След пожара в Драгоманското блато - 80% унищожена растителност

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2020 в 14:21 1610 1

1/1

Снимка СДП Балкани

Пожарът през нощта на 22-ри срещу 23-ти януари е унищожил около 80% от растителността в Драгоманското блато. Огънят е обхванал толкова голяма територия, заради силния вятър и малкото количество вода. Това съобщиха от Сдружение за дива природа "Балкани". 

Огънят не е застрашил сгради и не е засегнал дървесната растителност по склоновете на Чепън планина.

"Пожарът се случи извън размножителния сезон. Подобно бедствие през пролетта би унищожило гнездата и малките на водолюбивите птици", допълват от СДП "Балкан". 

Последиците от огнената стихия са, че земноводни, влечуги, безгръбначни животни, най-вероятно и дребни бозайници със сигурност са загинали, хванати в капана на огнената стихия. Пепелта ще доведе до еутрофикация, т.е. замърсяване на водата, и може да изчезнат рибите в блатото. Унищожена или силно засегната е цялата посетителска инфраструктура, която СДП БАЛКАНИ поддържа от 2005 г. – с доброволци и дарения, за да направи блатото по-достъпно, познато и любимо място на малки и големи природолюбители. Хиляди ученици от София и района са посещавали блатото през годините и са се запознавали със значението на влажните зони за биоразнообразието. 

От Сдружението настояват за разследване на причините на пожара и установяване на виновниците, както и за обявяване на защитена зона по Натура 2000 „Драгоман“ по Директивата за местообитанията. Изграждането на пречиствателно съоръжение за отпадъчните води на гр. Драгоман., също е част от исканията на "Балкани". 

Важна стъпка за намаляването на щетите върху природата е създаването на протокол за реакция на институциите при пожари във влажни зони, поясняват от СДП "Балкани". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

1

kokoten

24.01 2020 в 15:37

Не му е за първи път на блатото....много пъти е горяло и се е възстановявало успешно."Зелените" идиоти отново надават вой в случая напълно безсмислен...Някога това бе военен полигон и е изтърпявало такива издевателства от военните и се е запазило в този си вид за много години...и сега ще се оправи...а какви спомени ме налягат,не е истина...