Събират по 5 лева за хавлия на плажа

Последна промяна на 19 юли 2015 в 11:58 36960 27

Посетителите на Северния плаж в Приморско ще бъдат неприятно изненадани, ако решат да разпънат хавлията си между чадърите и шезлонгите. Дори да сте отишли там по залез - слънце, ще ви поискат 5 лв. за хавлията и няма смисъл да обяснявате, че не ползвате нито чадър, нито шезлонг. Ако искате да останете на въпросното място, трябва да платите, пише вестник "Преса". 

На Южния плаж картината е малко по-различна - там чадър с два шезлонга струва 18 лв. на първа линия. Цената трябва да бъде платена дори ако сте сами. На втора линия тарифата е 12 лв., като сянката върви с един шезлонг.
Въпреки че хората са малко, за свободно плажуващите е отредено скромно място, оплакаха се недоволни граждани. Свободната зона е в дъното на пясъчната ивица, където дори не можеш да видиш морето.

Това не са изолирани случаи. В Несебър избухна спор между хотелиери и концесионери заради високите такси на чадърите - до 30 лв. Хотелиери се оплакаха също, че в свободните зони са разположени атракциони, които пречат на хората да си разпънат плажните кърпи.

На 30 юни Върховната административна прокуратура разпореди проверка на плажните ивици по Черноморието. Причината бяха сигналите, че на много места концесионери заемат цялата площ на морските плажове и така те се превръщат изцяло в платени. Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно, безплатно ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие най-малко 50 на сто от площта на всеки плаж трябва да бъде предназначена за свободно ползване. Срокът, даден на министерството за проверки и изготвяне на доклад, е 20 юли.

„Проверките се правят на всички концесионери и наематели и ще бъдат обобщени в предвидения срок“, коментираха вчера от регионалното министерство. На сайта на МРРБ има имейл адрес, на който може да се подават сигнали от граждани за нередности.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.07 2015 в 15:49

Ле-ле, ле-ле, пълно е с комплексари, при това компетентни!
Спокойно балканец, Бойко и вся остальная сволочь! Не съм концесионер на нищо, а просто бях на почивка в Приморско и казвам това, което видях с очите си. Не бързай да стреляш, смотльо селяндурски.

20.07 2015 в 15:39

В България на море - НИКОГАААА
Не желая да пълня гушата на някой комплексиран,стероиден наркоман с умствен капацитет на зелена Еуглена.

20.07 2015 в 14:30

А какъв е проблема държавата да не дава на концесия плажовете, а те да се стопанисват от общините,с например фиксирана максимална цена от 2 лева за чадър или шезлонг ? Държавата взима на година едни мизерни 12 млн. лева от концесионни такси, за да даде бизнес на мутрите, които срещу почти нулеви инвестиции получават правото да рекетират хората, че даже и не чистят плажа, а същевременно държавата рекламира с 32 млн. лева частния туристически бизнес.
Е, каквито и реклами да правиш като дойде някой и види за какво става въпрос, не повтаря.
Ама на държавата не й е приоритет да развива туризма, а да създава „бизнес“ на колегите на Боко Банкянски.

20.07 2015 в 13:22

Нито за шезлонг плащам нито за сянка. А да дойде някой да ми иска пари за това, че съм на плажа не се случва. Пари само вземам от такива нагляри, не давам. Стигало се е до скандали и винаги се махат. Просто им отказваш и толкова.

20.07 2015 в 13:02

До f2: Тъпанаря си ти , приятелю! Ама акъла не ти стига да го проумееш...Такива като теб са за разстрел, защото сте платили на някое ченге да ви пази гърба и мноооого сте си повярвали...Съсипвате един от малкото печеливши сектори в икономиката ни...Ама ви иде времето...Морето било негово..Нещастник! Ще ми се да ми го кажеш в очите!!! Ако ти стиска...

20.07 2015 в 11:40

Ало консионерчето много си нервен бе сельо,за един сезон искате да станете милионери.Затова България е в такова положение, всеки търси големия удар и бързата печалба

20.07 2015 в 09:25

До Плажуващ: Да, аз съм концесионерът! И не само там, а по цялото Черноморие! И морето е мое! Тъпанар! Пълно е с тъпи комплексари в България, които аргументи не могат да вадят, но яко им въри да хейтят!

20.07 2015 в 00:51

Преди седмица се върнах от Созопол, за сефте от няколко години, уж детето да се покефи. Да, градът е прекрасен и до там. Плажът е поне на 70% платен (не усетих да по-чист), безплатно оставили, където се събират камъни, миди, водорасли, някое друго говно. Навсякъде онова гадно отношение при обслужване - ти си олигофрен, дошъл си за малко да бъдеш нацакан, длъжен си на всички да бъдеш нацакан. Нямам против да платя х2, х3 за стока или услуга, но поне храната да е храна, обслужването да е на ниво. За последен път унас на море! Като са ни толкова прости гларусите ще си даваме парите навън.

19.07 2015 в 20:17

Не съм учудена и да събират пари. Това пак е по-добрият вариант от положението в Щатите, където ако не си жител на определена местност и не си платиш годишна таска, не можеш да ползваш плажа. Не е никак fun като се има предвид, че живея на 10 мин от плаж, който не мога да използвам, защото не съм жител на градчетом към което принаджлежи плажа, въпреки че по документи си живея точно там. Не виждам проблем да се плати такса за плаж, който ттябва да се поддържа, чисти и да се плаща на спасители.

19.07 2015 в 18:50

Аз съм в моментав Приморско.
Такава такса няма, поне където ходим ние, свободни места също има,но...
Общината цаца летовниците вдигайки автомобилите. Предлога че пречат издиша, съдейки от паркира ли те по тротоара коли, които напълно блокират минаването на пешеходците.
Та в понеделник ще пишем жалба, догодина в Гърция!
Няма смисъл да се чудят защо не им върви сезона.