплатена навреме застраховка, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2016 в 00:53

От 3 години живея в чужбина и се прибирам за около 2 седмици в годината в България. Държа колата си в гараж и плащам минималната застраховка от 3 месеца за тези 2 седмици шофиране.Това, че плащам няколко пъти повече, защото не са въвели застраховка за ден или седмица (както е тук например)не ги задоволява тия олигофрени та сега или трябва да плащам за цяла година или да вися в КАТ да се забавлявам с други олигофрени за часове (или дни ако е събота например)и да си платя за удоволствието да ми пуснат колата в движение. ПЪЛНА ИДИОТЩИНА.Поредния идиотски закон. Благодаря на пичовете от Варна, че ще излязат да защитят и моя интерес и този на много други, които ше са ощетени от безмозъчната държавна машина.

21.01 2016 в 23:47

Чалгарите, които карат мотори не са рокери, налЕ?

21.01 2016 в 20:15

В София няма ли да има протест?! Абсолютно подкрепям! Абре 5-ти хайде да не приказваме за Германия защото точно там можеш да си вземеш срочни номера и да плащаш само 6 месеца. Да не говорим ,че там като те треснат на втората седмица парите ти са преведени,а тук те правят на луд за да си прибереш парите! Просто криворазбраната цивилизаци във всяко едно отношение. Винаги се извиняваме с Европа ,но никога не копираме добрите практики ,а само някакви приличащи ама не точно! В Европа за смърт плащат стотици хиляди евро на близките, а в България застрахователите уш всяка година вдигат праговете по обезщетенията обаче оценяват човешкия живот на 20-40 хиляди лева! Защо държавата не се задвижи да си сабира данъците или пък защо не хване да затегне ГТП ,а се занимава с частните застрахователни компании!? Лобиране в най-чист вид.

21.01 2016 в 19:08

Че излеат само тъпанарите, дето имат само каски на раменете.

21.01 2016 в 18:15

И в Германия е така, но никой не те чака един месец. Нямаш застраховка - МПС-то губи регистрация. И това е правилно, защото ако те удари някой без застраховка, има да ходиш по съдилищата да си търсиш парите. Като не си караш(в случаят)мотора, снемаш го от движение и не плащаш застраховка. Плащаш застраховка и данък, ргистрираш го и караш. Друг филм няма.

21.01 2016 в 18:07

Не всички мотористи са рокери.

21.01 2016 в 17:26

Бойко става Моторист N.1 и квото той каже. Янетп ще го подкрепи веднага. А другите да си се оплакват на падишаха ако искат.

21.01 2016 в 17:23

Че берат ама на думи. А да видим колко че излеат у Варна и колко че ги подкрепят у страната и пак че си говорим ( ПИШЕМ )

21.01 2016 в 17:12

С нас мотористите на глава няма да могат да излязат. НЕма начин. Хем сме много, хем сме свободолюбиви, че бЕрат ядове.