Св. св. Константин и Елена е, нестинари танцуват върху жаравата

Последна промяна на 21 май 2016 в 06:00 14739 1

Православната църква почита днес св. св. Константин и Елена. 21 май е празник на нестинарите, народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора и Елица. Името Елена има древногръцки произход и означава "светла като слънце, сияйна". Константин пък значи "постоянен", идва от латински. 

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. 

Във всички храмове на Българската православна църква се отслужва Божествена света литургия. В софийския храм "Св.Св. Константин и Елена"Архиерейска Света Литургия ще оглави Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит. 

Днес е и денят на нестинарството. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят иконата на Св. Св. Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути. 

Град Елена отбелязва своя празник днес, в честванията ще се включат вицепрезидентът Маргарита Попова и заместник- председателят на Народното събрание Димитър Главчев. На официална церемония ще бъде връчено званието “Почетен гражданин на Елена”. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1586

1

ramones79

21.05 2016 в 14:49

Една лоша традиция, която датира от времето на комунизма, но виждам че успешно се пренася и днес. Още носим позора на миналото със себе си, като някакъв тежък, страшен товар. Докога?

Когато човек е журналист, той трябва да се ръководи от истината, това трябва да е светлината пред него, която да го води в професионалният (а и в личният) му живот, за да отговаря на висотата на призванието си.

В случая имаме много некоректно поднесена новина за празника.
Езичеството е едно нещо, на една страна.
Православието, християнството - съвсем друго и различно нещо.
Когато се пише за християнски празник е редно да се пише какво празнуват именно християните, не езичниците.
Някой може да каже "добре, но тези обичаи, дори нехристиянски, а езически, у нас са преплетени, част от народа ни така празнува и тн". Окей, нищо против, но в такъв случай е редно ясно и точно да се обозначи и разграничи къде започва едното, и къде другото, да се постави разделителна линия за да не става манджа с грозде.