Уволняват стопаните на заслона на Черни връх, оставили премръзнал човек в снега

Последна промяна на 04 януари 2019 в 09:27 17005 15

Хората, които стопанисват заслона на Черни връх, до който беше отказан достъп на измръзнал човек, ще бъдат уволнени.

„Ще предложа смяна на управляващите на този обект. БТС има правилник за хижната дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, заяви представител на Българския туристически съюз в сутрешния блок на бТВ.

„Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човека, когато разбрахме го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като там му бе отказан достъп до заслона.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

„Единственият начин, по който ги накархме да отворят вратата беше след като бяхме извикали планинската спасителна служба – аз им казах по телефона – моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, разказва приятел на измръзналия Кирил.

Вкарах човека вътре, но му бяха крещели – беше в далечния край на стаята далече от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя още туристът.

Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по–късно можеше този човек да не е в съзнание, отбелязва още той.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

15

Ivo

08.01 2019 в 21:03

Сега Чавдар ще може да отиде на заслон самария да направи една чайна.

21009

14

sottozero

04.01 2019 в 14:15

Точно така, планината през зимата е за голи до кръста и по къси панталонки.

1151

13

kokoten

04.01 2019 в 14:11

....елементарно...планината не е за печалбари и нискоморални отрепки.....как е възможно изобщо човек да си помисли да откаже достъп на закъсал човек в планината...всякакви доводи,че тоя бил брадат идиот и прочее са направо за съд....изумен съм от позициите на хората,защитаващи тези гнусни печалбари....

21009

12

sottozero

04.01 2019 в 14:01

Ма те са го пуснали в заслона,но не и на тяхната новогодишна маса.
И тоя е знаел че заслона няма да работи на 31.

Въобще замисляте ли се защо ни занимават с психясали брадати пръчове,решили да се правят на Рамбо,по-добре мама да е тичкала след него с юрганчето.

5749

11

мнение от IP

04.01 2019 в 14:00

Толкова ужасна реакция на наемателите. Дори тяхната къща да беше, пак като инстинкт е на човек да подслони друг в планината. А заслона е даден под наем и функцията му е да приютява. Изобщо какви са тези "хижари", те не трябва да излизат от кръчмите с този манталитет, наематели на заслон станали. Плащат ли наем за частно парти в обществен обект?

1000

10

Пицата

04.01 2019 в 13:50

Г-н "IQ под нулата",

на чети:

Заслонът се стопанисва по договор за наем с Български туристически съюз (БТС) от Чавдар Евтимов като физическо лице. Последният договор за срок от 5 години е подписан през декември 2017 г. и е влязъл в сила от началото на миналата година. Месечният наем е 1000 лева, а наемателят поема всички разходи по експлоатация на обекта и застраховането му.


В конкретната ситуация стопанисващите заслона са отказали достъп в нарушение на договора.Той беше предоставен на "Дневник" от собственика БТС и според документа заслонът включва всички помещения - "кухня, туристическа столова с 30 места, тоалетна, мазе и сервизни помещения". Член 21 от договора изрично постановява като задължение на наемателя да осигури "целогодишен непрекъснат достъп на туристите до обекта, с оглед недопускане на инциденти, застрашаващи техния живот и здраве". В член 18 е посочено и че наемателят трябва да осигурява "постоянен достъп на туристите до санитарния възел в обекта".

21009

9

sottozero

04.01 2019 в 12:28

Точно така, вуйно, трябват правила и те да се спазват.
Ма вие демократите искате правила за всички, но не и за вас.

Как беше- животът е несправедлив и нокой не ти е длъжен, бързо забравяте когато опре до вашия гъз.

2205

8

Mayya

04.01 2019 в 12:13

Затова сме на този хал,защото някой трябва да ни казва какво трябва да правим и то задължително написано във вид на договор и също така, задължително, срещу пари. Ако не ни е вменено като задължение, при неизпълнението на което, недай си Боже, ще ни глобят - ма хич няма да го направим. Другите да умират, ако щат. Няма човещина, няма морал, няма ценностна система, няма доброта. Как тези неща да ги напишеш в договор. Важното е чалгата да тече и да правиме пари. Та, кой точно е дебила в ситуацията?

21009

7

sottozero

04.01 2019 в 11:23

ма да бе, аз нямам против че са отворили на дебила и са го спасили, имам против че искат да ги уволняват.

Вие нито знете какво пише в договора им, нито дали наистина не са им разрешили да почиват на Нова година, а сега си измиват ръцете с тях по стара традиция

1082

6

Тинтири-минтири

04.01 2019 в 11:10

От Българския туристически съюз обясниха, че стопаните на заслона ще бъдат уволнени. Според правилника на БТС за хижната дейност е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи.