Шефът на СОС: В Младост има действащ кмет, ВАС позволи назначаването на и.д. след ареста на Иванчева

Последна промяна на 24 април 2019 в 18:37 2749 1

Снимка Архив

Гражданите на район „Младост“ трябва да бъдат спокойни, имат си действащ кмет. Съдът е допуснал предварително изпълнение на решението на СОС от 31 май 2018-а година за определяне на изпълняващ длъжността кмет до завръщане на титуляря, потвърдено и от ВАС. 

Това заяви председателят на СОС Елен Герджиков по повод обявеното по-рано от Петър Кърджилов решение на Административен съд-град София, че назначаването от Столичния общински съвет на Румен Русев за и.д. кмет на "Младост" е противозакнно. 

Герджиков припомни, че преди година ситуацията в Младост беше без аналог – тогавашният кмет Десислава Иванчева и един от нейните заместници Биляна Петрова бяха в ареста. Тогава с решение на СОС, съобразено с волята на г-жа Иванчева, бе избран за и.д Владимир Клисуров, който впоследствие подаде оставка. Заради големия административен хаос, който се създаде в района, шефът на СОС свика Правен съвет на 30 май 2018. Присъстваха всички членове на Председателския съвет на СОС, представители на Столична община, представители на Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Инспекцията по труда, НСОРБ, както и водещи специалисти по трудово и административно право от СУ, УНСС и НБУ. След изключително задълбочена дискусия и анализ на цялата налична документация Правният съвет излезе с решение, че СОС трябва да определи изпълняващия дейността кмет на район „Младост“, заради което поиска от Клисуров да представи информация за действащите към онзи момент заместник кметове. Той даде такава, в която бе посочено, че освен самият той и Биляна Петрова, която беше в ареста, другите заместници са - арх. Румен Русев и Петър Къджилов, назначен предния ден със заповед на г-жа Иванчева. В изпълнение на решението на Правния съвет, Председателят със свой доклад предложи двата възможни варианта – Русев или Кърджилов, които бяха изслушани в местния парламент. Общинските съветници с голямо мнозинство избраха Румен Русев, обясни Герджиков. 

СОС беше принуден да вземе решение в тази безпрецедентна ситуация, тъй като в районната администрация цареше тотален безпорядък, сътворен след поредица от административни актове със и без правно основание. Основната задача, пред която бяха изправени съветниците, бе да се въведе ред в район „Младост“ и да се гарантират правата на гражданите, каза още Елен Герджиков. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-655

1

rrr11

24.04 2019 в 21:57

Елените да не плампат глупости, че ловния сезон започва.