Улица в София ще носи името на Илия Минев

Идеята е по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим

Последна промяна на 28 януари 2015 в 10:55 3965 3

Илия Минев

Столичният общински съвет да кръсти улица в София на името на българския антикомунист и дисидент Илия Минев. Това предлагат от Парламентарната група на ГЕРБ. Предложението до СОС е по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари. Илия Минев 

Илия Минев е човекът, който през целия си живот се е съпротивлявал на комунизма, за което прекара в затворите и лагерите на социалистическа България 33 години. Смята се, че това е нещо като световен рекорд – никой и никъде по света не е лежал толкова време заради политика.

Дисидентът изпреварва по най-дълъг престой зад решетките дори бореца срещу расизма в Южна Африка и носител на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела. 

Въпреки твърдостта, с която отстоява човешките права по време на комунизма, след 1989 година Минев има не лека съдба и е изолиран от политическия елит на „новите“ демократи от СДС. 

През 1988 г. Минев създава Независимо дружество за защита правата на човека. Издател е и на в-к „Свободно слово“. Обявен е за почетен гражданин на град Септември. През 2000 година е удостоен посмъртно с орден „Стара планина“ – I степен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 12:39

Има ли причина Оф Нюз да премълчава за причините да се превърне в политически затворник? Той е един от водачите на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ), организация с известни симпатии към националсоциалистическата идеология. Минев остава убеден в някои от идейните постановки на СБНЛ и след 1989 г. Това е най-видимо във вестник „Свободно слово“, който Минев започва да издава като орган на Независимо дружество за защита правата на човека (НДЗПЧ) след 1989 г. Така например в статията си „Войната срещу пречупения кръст“ от 1994 г. Илия Минев обвинява евреите за началото на Втората световна война; разсъждава върху соларната символика на свастиката, обвързвайки я и със средновековната българска държава, питайки „какво обаче имат против юдеите против светлината и против всички люде, които зачитат всекидневно изгряващото слънце и неговия символ“; и оповестява, че смъртта на 6 млн. евреи в следствие на Холокоста е мит. Според Минев има изследвания, които потвърждават, че в „нито един немски концлагер не е имало газови камери“, а напротив — те били поставени в лагерите по американски и съветски заповеди след края на Втората световна война. Същата година Минев публикува и друга статия, отричаща Холокоста, обвинявайки тогавашния американски президент Бил Клинтън, че е станал жертва на съветска фалшификация на историята, покланяйки се пред жертвите на нацизма в Освиенцим. В ред други свои публикации Минев обвинява евреите в разни злодеяния — спрямо Германия преди Втората световна война и в глобален мащаб. Според него легионерството има същата роля в българското общество, както нацистката партия в Германия.

28.01 2015 в 15:50

Браво за инициативата. Жалко, че читавите хора ги оценяват посмъртно на този свят.

28.01 2015 в 11:22

Крайно време беше! Хубаво е да има и табела за това какъв е бил - заслужава го!