Страсбург спря събарянето на ромски къщи в Гърмен

Последна промяна на 11 юли 2015 в 13:03 11702 34

След получено по неофициален път писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова временно се отлага премахването на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“ на с. Марчево, община Гърмен, което беше насрочено за 13 юли.

Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото от Страсбург е по отношене на депозирана от адвокат Михайлова жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на бъларското правителство.

За необходимостта от временно отлагане на премахването са получени и писма от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Българския хелзинкски комитет и други, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

В съобщение до медиите от Българския хелзинкски комитет уточняват, че "две семейства от с. Марчево, община Гармен, в които има бременна жена и осем деца, две от които с тежки увреждания и съответно 95 и 100 процента инвалидност, от понеделник може да останат на улицата. Тази опасност ги грози, тъй като единствените им жилища са незаконни, а през март и юни 2011 г. Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Благоевград (РДНСК – Благоевград) е издала заповеди постройките да бъдат разрушени."

"И двете семейства са от ромски произход, а причината строителният контрол да се сети да изпълнява заповедите си четири години по-късно е общественият натиск на антиромските протести в Гърмен по-рано тази година" - твърдят от БХК.

С писмото си Европейският съд по правата на човека в Страсбург указва привременни мерки по отношение на уязвимите жалбоподатели от двете семейства и поставя на правителството на България два въпроса: по отношение на решението да се продължи с разрушаването на жилищата на жалбоподателите, какви са мерките, които се предприемат, за да се осигури настаняване и подкрепа за уязвимите лица сред тях; тези мерки предвиждат ли разделяне на децата от техните родители?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2015 в 16:55


На снимката са показани човешки същества, появили се и съществуващи в България, като съграждани на цивилизованите българи, претендиращи да са част от европейската култура !!!

Според европейските хуманитарни стандарти, за социалното положение на показаните същества носи отговорност преди всичко държавата, в която те живеят. От своя страна, качеството на държавата е отговорност на основния етнос.

Следователно: Какъвто е основния етнос, такава му е държаата, такова е и малцинството, показано на снимката.


13.07 2015 в 12:04

'
БХК да си ги вземе в офиса за домашни любимци тези две семейства.

има добре балансирани гранулирани храни и ще могат да си "берат" крушки от полилея

лято е , прозорците са отворени и ще се проветрява и няма много да мерише

13.07 2015 в 09:55

Ами да си ги вземат в Страсбург. А КАТО НЕ МОЖЕ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ОПРАВИ С ПАРАЗИТИТЕ СИ ЩЕ ТРЯБВА МАЛКОТО ОСТАНАЛИ И ОПИТВАЩИ СЕ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО БЪЛГАРИ ДА ПРИЛОЖАТ КРУМОВИТЕ ЗАКОНИ! ДО ТАМ СЕ СТИГНА ИЛИ ИЛИ...........

12.07 2015 в 23:26

Наемът за къща там е 50 лв на месец. Спешно търся съмишленици да съберем сумата за наем за половин година, първо, и такива, които са в района да намерят къща!
Плащам един месец ако се наеме къща за бездомните цигани! Моля, включете се - ще е забавно. Ако някой организира нещо, пишете къде да си дам телефонен номер или епоща за да изпратя парите.
Аз самият нямам път натам, на 600 км ми е.

12.07 2015 в 19:50

Към крокодил: А пък на един мой близък му оперираха здравия крак вместо болното око. Ама той въпреки това си пърди през ухото, както досега. Такива ми ти работи, крокодил...

12.07 2015 в 18:21

На вниманието на Българския хелзинкски комитет и всички останали "правозащитници"

Отворете сайта на е-вестник, там, преди малко публикуваха историята на зверски пребитият от полицаи Радослав Божинов. Може би ще се "самосезират" по случая?!

12.07 2015 в 17:55

До Орлин Йорданов

За какъв закон ревеш, бе, българино? Още преди четири години РДНСК е издало заповед за разрушаване на тези НЕЗАКОННИ къщи!
А какво стана с протестиращите, на които държавата заграби имотите за жълти стотинки за разширението на Северната дъга на Околовръстното?
Мой близък построи къща и му скъсаха дирника от всевъзможни разрешителни и проверки, беше принуден и да плаща на човек, който да контролира постоянно строежа. Вече втора година ЧЕЗ отказва да му пусне ток, макар че им плати хиляди, а къщата отвътре е напълно готова и дори обзаведена. Причината - не му издават Акт 16, защото още не е поставена външната изолация! Ти видя ли какво представляват т.нар. цигански "къщи"?
Наскоро гледах някакъв репортаж по една от телевизиите, в който показаха, как във Франция полицията изгони циганите от едно такова нововъзникнало гето, събори всичко и го изгори с напалм. Там съдът в Страсбург няма ли правомощия, те нямат ли правозащитници?

12.07 2015 в 17:33

БХК е едно от крилата (или обратното, че там не можеш да разбереш #КОЙ, #КОЙ е) на Протестна Мрежа.
На миналогодишния гей-парад, Асенчо и брат'чедите Красимир и Рамадан Къневи, бяха ФОТОГРАФИРАНИ в първите редици.

12.07 2015 в 15:12

Към фърчикоптер: моята теза е простичка и тя е - незаконните постройки могат и трябва да се съборят, но само по ЗАКОНЕН начин. Това означава: "като институциите спазят законовите изисквания и на вътрешното ни законодателство /а по него за хора в подобно положение като тези в Гърмен, независимо дали са роми или не-роми, се предвижда осигуряване на подслон/ и на външното, европейско законодателство". Това е. Държавата да не се учи да замазва проблеми по най-лесния за нея начин. ако държавата си е на мястото, на нея трябва да й е трудно, а на нас, гражданите - лесно. Вие някак искате обратното: само за да си намешете омразата към ромите, искате на държавата да й е лесно, а на хората - трудно. И докато това не се разбере, държавата утре ще се разправи с някой ваш проблем също по линия на най-малкото за нея съпротивление. и тогава вие ще пискате, но никой няма да ви подкрепи. освен пак аз и такива като мен, въпреки че няма да го заслужавате.