Сръбски правозащитници обвиниха България в жестокост към бежанците

Последна промяна на 13 ноември 2015 в 11:50 4230 14

Снимка Архив

Доклад, спонсориран от британската благотворителна организация Oxfam, обвинява българската полиция в жестокост към бежанците.

Докладът е съставен след анкета сред 100 бежанци, преминали от България в Сърбия през октомври. Анкетата е реализирана от базирания в Белград "Център за човешки права".

Част от анкетираните свидетелстват за побои и изнудване от страна на българската полиция.

В доклада се посочва, че най-голяма опасност за мигрантите, опитващи се да достигнат Германия, представляват зони около българо-турската граница и пунктовете за влизане в Сърбия.

В детайли са описани случаи на рекет от страна на българската полиция, насилие над мигрантите и дори нападения от полицейски кучета.

Група от 10 мигранти са свидетелствали за случай, в който полицай е опрял пистолет в челото на бежанец, докато други са били в безсъзнание на земята. Изплашени от видяното, свидетелите са избягали и опитали да се скрият. Полицията обаче ги настига и пребива, вземайки ценните им вещи, храна и вода. По-късно, близо до сръбската граница, срещу тях са пуснати кучета и са чути изстрели. При тази ситуация 7 души от групата изчезват и досега не е установен контакт с когото и да било от тях, пише в доклада.

Двама афганистанци са заявили, че полицията е стреляла по тях за да предотврати бягството им, ранявайки ги.

Група непълнолетни са свидетелствали, че са заловени от 6 български полицаи, които са ги заплашили, че ще ги върнат в Турция с оръжие и кучета. Макар 17 от бежанците да са успели да избягат, други 15 са заловени, а 1 дори е прострелян в крака.

Афганистанец на около 20 години е разказал как е бил удрян с пистолет от полицията.

Николина Милич от белградския Център за човешки права коментира, че хората, пристигащи в Сърбия, са разказали за ужасяващи случаи на злоупотреба от българските власти през последните 5 месеца.

Според нея докладът ще алармира света за това, което се случва ежедневно в България. Драматичното и шокиращо отношение към хора, бягащи от конфликт и бедност, е напълно неприемливо, особено в страна членка на ЕС, продължава тя, настоявайки за независимо разследване на инцидентите в България. Милич се обръща към българското правителство с апел да осъди тези нарушения на човешките права по най-строгия възможен начин.

Директорът на Oxfam за Югоизточна Европа Стефано Балдини заяви пред британски медии, че след като злоупотребите на българските власти са излезли наяве, ЕС трябва да се намеси и да вземе мерки, с които да гарантира основните човешки права в своите граници.

Би Би Си припомня и случая със застреляния през октомври афганистанец край Средец.

Българското правителство все още не е излязло с официален отговор на твърденията в доклада.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2015 в 19:06

Гнусна, долна, ксенофобска, расистка кочина!
Бият, ограбват и гонят единствените хора, които искат да влязат, а не да избягат от кочината. И най-лошото е, че всички знаят за това, но никой не го разследва, камо ли да има наказани. Международните закони, българските закони, правата на човека и обикновената ЧОВЕЩИНА нямат място в тая кочина. Затова си заслужавате настоящето, бъдещето и мнението на нормалните хора за вас.

13.11 2015 в 15:14

а... ами да се оплачат тъкмо и от името на българските граждани, щото същата тази полиция и нас ни тормози, изнудва и бие, а иска и 1000 заплати при пенсиониране.... и аз нямам думи

13.11 2015 в 14:42

Петър-Емил е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. Петър-Емил е признат активист:турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на Витошара:'Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде авиация без комуникация. '.

13.11 2015 в 13:49

Чудесно! Намери се кой да ги отглежда, натоварваме ги на влаковете и барабар с вагоните им ги стоварваме да се грижат за тях

13.11 2015 в 13:21

Пас.

13.11 2015 в 13:20

Трето поколение по майчина линия съм репресиран, по политически причини.

13.11 2015 в 13:13

"Българския "Хелзински" Комитет" скоро ще изплува от някде, хащам се на бас.
.. и оная откачената дето ходи без сутиен.

13.11 2015 в 12:59

Комплексираните българофоби изпадат в екстаз когато чуждо НПО плати на сръбско НПО да каже две думи по въпроса колко сме зле :D Не случайно статиите от сайтовете с измислени интервюта се радват на такъв интерес - та нали всички "интервюта" там са с някви заглавия от сорта "България е достойна за презрение" и прочее. В същото време Италия и Гърция гледат кака по бреговете им се дават стотици души на ден, но нека си говорим за Акропола и Колизеума все пак ;)

13.11 2015 в 12:54

Ето от Википедия дефиниция за родното МВР

Башибозук (на турски: başıbozuk) е название за вид нередовна войска в Османската империя, както и за отделен войник от тези войски. В превод думата означава „повредена глава“, което подчертава липсата на подчинение и пълната им неорганизираност.

Набирали са се от представители на най-воинствените мюсюлмански народности в империята, най-често от Мала Азия и Албания-арнаутски башибозуци или на кратко Арнаути. Държавата осигурява на башибозуците само оръжие без да дава заплата и башибозукът се издържа от грабеж и убийства.

13.11 2015 в 12:52

Ууууу долу сърбите. БълХария юбер алес..! Ние сме велики и горди, другите да го духат. Ние сме по-по-най... Български милиционер да бие...???? Те таково животно нема. Пожелавам на всеки който ще цъка "минуси" (ако случайно си мръдне гъза да измрънка някога, демек ако протестира) да попадне на доблесните защинтици на законноста, които никога не бият безпричинно. Ние сме най-демократичната държава с най-демократичното население....... и най-Ентелетентните. Погледнете наоколо - всичко потвърждава това!!!