Събарянето на ромски къщи в Стара Загора продължава във вторник

Последна промяна на 21 юли 2014 в 18:22 3500 4

Още 22 незаконни постройки трябва да бъдат съборени.

33 незаконни ромски къщи са съборени днес до 16 ч. в кв. „Лозенец” в Стара Загора и акцията ще продължи утре.

Акцията по отстраняването им започна малко след 7 ч. тази сутрин след сблъсъци между жандармерията и обитателите на незаконните постройки.

Със заповед на кмета на общината Живко Тодоров трябваше да бъдат съборени общо 55 незаконни къщи в квартала. Собствениците а постройките са били уведомени в законните срокове с актове и заповеди на общината. Акцията вече беше отложена веднъж през май поради отказ на полицията да осигури надеждна охрана и ред по време на събарянето на къщите.

След като багерите разрушиха около пет от незаконните постройки, напрежението в махалата ескалира. Ромите се въоръжиха с камъни и керемиди и започнаха да обстрелват полицията. Двама бяха задържани. Полицай и двама мъже от жандармерията са леко ранени.

Строителната площадка на незаконните строежи беше оградена със сигнални ленти, а целият район бе отцепен от полицията.

Този следобед представители на ромското население и общинското ръководство се срещнаха, за да обсъдят възможностите за предоставянето на терени, на които да бъдат законно построени къщи.

Според кмета на Стра Загора незаконните сгради в ромската маха, които трябва да бъдат съборени, са общо 350. Ромите са се самонастанили в части от парк Аязмото в града, които са отредени са борова гора, често изсичат дърва и предизвикват пожари в района.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2014 в 22:56

Фандъкова, кога ще разкараш всичката измет от София? Обърна центъра на гето! Разкарвай ги или се махай!
ОСТАВКА!!!

21.07 2014 в 20:48

Събаряне докато не се научат на ред!

21.07 2014 в 20:47

Явно електората в Стара Загора не е гласувал правилно.

21.07 2014 в 20:23

Защо само в Стара Загора? Защо само 33? Защо не се събарят всички незаконни цигански къщи в цялата страна? Защо чак сега?