Спад в безработицата, 10 000 младежи намерили работа

Последна промяна на 29 юни 2015 в 15:44 3836 11

С 10 000 е намалял броят на регистрираните безработни младежи в България за последната година, показва статистиката, представена по време на кръгла маса, организирана от Европейската сметна палата и Сметната палата на Република България. 

“През последната година броят на регистрираните безработни млади хора в България бележи спад от 10 000. В същото време бяха стартирани сериозни реформи като първи стъпки в прилагането на „Гаранция за младежта“ на национално ниво. ЕК признава усилията на България за реформи в сферите на висшето образование, професионалното обучение, мерките срещу преждевременното отпадане на деца от образователната система, създаването на местни партньорства за интегриране на тези младежи, които са най-отдалечени от пазара на труда, както и създаването на комитет за наблюдение на програмата „Гаранция за младежта“ сподели Мишел Сервоз - генерален директор на ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия Мишел Сервоз.

По думите на българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова България има достъп до общо 220 млн. лв европейски средства за реализиране на мерки, свързани с младежка заетост през този програмен период.

„От нас зависи да успеем да осигурим по-добро бъдеще за младите хора в България. В тази връзка нашата роля на проверяващ орган не трябва да бъде само да засичаме нередностите, но и да поощряваме добрите практики, които да бъдат за пример,“ подчерта Иванова.

Според председателя на българската Сметна палата Цветан Цветков в началото на членството ни в Европейския съюз (ЕС) сме допуснали грешки, от които сега трябва да се поучим. "Необходим е цялостен подход за превенция и стимулиране на младите хора да се квалифицират, да търсят и намират подходящата работа. Постигането на целите на програмата ще им осигури професионална реализация. Само така ще се избегне опасността те да се превърнат в социални аутсайдери“, допълни той.За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2015 в 01:16

Сега ще ви РАЗШИФРОВАМ какво точно се крие зад фразата: "С 10 000 е намалял броят на регистрираните безработни младежи...".

1. Първо, че част от тях не са издържали на немотията и безработицата и са започнали да робуват на чорбаджиите-изедници за 320 лв. "заплата".

2. Второ, че стъкмистиката просто е обхванала цялата налична в дадения момент маса БЕЗРАБОТНИ, и младежките резултати са отделно екстраполирани.

3. Трето, че просто вече младите хора виждат, че няма НИКЪФ смисъл да се РЕГИСТРИРАТ КАТО БЕЗРАБОТНИ в Бюрата по труда.

Стъкмистиката в БГ още е във времето на СОЦИАЛИЗМА. Омерзен съм.

30.06 2015 в 00:50

Тва е във връзка с експеримента в Утрехт.

29.06 2015 в 21:43

Това вече е пробвано в Канада, през 70-те. Странното е, че така и не е направен официален анализ на резултатите. За повече инфо: https://en.wikipedia.org/wiki/Mincome

29.06 2015 в 18:04

За съжаление драги ми тролски колектив, не всичко става толкова 'просто', колкото си го представяш. Комунистически брътвежи как всичко е 'просто', обаче накрая имаме трима свестни инженера не ми се слушат

29.06 2015 в 17:08

" как е възможно да се постигне (финансово). "

Много просто, уволнява се администрацията, която в момента се занимава със "социални осигуровки". В некои държави спестеното стига за минимален базов доход. Работи там, където има интересна работа и желаещите за базов доход не са много.

29.06 2015 в 16:52

Бирник, +1 за инфото, с някои хора го подочухме това нещо и го считаме за next big thing в политиката, само се чудехме как е възможно да се постигне (финансово). На практика, това е което комунизма винаги е искал да постигне, някакъв достатъчен минимум, и когато човек не се чувства притиснат от света той мисли по различен начин.

29.06 2015 в 16:49

Къчно е известен трол, но гъзът му днес е гол. Данни Кънчо покажи - или сам се оноди :)

29.06 2015 в 16:05

Да ви споделя малко холандски опит:
"Холандският град Утрехт започва програма за въвеждане на месечна заплата на всички свои граждани - независимо то това дали работят или не, съобщи "Индипендънт".
Експериментът, в който общината си партнира с Утрехтския университет, започва на 1 януари 2016 г. и първоначално ще включва 300 доброволци, които ще получават по 1100 евро всеки месец в продължение на три години. Целта е да се провери как действа системата за социално благоденствие, известна като "Безусловен базов доход". От доброволците не се иска да правят каквото и да било.
Както обяснява организацията Basic Income Earth Network системата за "безусловен базов доход" представлява "форма на гарантиран минимален доход, който се различава значително от този, който в момента съществува в много европейски държави:
Минималният доход се изплаща се индивидуално, а не на домакинство, независимо какви други доходи има индивидът и не се изисква от получателя да упражнява труд или да приеме работа, ако му бъде предложена
Експериментът постепеннно ще обхваща все повече доброволци, докато накрая покрие целия град с население от 330 772 души, които на първо число от месеца ще получават по 1100 евро. Ако експериментът се развива успешно, още осем холандски града са изявили желание да се присъединят - Хага, Нимеген, Вагенинген, Тилбург, Грьонинген.
Холандия е известна като държавата с най-добри и гъвкави условия за труд в Европа. Там най-много хора в рамките на ЕС работят на непълен работен ден - 46.1 % от трудоспособното население."

29.06 2015 в 15:55

Спокойно, още средата на септември ще са отново безработни като затворят хотелите и кръчмите по морето. Това е всяка година.

29.06 2015 в 15:55

Не се разбира за какво говорят -- "статистиката" изглежда не е от НСИ, а от няква си тяхна методика за броене, която никой не знае какво брои.