В 44 бранша ще плащат с 4.2% по-високи осигуровки догодина

Последна промяна на 23 септември 2014 в 14:07 3345 5

Йордан Христосков, служебен социален министър.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще повиши административно минималния осигурителен доход (МОД) за 2015 г. в браншовете, за които не беше постигнато споразумение между работодатели и синдикати.

Увеличението ще бъде с 4.2%, колкото е средният ръст на МОД в договорените 41 икономически дейности от общо 85, съобщи пред БНР вицепремиерът.

„Дадохме достатъчно време, за да се договорят работодателите и синдикатите, включително за по-нисък процент на нарастване от 4.2 на сто. Има дори споразумения за запазване на МОД и за следващата година“, посочи министър Христосков.

Той подчерта, че е важно е да се спази принципът за постигане на консенсус между преговарящите страни.

Вицепремиерът Христосков съобщи, че ефектът от договорения МОД в икономическите дейности със споразумения е допълнителни 36.2 млн. лева във фондовете на Държавното общественото осигуряване (ДОО).

„При разпростиране на административното увеличение с 4.2% в браншовете без споразумения допълнителните средства за ДОО ще бъдат близо 50 млн. лева“, допълни министърът.

Той посочи, че 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения МОД по икономически дейности.

От договорените прагове по дейности има такива с увеличение под 1%, като хотелиерството и ресторантьорството и производство на хлебни и тестени изделия. Най-големият ръст - около и над 12%, е за производство на електрически съоръжения и на компютри.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2014 в 16:18

Какви били тия "браншове, за които не беше постигнато споразумение между работодатели и синдикати" при 90% частна собственост в икономиката, където няма никакви "синдикати" и чорбаджиите решават еднолично кого да колят и бесят?

Ако става дума пак за държавната администрация и другите клатикурци и задремали *утки на държавна ясла, май само там още има някакви "синдикати" останали от соца.

Докога бе тия кумонистически лъжи?

23.09 2014 в 15:33

Пак работещите ще цедят, а бай мангал ще ми виси по болниците безплатно цял живот!

23.09 2014 в 15:24

Май е време всички работещи да напуснат работа и да се наредят заедно с мургавите на опашките за помощи. Да видиме тогава кой ще храни политиците и кой ще бачка на работодателите....

23.09 2014 в 15:01

аман от социализъм

23.09 2014 в 14:31

... или вдигай заплащането, или махай социалните и режи милионната администрация!... няма кой да ви работи (гадове престъпно-крадливи)

... хахахахахахаха